Hlavní obsah

Budapešť sbírá jedno ocenění za druhým. Je přátelská, cool a ideální pro kombinaci odpočinku s prací

Na dovolené by se mělo především odpočívat, ne každý si to ale v dnešní uspěchané, přetechnizované době může plně dovolit. Pokud v zahraničí vyjma polehávání v lázních, poznávání památek a ochutnávání lokální gastronomie potřebujete i pracovat, můžete vyrazit do Budapešti. Ta byla na podzim vyhlášena nejlepším místem pro „workcation“, tedy dovolenou spojenou s prací. Oceněna ale byla i za celkovou přátelskost a jednu z nejvíc cool čtvrtí světa.

Foto: 2daydesign / DPphoto, Profimedia.cz

Budapešť láká na četné památky i turistické ceny.

Článek

Budapešť je městem muzeí, galerií, divadel i koncertních síní, je tak dobře známá cestovatelům, kteří ocení pořádnou porci kultury. Procházka Budapeští je ale kulturní záležitostí sama o sobě.

Za památkami i prací

Nejoblíbenější památkou turistů je rozlehlá budova Parlamentu, která je jak hlavní dominantou města, tak i symbolem celé země. Neprobíhá-li zrovna zasedání sněmovny, je otevřena pro veřejnost v rámci komentovaných nebo i samostatných prohlídek. Večer je navíc půvabně nasvícena.

Mezi další místa, která při návštěvě nelze vynechat, patří Rybářská bašta, evokující zámek na břehu Dunaje na Hradním vrchu Várhegy, Budínský hrad, jenž spolu se starým Budínem též patří pod UNESCO, římskokatolická bazilika svatého Štěpána či Velká tržnice v novogotické hale plná dobrot. A takto by se dalo pokračovat ještě dlouho.

Foto: f11photo / DPphoto , Profimedia.cz

Budova parlamentu je vskutku opulentní.

V Chorvatsku provozují „Pláničkovu metodu“

Cestování

Ocenění ale nyní metropole obdržela z jiných příčin. Žebříček těch nejlepších světových „workcation“, tedy míst pro dovolenou kombinovanou s prací, sestavil operátor flexibilních a hybridních pracovních prostor International Workplace Group a informoval server CNBC.

Při posuzování vybraných desítek světových metropolí hrály roli aspekty jako podnebí, kultura, ubytovací možnosti, doprava, jídlo, celková spokojenost obyvatel, udržitelnost nebo vysokorychlostní připojení. Budapešť nejvíce zabodovala zejména v kategoriích ubytování, dopravy, udržitelnosti a rychlého internetu a získala první místo.

Pro digitální nomády je maďarská metropole ideální i díky stovkám muzeí a galerií, klasické architektuře s dostatečným množstvím zeleně a živým, vibrujícím čtvrtím pro trávení volného času.

Přátelská a cool

Jedna z budapešťských čtvrtí byla navíc zařazena do každoročního žebříčku nejvíc cool čtvrtí světa, které v září vyhlásil mezinárodní magazín Time Out. Palotanegyed, známá také jako Palácová čtvrť, prý v nedávné době získala novou jiskru, která jí vynesla 31. příčku mezi početnou konkurencí z celého světa.

Historické vily čtvrti, kde kdysi sídlili aristokraté, prý opětovně ožily. Muzea, dětská hřiště, kavárny, vinotéky a lákavé cukrárny vytvářejí příjemnou atmosféru k zastavení a posezení s přáteli i rodinou. Nakoupit můžete v řemeslných buticích a večer navštívit komorní vernisáž či happening přímo v ulicích.

Foto: Matthew Williams-Ellis / robertharding, Profimedia.cz

Budapešť skýtá značné množství lázní.

A aby toho během jediného podzimu nebylo málo, získala Budapešť rovněž druhé místo v žebříčku těch nejpřátelštějších a nejpohostinnějších evropských měst serveru Condé Nast Traveler, kde hlasovali čtenáři.

Za stříbrnou příčku Budapešť vděčí přátelským domorodcům, kteří se s turisty rádi podělí o její skvosty v čele s lázněmi. Budapešť je mimo jiné známá jako město lázní a nachází se v něm hned stovka přírodních pramenů. Ponořte se do relaxace v Széchenyiho lázních, největším lázeňském komplexu v Evropě, nebo si vyberte některé z intimnějších zařízení. Ať tak, nebo tak, zdraví prospěšná forma relaxace má být zaručena.

Nejlepší světovou památkou je Országház, uvádí nová studie

Cestování

Hévíz: V mystickém oparu se ukrývá léčivý zázrak

Cestování

Výběr článků

Načítám