Hlavní obsah

Britská kuchyně je nejlepší na světě, tvrdí šéfkuchař michelinské restaurace

Nejspíš už jste někdy slyšeli pichlavý vtípek, že krása žen a jejich nevšední kulinářské schopnosti udělaly z Velké Británie námořní velmoc. Britská kuchyně je svým způsobem světově proslulá, ale ne tak, jak by nejspíš chtěla být. Přesto se najdou tací, kteří by nesouhlasili. A dokonce jeden vyhlášený šéfkuchař, jenž naopak prohlašuje tamější kuchyni tou nejlepší na světě. Proč?

Foto: Jay Parmar / Stock Budget, Profimedia.cz

Britská kuchyně nepatří k oblíbeným. Šéfkuchař vyhlášené restaurace ale tamější jídlo obhajuje (ilustrační obrázek).

Článek

O tom, že britská kuchyně má špatnou pověst, ví snad každý, kdo se jen trochu zajímá o gastronomii. Server Daily Mail ale nyní přišel s protinázorem, který ji naopak považuje za tu nejlepší ze všech. Obráncem gastronomie britských ostrovů je v tomto případě šéfkuchař londýnské restaurace Ikoyi, která se pyšní hned dvěma michelinskými hvězdami.

Strava prostá, leč vydatná

Je zřejmé, že Jeremy Chan o dobrém jídle něco ví, jeho restaurace byla totiž letos v létě mimo jiné vyhlášena 42. nejlepší na světě. „Miluji život v Británii a skutečně miluji i britskou kuchyni. Myslím, že je nejlepší. Je minimalistická, žádné nesmysly. Je to maso, zelenina a jednoduchá omáčka. Myslím, že dezerty jsou velmi uklidňující. Má špatnou pověst, ale když jedu do Japonska nebo jinam, chybí mi uklidňující britská kuchyně,“ uvedl Chan.

Šéfkuchař nyní mimo jiné vytvářel část menu pro populárního evropského vlakového dopravce, které bude zahrnovat i dušené jehněčí. To podle Chana sice na první pohled připomíná školní obědy, ale ve skutečnosti je mnohem zajímavější, než se zdá.

Britská hospoda láká na pivo zdarma. Ne každý do ní ale trefí

Cestování

„Skutečně to vypadá jako ze školní jídelny. Jehně. Mrkev. Ječmen. Je to opravdu spartánské. Ale to je to, co miluji na britském jídle - může vypadat spartánsky. Ale chutná plnohodnotně a příjemně,“ vysvětlil svou lásku ke kuchyni britských ostrovů šéfkuchař.

Jak tedy Chan docílí toho, aby jídlo z podobně jednoduchých ingrediencí chutnalo skvěle? Jehně připravuje v silném houbovém vývaru a mrkvičky jsou glazované medem. Šéfkuchař ve všech pokrmech respektuje skutečnou povahu použitých surovin a co nejvíce zdůrazňuje jejich chuť.

Ve své restauraci pak Chan v otevřené kuchyni vaří především z regionálních organických sezonních potravin, které jsou pomalu vypěstovány udržitelným způsobem. Ty pak nejčastěji vyšperkuje kořením ze subsaharské Afriky. Degustační menu v Ikoyi vychází na 350 liber (asi 10 588 korun).

Anketa

Jak hodnotíte britskou kuchyni?
Je přesně tak špatná, jak se o ní říká.
52,8 %
Záleží, kdo ji připravuje, každé jídlo lze uvařit dobře i špatně.
11,4 %
Jedná se o poctivou kuchyni z jednoduchých surovin, která si svou pověst nezaslouží.
11,7 %
Nemohu posoudit, nebyla příležitost ji ochutnat.
24,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1041 čtenářů.

Unikátní dánský stravovací koncept stmeluje národ

Cestování

Boloňské špagety a další pokrmy, které byste si v Itálii nikdy neměli objednat

Cestování

Výběr článků

Načítám