Hlavní obsah

Baltské aerolinky spustily nevinné hlasování. Češi rozjíždějí ďábelský plán

Lotyšské aerolinky airBaltic spustily zdánlivě nevinné hlasování. Pojmenují 48 letadel ze své flotily po baltských městech. Jejich obyvatele vyzývají, aby hlasovali pro svou domovinu. Vše by šlo poměrně standardně, kdyby se Češi nedozvěděli, že jedním z adeptů je i estonské městečko Kunda. Národ Švejků tak může s výsledky ošklivě zamávat.

Foto: Profimedia.cz

Aerolinky airBaltic jsou známé výrazně zbarvenými letadly.

Článek

Z celkem 232 měst v Lotyšsku, Estonsku a v Litvě bude vybráno 48 vítězů, po 16 z každé země, kteří budou zvěčněni na nebeských ořích airBaltic. Nechybějí samozřejmě hlavní města Riga, Tallinn a Vilnius, ale příležitost mají i výrazně menší města.

Hlasovat pro svého favorita je možné jednou denně, a to až do konce soutěže 22. srpna. Aerolinky airBaltic možná trochu neuváženě, nebo naopak marketingově velmi promyšleně nechaly hlasování otevřené nejen trojici zemí, ale celému světu. Češi si soutěž začínají navzájem přeposílat přes sociální sítě a věří úspěchu svého favorita v konkurenci plné zvučných jmen.

Jména, která nezůstávají bez povšimnutí

K úterku v rámci Estonska jednoznačně vede městečko na severovýchodě země s 917 stálými obyvateli s názvem Püssi, které evokuje anglické označení pro ženské pohlavní orgány. Výrazně poráží i hlavní město Tallinn. Český černý kůň, městečko Kunda, je však zatím se 730 hlasy těsně pod nejlepší estonskou šestnáctkou, přičemž hlasující mají v této zemi na výběr celkem 47 možností. Dá se však očekávat, že bude díky české iniciativě prudce stoupat.

Jídlo tam prodávají v hangárech a specialitou je česnekové pivo

Podcasty a pořady

Přístavní město Kunda leží na úplném severu Estonska na břehu stejnojmenné řeky. Má kolem tří tisíc stálých obyvatel a nachází se zhruba 100 kilometrů od hlavního města. V městečku, jehož historie osídlení sahá až do 7. tisíciletí př. n. l., je dnes výrazným prvkem cementárna s muzeem cementu.

V Lotyšsku průběžně suverénně vede město Daugavpils, hlavní město Riga je zatím třetí. V Litvě směřuje k triumfu 12tisícové lázeňské město Druskininkai, hlavní město Vilnius je aktuálně čtvrté.

Dá se očekávat, že pokud se titěrné estonské městečko na jedno z letadel propracuje, čeští nadšenci do letectví si jistě budou chtít na aerolinkách vyžádat, aby tento letoun nasadily na linku Riga–Praha. A mnozí Češi by dost možná do Rigy vyrazili jen kvůli fotce s tímto letadlem.

U přisprostlých názvů českých obcí se člověk někdy začervená

Cestování

Největší tržiště Evropy a další místa, která byste v Rize neměli minout

Cestování

Výběr článků

Načítám