Hlavní obsah

„Ať nedopadneme jako Barcelona.“ Populární ostrov chce přehodnotit přístup k turistům

Indonéský ostrov Bali platí za jedno z nejpopulárnějších míst jihovýchodní Asie. Tamní vláda chce však nyní provést kompletní audit a změnit přístup k cestovnímu ruchu, což má pomoci k lepším službám i zachování kultury. Bali už dlouhé roky trápí návštěvníci, kteří nedbají místních zvyků a přinášejí s sebou problémy.

Foto: Profimedia.cz

Bali si oblíbila řada influencerů (ilustrační foto).

Článek

Na ostrově, který si zamilovali influenceři, ale i řada celebrit, jako třeba George Clooney, Mick Jagger či Madonna, žije podle ministerstva cestovního ruchu asi 200 tisíc cizinců. „Zahraniční turisté sem přinášejí problémy, jako jsou narkotika, gangy a další. Můžeme je z Indonésie a Bali deportovat, nechceme, aby k nám někdy znovu přijeli,“ uvedl ministr pro investice Luhut Pandjaitan na instagramu.

Balijská vláda chce přístup k turismu přehodnotit, aby nemusela řešit obdobné problémy jako řada evropských destinací, informuje server Independent. Ministr cestovního ruchu Sandiaga Uno řekl, že se úřady chtějí vyhnout situaci, jako panuje třeba v Barceloně, kde se z turistů stali pro obyvatele veřejní nepřátelé.

Podle Pandjaitana je třeba vylepšit infrastrukturu ostrova, ale zároveň se vyhnout přehnanému developmentu. „Nechceme, aby se z našich rýžových polí staly vily nebo nudistický klub. Kvalita je pro nás důležitější než čísla,“ uvedl ministr. Jaké přesné kroky chtějí úřady podniknout, však nikdo ze zástupců neuvedl.

Návštěvníků přibývá

Cestovní ruch na Bali zažívá po pandemii covidu strmý vzestup. Data ukazují, že jen v první polovině letošního roku dorazilo letadlem na ostrov 2,9 milionu turistů, což je 65 procent veškerých leteckých příjezdů do Indonésie. Návštěvníci sice musí platit pobytovou daň ve výši 150 tisíc rupií (zhruba 260 korun), to je však neodrazuje.

Bali o potřebě změnit přístup k cestovnímu ruchu hovoří dlouhodobě. Může za to řada incidentů se zahraničními návštěvníky, kteří se například spoře odění či zcela nazí fotí v chrámech, na horách či u stromů. Často jde o posvátná či významná místa, nahota na veřejnosti je navíc na Bali plošně zakázána. Na porušení zákazu v minulosti doplatilo už množství turistů, které úřady vypátraly, napařily jim pokutu a poté je deportovaly ze země.

Sprintování napříč starobylými chrámy? Hloupý trend sociálních sítí odsuzuje i UNESCO

Cestování

Související články

Výběr článků

Načítám