Hlavní obsah

Aviatická pouť nabídne gripeny, světové akrobaty i bitevní scénu z vietnamské války

Pardubice

Vrtulník AH-1 Cobra bude hlavním hrdinou bitevní scény inspirované událostmi vietnamské války. Odehraje se v rámci 23. ročníku Aviatické pouti, která se na víkend chystá na letišti v Pardubicích. Pětihodinový letový program slibuje průřez historií letectví od repliky blériota Jana Kašpara až po gripeny české armády.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Vrtulník Cobra přiletí na Aviatickou pouť z domovského letiště v Hradci Králové

Článek

„Cobra se představí s ukázkou z posledních let vietnamské války. Americký bitevní vrtulník v ní zaútočí na pozice Vietkongu, který se bude bránit z pozemních pozic. Role Vietkongu se zhostí členové klubů vojenské historie v dobovém oblečení i s autentickými zbraněmi. Získat dobovou ústroj vietnamských bojovníků je mnohdy složité, proto se tímto konfliktem zaobírá jen málo vojenských klubů,“ míní ředitel letového provozu Jan Rudzinskyj. I on v programu ukáže, co umí. Je totiž jedním z pilotů akrobatické skupiny Flying Bulls Aerobatic Team.

„V premiéře vystoupíme společně s gripenem. Jde o univerzální letoun, který létá i velmi pomalu. Během vystoupení ale poletí střední rychlostí do 300 kilometrů v hodině. Což je pro nás rychlost, kdy můžeme manévrovat,“ dodal Rudzinskyj.

Vzácnou podívanou slibují podle organizátorů stíhací letouny německé výroby Messerschmitt 262 Schwalbe a Messerschmitt 108. Premiérově se divákům představí také nový proudový letoun Aero L-39 NG.

Mistři akrobati

„Aktuálně máme potvrzeno osmačtyřicet strojů, z toho v letové ukázce asi třicet. Ostatní jako statická ukázka. V sobotu i neděli bude program identický, jen letoun L-39 z area tu bude kvůli vytíženosti personálu jen v sobotu, stejně jako letoun Casa na stojánce také jen v sobotu,“ uvedl ředitel letového programu Petr Kovačka.

Chybět naopak nebudou letečtí piloti, včetně legendárního maďarského akrobata Petera Besenieyho nebo Čecha Petra Jirmuse. A pravidelným hostem Aviatické poutě je i letos Martin Šonka.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Vrtulník Cobra přiletí na Aviatickou pouť z domovského letiště v Hradci Králové

„Poletím dvakrát. Poprvé s letounem Zlín Z-142, na němž létám jako instruktor pardubického Centra leteckého výcviku. Druhá ukázka bude na soutěžním speciálu Extra 300SR. Předvedu ukázku odvozenou od soutěžní freestylové sestavy, která ale potrvá dvanáct minut, takže se do ní vejde více figur,“ řekl Šonka, který bude také své vystoupení přímo za letu komentovat.

„Snažím se popisovat, co aktuálně letím. Přitom je na hlase znát, jaká to je dřina. Při některých manévrech skoro mluvit nejde. Musím křičet, abych vydal hlásku,“ dodal Šonka.

Úniková hra i briefing letců

Aviatická pouť není ale pouze o letadlech. Připraven je bohatý program pro děti, venkovní úniková hra a nebude chybět výstava o letcích RAF, včetně rekonstrukce dobového briefingu letců. Dynamickými ukázkami se bude prezentovat vojenská služba a cizinecká policie.

Letiště bude otevřeno vždy od 8 hodin, letový program začíná v poledne průletem Casa 295 a dvou gripenů. V okolí letiště je připraveno na více než dva tisíce parkovacích míst, na která řidiče navede žluté značení. Cestovat je možné i po železnici. Pro ty, kteří využijí cestu vlakem, domluvili pořadatelé pětadvacetiprocentní slevu na zpáteční jízdenku.

Doprava na Aviatickou pouť

Městskou dopravou - K letišti jezdí linky číslo 88, 8, 23 a 24. Dopravní podnik také vypraví posilové spoje.

Automobilem - Přístupové cesty pro automobily jsou označeny barevně. Běžný návštěvník by se měl držet žluté barvy, pro vozy ZTP a ZTP-P je určena barva zelená. Značení navede motoristy na jedno z připravených parkovišť. Parkovat se bude v areálu sousedního dostihového závodiště, kde jsou dvě parkoviště s více než tisícovkou míst, a také při příjezdu na letiště, kde je dalších asi 1200 míst. Policejní mluvčí Markéta Janovská připomněla, že ani letos se nebude parkovat na uzavřené silnici I/37 od Parama na Chrudim.

Vlakem - Vlaky Českých drah zastavují na zastávce Pardubice, zastávka. Návštěvníci Aviatické pouti mají pětadvacetiprocentní slevu na zpáteční jízdenky, a to z hlavního nádraží nebo zastávky závodiště. V prostorách Aviatické pouti budou umístěny stojany s QR kódem, který bude nutno v aplikaci Můj vlak načíst, a tím si aktivovat jízdenku pro cestu zpět. V minulosti svezla návštěvníky do letištního areálu vlečka, ale ta je letos kvůli stavbě nového hangáru mimo provoz.

Staňte se pánem hradu za 20 korun

Tipy na výlety

Z Pardubic se bude létat do Barcelony

Cestování

Výběr článků

Načítám