Článek
Podnik Lupa Pizza je běžná pizzerie, kde si zákazníci dají oblíbenou italskou pochutinu za zhruba 14 liber (asi 419 korun) či méně. Tedy v případě, že jde o klasiky typu Margherita či s pikantním salámem pepperoni. Jakmile dojde na Havaj, vyhoupne se cenovka do poměrně astronomických výšin.
„Říkám ananasu ne,“ okomentoval šéfkuchař podniku Quin Jianoran pro server CNN. „Je to velmi kontroverzní, protože lidé Havaj buď jednoduše milují, nebo nenávidí. My jsme se rozhodli vybrat si stranu,“ tvrdí Jianoran. Ten potvrdil, že pizzu za 100 liber si zatím nikdo nekoupil.
V místním listu Norwich Evening News nicméně probíhá anketa ohledně toho, zda ananas na pizzu patří, či nikoliv. Prozatím hlasovalo 62 procent respondentů, uvádí CNN. Jianoran slíbil, že pokud hlas lidu rozhodne kladně, zařadí pizzu na měsíční speciální nabídku. „Můj pohled na věc se může změnit,“ tvrdí šéfkuchař s tím, že cena pizzy Havaj může stoupnout klidně i na 200 liber (takřka šest tisíc korun) nebo naopak klesnout na libry dvě (necelých 60 korun).
Vznikla před 60 lety
Autorství pizzy Havaj se připisuje kanadskému kuchaři řeckého původu Samu Panapoulosovi a jeho bratrovi, kteří pokrm vymysleli v 60. letech minulého století. I po mnoha dekádách je debata o tomto jídle, které způsobuje tik v oku snad každému Italovi, stále živá.
V roce 2017 musel například islandský prezident Guðni Th. Jóhannesson vysvětlovat, že ačkoli sám pizzu Havaj nenávidí, nemá v plánu ji v zemi zcela zakázat, k čemuž by koneckonců neměl ani legislativní moc.