Hlavní obsah

Ať platí bohatí. Itálie pro ně chce zvýšit turistickou daň na 626 korun za noc

Itálie, podobně jako Španělsko, čím dál víc trpí dopady nadměrného turismu. Těstovinami vyhlášená země se ale do boje s davy pouští ve velkém a po příležitostném zpoplatnění vstupu do Benátek pro jednodenní turisty plánuje zvýšit turistickou taxu v nejnavštěvovanějších metropolích. Cena za noc ale nebude pro všechny stejná, nejvíce si připlatí hosté ubytovaní v nejdražších pokojích, a to až 626 korun za noc.

Foto: Profimedia.cz

Ty nejdražší hotelové pokoje v Itálii se nejspíš brzy ještě více prodraží (ilustrační fotografie).

Článek

O plánovaném zdražení dovolené v nejoblíbenějších italských metropolích jako Řím a Florencie informoval server Independent. Návrhem na nezanedbatelné zvýšení turistické daně se nyní bude zabývat italská vládla.

V současnosti se turistická daň kupříkladu v Benátkách pohybuje mezi 1 a 5 eury (25 až 125 korun) za přespání ve městě. Oficiálně je určena k tomu, aby pomohla financovat služby související s jejich pobytem jako svoz odpadu apod.

Kvůli bezmála 60 milionům mezinárodních turistů jen v minulém roce jsou nejoblíbenější italská města sužována davy, s nimiž mají infrastruktura i místní problém se vypořádat.

V Benátkách se radují. Na vstupném do města se vybraly miliony eur

Cestování

Učinit turisty zodpovědnějšími

Jedná se především o dočasné největší vytížení v letní sezoně, k němuž notně přispívají i jednodenní turisté z velkých výletních lodí. Benátky letos jako první na světě zavedly vstupné do města pro jednodenní turisty v nejvytíženějších termínech za cenu 5 eur (125 korun). A pro velký úspěch jej od příštího roku plánují zdvojnásobit. Ze stejného důvodu chce i řecký ostrov Santorini výrazně zdražit vstupné pro jednodenní turisty, které bylo nyní spíše symbolického charakteru.

Pokud bude zvýšení pobytové taxy v italských metropolích schváleno, jeho cena se bude odvíjet od využitých služeb podle ceny hotelového pokoje. U nejdražších pokojů s cenou nad 750 eur (18 776 korun) za noc by poplatek činil 25 eur navíc (626 korun), u nejlevnějšího ubytování do 100 eur (2504 korun) za noc by taxa činila jen 5 eur (125 korun).

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Řím se u turistů těší extrémní oblibě.

Nutno podotknout, že šance najít v Benátkách, Římě či Florencii během letních měsíců aspoň trochu slušný pokoj do 2500 korun za noc je s trochou nadsázky podobná jako vyhrát v loterii.

Při ubytování ve snáze dostupném hotelovém pokoji mezi 100 až 400 eury (2504 až 10 014 korun) za noc by pobytová taxa vyšla na 10 eur (250 korun) a v druhé nejdražší kategorii zahrnující ubytování mezi 400 až 750 eury (10 014 až 18 777 korun) za noc by si hosté připlatili 15 eur (376 korun).

Pomůže, nebo odradí?

„V časech nadměrného turismu o tom diskutujeme, aby to pomohlo vylepšit služby a učinit turisty, kteří to zaplatí, zodpovědnější,“ uvedla k plánovanému zvýšení pobytové daně italská ministryně turismu Daniela Santancheová.

Někteří představitelé hotelových asociací jsou však ve svých vyjádřeních opatrnější a varují vládu, aby vysoké taxy neodradily perspektivní návštěvníky od cestování do nejoblíbenějších italských měst, protože konkurence je značná.

Anketa

Odradilo by vás zvýšení pobytové taxy od návštěvy nejpopulárnějších italských měst?
Určitě ne, na dovolenou jedu tam, kam chci, pár eur navíc nehraje roli.
21,1 %
Spíš ne. Radost z toho mít nebudu, ale italské metropole si kvůli tomu neškrtnu.
8,6 %
Mohlo by, nejde ani tak o deset eur denně navíc, ale o princip.
4,8 %
Rozhodně, raději pojedu někam, kde jsou za turisty a jejich utracené peníze vděční.
65,5 %
Celkem hlasovalo 2490 čtenářů.

Staňte se v Itálii milionářem. Hledají se zájemci o tradiční benátské řemeslo

Cestování

Benátky zavedly nové restrikce. Za větší skupiny turistů hrozí vysoké pokuty

Cestování

Související články

Výběr článků

Načítám