Hlavní obsah

Aerolinky odmítly přijmout platný pas, chyba zaměstnance vyšla manžele draho

Hlídat si platnost cestovního pasu je pro turisty nezbytností. Ti, kteří cestují často, si pro jistotu někdy pořizují hned dva. Může se totiž stát, že blížící se konec platnosti může dovolenou v některých zemích zkomplikovat či překazit. Stalo se to i britským manželům, kterým nebylo dovoleno nastoupit na let British Airways do Spojených států amerických, protože platnost ženina pasu byla kratší než půl roku. A to přesto, že USA Britům povolují vstup do země s pasem platným po dobu pobytu.

Foto: Profimedia.cz

Chybou zaměstnance British Airways britský pár nemohl odcestovat do USA. Musel si koupit nové letenky (ilustrační foto).

Článek

O incidentu, jenž se odehrál na londýnském letišti Gatwick, informoval server Independent. Ten potvrdil cestovatelům dobře známou situaci, že při jakýchkoli problémech během letecké přepravy jste v podstatě vydáni na milost personálu aerolinek. A můžete být třeba stokrát v právu, ale nebude vám to nic platné, narazíte-li na nesprávného člověka za přepážkou.

Drahá chyba

Kathleen a Allan Mathesonovi se chystali letět z Londýna do amerického Orlanda, kde chtěli strávit začátek své dvoutýdenní dovolené na Floridě. Pozemní personál aerolinek British Airways ale pas 62leté Mathesonové odmítl s tím, že jeho platnost končí v listopadu a není tím pádem platný pro cestu do Spojených států amerických.

Mathesonovi se bránili, že o platnosti pasu vědí a předem si ověřovali, že USA přijímají britské občany s pasem platným po dobu pobytu v zemi, ale nebylo jim to nic platné.

Omylem koupil letenku na domáckou podobu jména, stálo ho to 70 tisíc

Cestování

„Šli jsme k odbavení zavazadel, kde se pracovník aerolinek zeptal, jestli vím o tom, že platnost mého pasu brzy končí. Odpověděla jsem, že jsem si toho vědoma, a ukázala mu snímek obrazovky z internetových stránek vlády Spojeného království o platnosti pasu pro USA. Poté poslal pro manažera. Oba uvedli, že mi nebude umožněno nastoupit do letadla, protože můj pas nesplňuje požadovanou platnost alespoň šesti měsíců. Řekla jsem jim, že se to netýká USA, ale oni to odmítli akceptovat,“ uvedla Mathesonová.

Cestující tedy zavolala na zákaznickou linku aerolinek, kde jí potvrdili, že informace z webu, který pozemnímu personálu ukázala, jsou správné, přesto je konečné rozhodnutí na něm.

O rezervaci letu na další den zaměstnanci aerolinek rovněž nechtěli slyšet, protože nový pas se tak rychle nestihne vydat. Boeing 777 proto do Orlanda odletěl bez manželského páru, který místo toho rušil pronájem auta a zamluvené ubytování.

Pár pocházející ze skotského ostrova Skye se tedy ubytoval v Londýně a sjednal si schůzku na tamějším pasovém úřadě. Nový pas byl řádně vydán a Mathesonová opětovně získala i nové povolení ESTA (elektronický systém pro cestovní registraci, jehož schválení je nutné pro bezvízový vstup do USA). Manželé si proto rezervovali nový let u Virgin Atlantic.

Za cestu do té chvíle utratili už 8000 liber (240 412 korun), z nichž většinu nešlo získat zpět kvůli pozdnímu rušení rezervací. „Upřímně to bylo neskutečně stresující,“ uvedla Mathesonová předtím, než konečně nastoupila do letadla na Floridu.

Problémy s platností

Independent dodal, že po brexitu byla platnost cestovních pasů při vstupech do Evropské unie konstantním zdrojem problému zejména u některých aerolinek, které dlouhé měsíce aplikovaly svá vlastní nesprávná pravidla, než konečně uznala ta oficiálně platná. Podmínky vstupu do USA ale vždy byly nezpochybnitelné.

„Jednalo se o lidskou chybu jednoho z našich kolegů a jsme ve spojení s naší klientkou, abychom se omluvili a situaci napravili,“ uvedl mluvčí British Airways.

Podle Velvyslanectví USA v České republice mohou občané České republiky cestovat do Spojených států, i když je platnost jejich pasu kratší než 6 měsíců. Tedy stejně jako Britové. Zásadní je, aby byl cestovní pas platný po dobu pobytu v USA.

Takto vypadá chorvatská vila za půl milionu na noc

Cestování

Krásné i drahé. Severočeské město obklopené vinicemi nadchne a provětrá peněženku

Tipy na výlety

Výběr článků

Načítám