Hlavní obsah

Bali zpřísňuje migrační politiku. Turistům hrozí dvacetileté vězení

Bali se stalo vyhledávaným útočištěm cizinců a turistů, kteří často přijíždějí na poněkud delší než „běžnou“ dvoutýdenní dovolenou. Notně tomu pomohla i romantická komedie Jíst, meditovat, milovat s Julií Robertsovou z roku 2010. Nyní ale Indonésie přitvrzuje s imigrační politikou. Za porušení podmínek víz a jiné trestné činy teď turistům hrozí až 20 let ve vězení nebo i doživotí.

Foto: Profimedia.cz

Bali skýtá mnohá turistická lákadla, porušovat zákony se tam ale nevyplatí (ilustrační fotografie).

Článek

O výrazném zpřísnění imigrační politiky Indonésie a jejím důslednějším monitorování informoval server Independent. Hříšníci, kteří se na Bali zdržovali i po vypršení svého víza, mohli dříve čelit deseti letům vězení. Reálně ale za tento zločin dostávali šest měsíců až rok za mřížemi nebo byli deportováni.

Nyní hrozí každému turistovi, který je podezřelý ze spáchání trestného činu, odnětí svobody na dvacet let, nebo dokonce doživotí. Nejnovější dodatek k imigračním zákonům taktéž vede ke zvýšenému dohledu nad cizími státními příslušníky v zemi.

Pro větší bezpečnost turistů i občanů Bali

V rámci operace Jagratara, za níž stojí indonéské ministerstvo pro imigraci, bylo na Bali rozmístěno 125 důstojníků, 20 hlídkových džípů a motocyklů, kteří budou dohlížet na dodržování pravidel. Přibude také kontrolních stanovišť a ozbrojení strážci pořádku budou mít k turistům porušujícím zákon „nulovou toleranci“. Cílem je zajistit, aby všichni cizinci v Indonésii dodržovali platné imigrační předpisy.

Turisté se z legrace zapojili do protestu místních, úřady je deportovaly

Cestování

„Krátce řečeno se chceme postarat o to, aby Indonésie byla příjemnou destinací pro turisty a zahraniční investory, kteří dodržují pravidla. Na druhou stranu se očekává, že imigrační dohled zajistí bezpečný stav i pro indonéské občany, především je ochrání před nadnárodními zločinci a cizinci, kteří narušují veřejný pořádek,“ uvedl generální ředitel pro imigraci Silmy Karim.

Během letoška bylo jen z Bali za porušení imigračních předpisů deportováno kolem čtyř set cizinců. V únoru populární indonéský ostrov přišel se zavedením vstupního poplatku pro turisty ve výši 10 dolarů (231 korun).

Češi mohou požádat o vízum pro vstup do Indonésie na 30 dnů, to je pak osobně možné prodloužit o dalších 30 dnů v místě pobytu cizince v Indonésii, a to minimálně sedm dnů před vypršením stávajícího víza.

Bali turisty láká zejména na krásné pláže, dobré podmínky pro surfování, chutnou gastronomii, četné, především náboženské památky a divokou přírodu s mnoha vodopády.

Pózování mezi žraloky obrovskými: Indonésie láká turisty na dechberoucí videa

Cestování

Výběr článků

Načítám