Hlavní obsah

Benátky začnou od příštího roku vybírat vstupné. Jako první na světě

Slavná italská metropole začne od příštího jara jako první na světě zpoplatňovat turisty, kteří tam přijedou na denní výlet, aniž by ve městě přespali. Prozatím ve zkušebním provozu na měsíc, po němž se má rozhodnout, zda bude zpoplatnění trvalé. Nebude se ale jednat o leden, Italové na to jdou od lesa.

Foto: Profimedia.cz

Benátky zavedou vstupní taxu pro jednodenní návštěvníky.

Článek

Denní vstupní taxu v ceně 5 eur, tedy v přepočtu zhruba 122 korun českých, nechtějí podle CNN zkušebně začít vybírat v průběhu jednoho kalendářního měsíce, ale pouze v konkrétní zvolené dny. Plánem je podle starosty Luigiho Brugnara vytipovat nejvytíženější dny, jako jsou víkendy spojené se svátky či sezona benátského karnevalu. Cílem je „odradit jednodenní turisty od návštěvy města v určitá konkrétní období“.

Vstupné by se mělo vztahovat na návštěvníky starší čtrnácti let, kteří míří do historického jádra města v Benátské laguně. Výjimku pro vstup budou mít samozřejmě tamní obyvatelé, osoby, které do daného místa přijíždějí za prací, a dále lidé, kteří ve městě mají druhý domov a zároveň v něm zaplatili daň z nemovitosti.

Kdo se vyhne poplatku

Z řad turistů se placení vyhnou všichni návštěvníci, kteří ve městě přespí, a ti, kteří se podílejí na sportovních událostech. Ovšem i návštěvníci spadající do výjimky se budou muset registrovat online, aby se do města bezplatně dostali.

Denní turistickou taxu Benátky řešily už v roce 2019, oproti původnímu návrhu došlo ke snížení taxy a v úvahu měly být vzaty i další návrhy a připomínky z řad veřejnosti.

Denní taxa byla v době před pandemií covidu-19 velkým tématem metropolí po celém světě. Po jejím nástupu se samozřejmě dostavily zcela opačné problémy a města zela prázdnotou. Poslední dva roky jsou však turisticky rekordní a téma zpoplatnění vstupu do určitých veřejných prostranství se opět dostává do centra pozornosti.

UNESCO podruhé doporučilo zařadit italské Benátky na seznam ohrožených památek

Cestování

Benátky opět odložily vybírání vstupného od turistů

Cestování

Zvolená taxa pěti eur má pokrýt náklady na provoz nutného rezervačního systému, ale už nestačí na původně plánované úpravy komunikací a další turisticky a rezidentsky prospěšné renovace a inovace v oblasti.

Zástupce města pro cestovní ruch Simone Venturini uvedl, že si uvědomuje „nutnost najít rovnováhu mezi právy lidí, kteří v Benátkách žijí, pracují a studují, a těch, kteří jej navštěvují“. Dodal, že Benátky jsou v tomto směru globálními průkopníky a že město zůstane vždy otevřené všem.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Itálie

Výběr článků

Načítám