Hlavní obsah

Benátky zavedly nové restrikce. Za větší skupiny turistů hrozí vysoké pokuty

V italských Benátkách vstoupila ve čtvrtek v platnost další omezení, která mají eliminovat nežádoucí dopady nadměrné turistiky. Počet lidí v organizovaných skupinách, které se pod vedením průvodců pohybují v ulicích, nesmí přesáhnout 25. To odpovídá zhruba polovině kapacity běžných výletních autobusů.

Foto: Profimedia.cz

Benátky bojují s nadměrnou turistikou.

Článek

Do uvedeného počtu se nebudou započítávat děti mladší dvou let. Za nedodržení nařízení hrozí pokuta až 500 eur (12 730 Kč).

Podle městské vyhlášky, z níž citoval server La Voce di Venezia, má nové pravidlo zlepšit propustnost přelidněných komunikací v historickém centru Benátek. Cílem je „upravit pohyb organizovaných skupin se zvláštním zřetelem na ochranu obyvatel a podporu mobility chodců“, stojí v nařízení.

Omezení se vztahuje i na některé další ostrovy Benátské laguny, konkrétně Murano, Burano a Torcello. Zapovězeno je rovněž používání megafonů či reproduktorů.

Původně měla vyhláška vstoupit v platnost už 1. června, ale radnice posunula termín až na 1. srpna. „Jde o důležité opatření ke zlepšení pohybu turistických skupin a na podporu trvale udržitelné turistiky,“ zdůraznila benátská radní odpovědná za bezpečnost Elisabetta Pesceová.

Místní s restrikcemi souhlasí, ale chtěli by víc

Benátčané nové restrikce vítají, mnozí si ale myslí, že by měly být ještě tvrdší. „Myslím, že je to správné,“ řekla Independentu 81letá Benátčanka Edie Rubertová. „Bylo by lepší to ještě snížit, protože v úzkých ulicích podél kanálů nelze procházet, když jsou tam tyhle skupiny,“ dodala.

Sebastian Fagarazzi, spoluzakladatel společnosti Autentické Benátky, je rovněž toho názoru, že je třeba udělat ještě víc. Rozhodnutí o zmenšení počtu turistických skupin považuje za správné, ale pořád ještě nedostatečné. „Turismus v Benátkách za posledních 70 let vytlačil 72 procent obyvatel, dodnes zůstalo jen 28 procent,“ ilustruje vážnost situace ve městě.

V historickém centru Benátek žilo podle úřadů v roce 1954 více než 170 000 rezidentů, v loňském roce už jich bylo jen necelých 49 000. Benátky navštíví ročně kolem 30 milionů turistů, z nichž zhruba 21 milionů přijede jen na jediný den.

Vstupné do města

Letos v dubnu začaly Benátky jako první město na světě vybírat vstupné od takzvaných jednodenních turistů. Opatření platí jen v některé dny, většinou o víkendech, s cílem odradit lidi od návštěvy města v nejvypjatějších časech.

Radnice počítá se zpoplatněním vstupu do města i v příštím roce, ale s tím, že vstupné pět eur (127 Kč) se zřejmě zdvojnásobí.

V Benátkách se radují. Na vstupném do města se vybraly miliony eur

Cestování

Výběr článků

Načítám