Hlavní obsah

Bavorské a české lázně propojí společný informační systém nejen pro cyklisty

Cyklisté a turisté na kole budou mít již v průběhu příštího roku k dispozici lepší informační systém u česko-bavorské hranice. Ten má být zaměřen na lázeňská místa na západě Čech a v Bavorsku, která jsou navzájem dostupná i na jízdním kole. V systému nebudou chybět například informace o nabídkách hotelů nebo restaurací.

Foto: Profimedia.cz

Stávající hlavní trasa spojuje deset bavorských a českých lázeňských měst (ilustrační foto).

Článek

„Měla by vzniknout nová webová stránka přeshraničního cyklistického regionu. Zároveň by mělo být instalováno analogové značení přeshraničních cykloturistických tras mezi jednotlivými lázněmi,“ uvedl náměstek karlovarského hejtmana Vojtěch Franta (Piráti) s tím, že instalovat se mají rovněž cedule, které budou vysvětlovat, jaké jsou rozdíly pro cyklisty v Německu a v Česku po překročení hranic.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Páteřní cyklostezka v údolí řeky Ohře spojuje bavorský a český region.

„Chceme rovněž do systému zapojit hotely a restauratéry, tedy vytvořit jakési balíčky pro lidi, aby mělo smysl cestovat mezi lázněmi na kolech,“ prozradil náměstek, podle kterého se chystá také větší propagace a větší zapojení jízdenky Egronet. Tuto unikátní jízdenku zná zatím jen málo lidí, přitom s ní za 200 korun můžete cestovat celý den po příhraničních regionech.

„Okres Wunsiedel im Fichtelgeberge v sousedním Bavorsku by rád pokračoval v projektu česko-bavorské lázně. Realizace projektu by mohla stát v součtu 12 milionů korun, přičemž 10 milionů korun by mělo plynout z německého dotačního titulu,“ vypočítává Franta s tím, že zmiňovaný německý okres by se na projektu podílel milionem korun, stejně jako Karlovarský kraj. Jedná se tedy o jednu dvanáctinu celkových nákladů

Na kole za vínem. Podzimní romantiku si můžete dopřát nejen na Moravě

Cestování

Dalšímu zapojení do systému Cykloregion bavorsko-české lázně zbývá jen schválení karlovarského krajského zastupitelstva.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Pramen řeky Ohře v sousedním Bavorsku je vyhledávaným cílem nejenom českých cyklistů, ale i turistů.

Stávající hlavní trasa spojuje v devíti etapách deset bavorských a českých léčebných lázní a lázeňských měst. Další možností je využít trasy za poznáním určené pro celou rodinu, na kterých je možné například obdivovat nádheru starých obchodních cest.

Okružní trasy jsou pro sportovní cyklisty s vyššími ambicemi. Míří například po úpatí Schneebergu nebo po českých hradech či do středu Evropy. A pokud vám vyhládne, je možné si na trasách užívat chuť skvělé a vydatné tradiční místní kuchyně. Knedlíky, Schäufele, Küchle a točené pivo – to jsou kulinářské pochoutky se stoletou tradicí, které proslavily oba regiony a charakterizují je dodnes.

Lázně, víno i čokoláda. Malebná oblast u česko-rakouských hranic je rájem odpočinku i požitků

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám