Hlavní obsah

Buckinghamský palác zpřístupnil dosud neviděné prostory. Lístky se hned vyprodaly

Je to výjev, který zná řada lidí po celém světě. Britská královská rodina vchází na balkon Buckinghamského paláce a kyne davům. A právě do místnosti, z níž se na slavný balkon vstupuje, se vůbec poprvé může podívat i veřejnost. Prohlídky, které se od pondělí 15. července až do konce prázdnin konají, jsou už beznadějně vyprodané. Vysoké ceně navzdory.

Foto: Profimedia.cz

Buckinghamský palác je jednou z londýnských dominant

Článek

Pětačtyřicetiminutová prohlídka vede po východním křídle paláce, kde byla nedávno dokončena pětiletá rekonstrukce. Ta si kladla za cíl uchovat stavbu i pro budoucí generace, uvádí server CNN s odkazem na organizaci Royal Collection Trust, jež o královské památky pečuje.

Návštěvníci se naneštěstí nebudou moci podívat na samotný balkon, prohlédnou si však prostory, jimiž se na něj vstupuje. Pro milovníky královské rodiny šlo o takové lákadlo, že se všechny termíny hned vyprodaly, a to i navzdory relativně tučné ceně, která činí 75 liber (asi 2260 korun) na osobu.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci se během prohlídek podívají do místnosti, ze které se vstupuje na slavný balkon

Centrální místnost, jak se sálu před balkonem říká, je podle očekávání největším tahákem prohlídky. Pyšní se mimo jiné skleněným lustrem ve tvaru lotosu, který v roce 1897 dostala královna Viktorie od čínského císaře. Sál zdobí také čínské tapisérie.

Sbírka čínského umění

Prohlídka láká rovněž na hlavní chodbu východního křídla, kde budou moci návštěvníci obdivovat díla malířů Thomase Gainsborougha, Thomase Lawrence či Franze Xavera Winterhaltera.

Jinak je interiér silně ovlivněn zejména asijským uměním. Strýc královny Viktorie byl totiž jeho sběratelem, a když prodal pavilon v Brightonu, kde exponáty schraňoval, byly veškeré předměty přesunuty právě do Buckinghamského paláce.

Server CNN uvádí, že renovace východního křídla je součástí mnohem rozsáhlejší rekonstrukce, která má zabrat celkem deset let. Rozpočet ve výši stovek milionů liber značně ztenčil prostředky, jimiž královská pokladna disponuje.

Uplakaná skotská kráska umí zahřát na těle i na duši

Cestování

Výběr článků

Načítám