Článek
Výdejní automat Mr. Go Pizza nabízí celkem čtyři druhy tohoto světově proslulého jídla. Mezi nimi i nejklasičtější pizzu Margherita, za jejíhož tvůrce je označován Raffaele Esposito. Pokrm s rajčatovou omáčkou, mozzarellou a čerstvou bazalkou měl vymyslet na konci 19. století u příležitosti návštěvy královny Markéty Savojské v Neapoli.
Cena pizzy se v automatu pohybuje od 4,50 do 6 eur, tedy v rozmezí 115 až 150 korun. Stroj přímo před zraky strávníků uhněte těsto a vyskládá na něj i zbylé ingredience. Do tří minut je hotovo a hladoví lidé mohou vesele pokračovat dál.
Itálie opětovně přivítá turisty od poloviny května
Reakce na pizzu jsou nicméně velmi smíšené. Podle serveru CNN lidé pokrm hodnotí jako přijatelný, pokud člověk opravdu spěchá, někteří ho však označují za vyložený horor. „Vypadá dobře, ale je mnohem menší než v restauraci a ingrediencí je méně,“ uvedl penzista Claudio Zampiga, který automat po jeho spuštění v minulém týdnu vyzkoušel.
Známá po staletí
Šanci pizze z automatu dal i rodák z Neapole, student Fabrizio Pugliese. Chuťově ho prý ale nepřesvědčila. Podle mladíka měla mnohem blíže k pokrmu zvanému piadina, což je druh pšeničné placky, která je populární v severní Itálii. „Je to v pohodě, ale není to pizza,“ zhodnotil jídlo.
Penzistka Gina, která si nepřála uvést příjmení, se nad produktem vyloženě zhrozila. „Strašné. Pizza se má jíst horká, ihned. Tohle mě neuspokojuje,“ uvedla.
Fresh pizza vending machine prompts curiosity and horror in Rome https://t.co/P0HyjfpvGa pic.twitter.com/MWaWtmnvdm
— Reuters (@Reuters) May 6, 2021
Automat na pizzu to bude mít mezi Italy zřejmě těžké. V jeho blízkosti se navíc nacházejí klasické restaurace, ve kterých se mohou návštěvníci pokochat výrobou pizzy přímo od pizzaře. A to pro mnohé rovněž představuje důležitý rituál.
„Nikdy by mě asi ani nenapadlo jíst pizzu, kterou vyrobil stroj,“ uvedl Giovanni Campana. Přece jen však výrobek od Mr. Go Pizza zkusil.
Pizza se v různých formách jí v Itálii už po staletí. Obecně se má za to, že její současná verze vznikla v Neapoli, kde ji dovedli k dokonalosti. Známá Margherita, jež nese jméno po zmiňované královně, byla složená z rajčat, sýra a bazalky i kvůli barvám, které kopírují italskou trikoloru.