Článek
O tom, že britská kuchyně má špatnou pověst, ví snad každý, kdo se jen trochu zajímá o gastronomii. Server Daily Mail ale nyní přišel s protinázorem, který ji naopak považuje za tu nejlepší ze všech. Obráncem gastronomie britských ostrovů je v tomto případě šéfkuchař londýnské restaurace Ikoyi, která se pyšní hned dvěma michelinskými hvězdami.
Strava prostá, leč vydatná
Je zřejmé, že Jeremy Chan o dobrém jídle něco ví, jeho restaurace byla totiž letos v létě mimo jiné vyhlášena 42. nejlepší na světě. „Miluji život v Británii a skutečně miluji i britskou kuchyni. Myslím, že je nejlepší. Je minimalistická, žádné nesmysly. Je to maso, zelenina a jednoduchá omáčka. Myslím, že dezerty jsou velmi uklidňující. Má špatnou pověst, ale když jedu do Japonska nebo jinam, chybí mi uklidňující britská kuchyně,“ uvedl Chan.
#50BestExplores Castilla-La Mancha is back for episode three! Join chef Jeremy Chan of Ikoyi, London, as he embarks on...
Posted by The World's 50 Best Restaurants on Monday, October 23, 2023
Šéfkuchař nyní mimo jiné vytvářel část menu pro populárního evropského vlakového dopravce, které bude zahrnovat i dušené jehněčí. To podle Chana sice na první pohled připomíná školní obědy, ale ve skutečnosti je mnohem zajímavější, než se zdá.
Britská hospoda láká na pivo zdarma. Ne každý do ní ale trefí
„Skutečně to vypadá jako ze školní jídelny. Jehně. Mrkev. Ječmen. Je to opravdu spartánské. Ale to je to, co miluji na britském jídle - může vypadat spartánsky. Ale chutná plnohodnotně a příjemně,“ vysvětlil svou lásku ke kuchyni britských ostrovů šéfkuchař.
Jak tedy Chan docílí toho, aby jídlo z podobně jednoduchých ingrediencí chutnalo skvěle? Jehně připravuje v silném houbovém vývaru a mrkvičky jsou glazované medem. Šéfkuchař ve všech pokrmech respektuje skutečnou povahu použitých surovin a co nejvíce zdůrazňuje jejich chuť.
Ve své restauraci pak Chan v otevřené kuchyni vaří především z regionálních organických sezonních potravin, které jsou pomalu vypěstovány udržitelným způsobem. Ty pak nejčastěji vyšperkuje kořením ze subsaharské Afriky. Degustační menu v Ikoyi vychází na 350 liber (asi 10 588 korun).