Hlavní obsah

Americká sólo cestovatelka čtvrt roku poznávala Evropu. Bezpečně se necítila jen v jediné zemi

Vyrazit do Evropy je pro mnoho Američanů velkým cestovatelským snem. Devatenáctileté Eve Kovacové z Connecticutu se poštěstilo na starý kontinent vyrazit sólo a poznávat ho několik měsíců. Nejvíce ji k srdci přirostla Itálie, naopak rozporuplné pocity má z Řecka a Albánie. Druhá jmenovaná země byla také jediná, kde se prý necítila bezpečně.

Foto: Profimedia.cz

Cestovatelku nejvíce nadchla Itálie (ilustrační foto)

Článek

Na výlet do Evropy vyrazila Kovacová krátce po svých osmnáctých narozeninách. „Odjela jsem z Ameriky na tři měsíce jen s batohem. Měla jsem pocit, že na mě něco velkého čeká,“ uvedla mladá žena, jejíž dobrodružství sleduje na instagramu přes 150 tisíc lidí.

Během čtvrt roku samozřejmě Američanka nestihla procestovat úplně všechny evropské státy, ale zavítala třeba do zmíněné Itálie, Řecka, Albánie či do Norska. Nejen sama sobě chtěla dokázat, že svět není jen velký, ale také plný milých lidí. „A měla jsem pravdu,“ řekla Kovacová pro Daily Mail navzdory tomu, že Albánie v ní příliš pozitivní dojem nezanechala.

Za problematické označila zejména tamní muže. „Cítila jsem se jako kořist. Dokonce i muži, kteří měli po boku manželky, si málem ukroutili krky, když se za mnou otáčeli na ulici,“ postěžovala si Američanka a dodala, že si ji v balkánské zemi taky hodně lidí fotilo a někdo jí v supermarketu sahal na vlasy. „Došlo mi, že za to může zřejmě to, že jsem blondýna a mám modré oči.“

Rok žila v Albánii. Její divokost mizí, za pár let to bude další Chorvatsko, míní Češka

Slepá mapa

Oproti tomu Norsko bylo velmi kontrastní, tam se Kovacová cítila během svých cest nejbezpečněji. „Byla jsem z toho v šoku. Hned druhý den jsem sundala zámečky z batohu. Sice jsem se necítila tak extrémně vítaná jako v Itálii, ale měla jsem pocit velkého bezpečí,“ vysvětlila.

Má nízký rozpočet

Právě Itálie mladou ženu z navštívených zemí oslovila nejvíce. „Moje oblíbené místo je Amalfské pobřeží. Je tam úžasná pohostinnost,“ zkonstatovala.

Oproti tomu další slavná pobřežní destinace, Řecko, Kovacovou moc nenadchla. Mohl za to ovšem hostel plný štěnic. „Hotová noční můra. Vyřešila jsem problém tak, že jsem spala v hamace a hned ráno odešla.“

Každá z navštívených zemí Američanku prý něco naučila. Například obezřetnosti. „Cestuju nízkonákladově. Hodně si vařím a kupuju věci v akci. A třeba vlasy si stříhám sama poslední tři roky. Osekejte náklady, kdekoli můžete. Je to o prioritách a tou mojí je cestování,“ uvedla Američanka, která se chce po návštěvě Norska vrátit do Itálie a poté vyrazit do Asie.

Na Disko i do hor. Seznam nepříliš žhavých cestovatelských destinací překvapil i evropskou metropolí

Cestování

Výběr článků

Načítám