Hlavní obsah

Bali chce zatočit s masovým cestovním ruchem. Zakáže výstavbu nových hotelů i klubů

Bali se přidává k destinacím, které se chtějí co nejrychleji vypořádat s masovým cestovním ruchem. Indonéská vláda proto zvažuje, že v některých oblastech ostrova zakáže výstavbu nových hotelů, vil či nočních klubů. Kdy začne nové opatření případně platit, není v tuto chvíli jasné, úřady o konkrétním časovém rámci ještě diskutují.

Foto: Profimedia.cz

Úřady chtějí zakázat vznik nových hotelů ve čtyřech oblastech (ilustrační foto).

Článek

Navrhovaný plán by zásadně omezil rozvoj čtyř rušných oblastí ostrova, kde by nesměly vzniknout žádné stavby pro komerční účely. Úřady si od tohoto kroku slibují zkvalitnění dosavadně nabízených služeb, ale i zachování místní autentické kultury, informuje server Independent.

Hermin Esti z ministerstva pro investice a námořní záležitosti uvedl, že se vláda zavázala k podpisu memoranda, ačkoli přesné časové ohraničení je stále předmětem diskuse. Zákaz výstavby by nicméně mohl platit až deset let, jak uvedl šéf resortu pro investice Luhut Pandjaitan.

Ministr už před několika dny prohlásil, že na Bali žije kolem 200 tisíc cizinců, kvůli nimž ostrov trápí kriminalita, zátěží je i velká pracovní konkurence nebo až přehnaný rozvoj turistické infrastruktury. Velkým tématem je také neúcta některých zahraničních návštěvníků k místní hinduistické kultuře.

Návštěvníků přibývá

V první polovině letošního roku dorazilo na Bali letecky 2,9 milionu lidí, což je 65 procent veškerých leteckých příjezdů do Indonésie. S tím se pojí řada negativních aspektů, zejména zátěž pro infrastrukturu či životní prostředí. Ministr pro cestovní ruch Sandiaga Uno uvedl, že se vláda chce vyhnout tomu, aby Bali dopadlo jako Barcelona, kde jsou turisté úhlavními nepřáteli.

Bali trápí například influenceři a cizinci, kteří se spoře odění či zcela nazí fotí na posvátných místech. Nehledě na to, že nahota na veřejnosti je na Bali zakázaná zákonem. „Nechceme, aby se z našich rýžových polí staly vily nebo nudistické kluby,“ uvedl ministr pro investice Pandjaitan. „Kvalita je pro nás důležitější než čísla,“ dodal.

„Ať nedopadneme jako Barcelona.“ Populární ostrov chce přehodnotit přístup k turistům

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám