Hlavní obsah

Britská hospoda láká na pivo zdarma. Ne každý do ní ale trefí

Do oblíbené hospody to štamgasti většinou mají maximálně pár set metrů. Jak daleko byste ale byli ochotni vyrazit pro pivo zdarma? Ti, kteří chtějí bezplatně pozvednout orosenou pintu v nejodlehlejší krčmě Skotské vysočiny, se musí připravit na téměř 29kilometrů dlouhou túru nebo více než 11kilometrovou cestu přes moře. A ne každý, kdo vyrazí za pivem říznutým pořádnou dávkou dobrodružství, do nevšedně umístěné krčmy trefí.

Foto: Profimedia.cz

Šli byste pro dobře vychlazené pivo světa kraj? Ve Skotské vysočině máte příležitost. Napřed ale musíte trefit do nejodlehlejší hospody v zemi (ilustrační fotografie).

Článek

O lákadlu krčmy The Old Forge, která je považována za nejodlehlejší pevninskou hospodu Spojeného království, informoval server Independent. Jedná se však o jednu z těch nabídek, která může přijít návštěvníky pořádně draho, přestože je zadarmo.

Komunitně vlastněné občerstvovací zařízení se nachází na západním pobřeží Skotska na břehu jezera Nevis v obci Knoydart, kde žije jen 120 stálých obyvatel. Budova, v níž hospoda sídlí, byla postavena jako chata již kolem roku 1770.

Cestou k ní turisté spatří značné množství horských štítů, klikatých úbočí přioděných mlhou a vodopádů. Společníky na dlouhé cestě jim ve většině případů bude jen divoká zvěř. Trek v délce 29 kilometrů je možné zdolat najednou nebo během dvou dnů s přespáním na trase. A kolik že piva dostanou návštěvníci nejodlehlejší hospody zdarma?

Kde mají v Evropě nejlevnější pivo? Česká města v první desítce nenajdete

Cestování

Objemová jednotka pinta se totiž v různých částech světa a různých historických obdobích liší. Ve Velké Británii je pinta nejčastěji počítána jako 0,568 litru, takže takový „větší půllitr“.

Jen pro zdatné jedince

Cesta Skotskou vysočinou může být ale přes její nespornou krásu zrádná. Zrovna minulý týden se o tom přesvědčil 67letý Paul Conway, který si sám vyrazil na pivo právě do The Old Forge. Jeho rodina zalarmovala záchranné složky poté, co se v domluvený den neubytoval.

Nalezen byl zhruba v půli cesty do hospody, kde poté, co se na trase ztratil, přečkal v náročném terénu sedm dní. Naštěstí se jednalo o bývalého výsadkáře, který si před svou záchranou uměl poradit. Do nemocnice byl převezen pouze na prohlídku z preventivních důvodů.

„Přivítáme ho s otevřenou náručí a pintou zdarma, pokud příště bezpečně dorazí až k nám, stejně jako všechny ostatní. Rádi si myslíme, že naše hospoda stojí za náročnou cestu,“ uvedl pro Independent k události manažer hospody William O’Neill.

Všichni příchozí se pak podle něj mohou těšit na řemeslná piva, cidery, sladovou whisky, živou hudbu a bohatou nabídku podomácku připravených hospodských klasik, čerstvých mořských plodů a zvěřiny. Otevřeno je každodenně od oběda do půlnoci, v pátek a sobotu pak do jedné hodiny ranní.

Za covidu prchnul z Česka na největší ostrov Evropy. Hospoda i kostel tam fungují lépe než internet

Cestování

Už žádná auta. Nejslavnější nákupní třída v Londýně má být jen pro pěší

Cestování
Související témata:
Skotská Vysočina

Výběr článků

Načítám