Hlavní obsah

Celoroční koupání a dalších šest důvodů, proč navštívit Dubaj

Dubaj je městem s tolika světovými „nej“, že konkurence by se v tomto směru hledala jen těžko. Vyniká navíc svou všestranností. Během jediného dne se můžete vykoupat na pláži, zalyžovat si, projet se na velbloudovi v pouštních dunách i objevovat výhledy z nejzajímavějších budov světa. Pozadu nezůstávají ani gastronomie a nákupní možnosti. Metropole stejnojmenného emirátu instantně plní přání i těch nejnáročnějších cestovatelů.

Foto: Profimedia.cz

Dubaj je už na první pohled nezaměnitelná.

Článek

1. Futuristická architektura

Kdo by neznal nejvyšší budovu světa Burdž Chalífu, která drží i množství dalších rekordů. Chalífova věž krášlí panorama města už od roku 2010 a v nejvyšším bodě dosahuje 829,8 metru. Při její návštěvě se můžete pokochat hned z několika vyhlídkových pater. U paty mrakodrapu se navíc nachází umělé jezero Burdž, v němž tryskají nejvyšší tančící fontány světa.

Dubajskou architekturu ale můžete zdarma obdivovat téměř na každém rohu, zajímavé budovy totiž ve městě rostou jako houby po dešti už desítky let. Mezi nejnovější architektonické skvosty patří vloni otevřený hotel Atlantis The Royal. Design „dekonstrukce tradiční věžové budovy“ zaujme na první pohled, stavba se navíc nachází u jedné z nejkrásnějších pláží.

Foto: Profimedia.cz

Každý z 795 pokojů hotelu Atlantis The Royal v pozadí má výhled na Arabský záliv.

The Green Planet je dalším architektonickým zázrakem zevnitř i zvenčí. V prosklené stavbě válcovitého tvaru otevřené v roce 2016 sídlí tropický deštný prales s největším uměle vytvořeným stromem na světě. Válcovitá budova je jakoby schovaná v krychlové „krabičce“ ve stylu origami, ozdobené arabskou kaligrafií.

Včera, dnes a zítra můžete v Dubaji zažít každý den

Cestování
Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Nejvyšší budova světa je nepřehlédnutelná.

Vynechat nelze ani jedinečnou stavbu The Opus od věhlasné Zahy Hadid, v níž sídlí designový hotel ME by Melia a luxusní restaurace. Dubaj v architektuře, stejně jako v dalších ohledech, vyniká pestrostí. Narazíte v ní tak na hypermoderní stavby stejně jako na napodobeninu obřího růžového hradu z písku Atlantis, The Palm, v němž sídlí jeden z nejznámějších hotelů na světě.

Foto: Profimedia.cz

Burdž al-Arab je jedním ze symbolů Dubaje.

Snad ještě věhlasnější je pak hotel Burdž al-Arab, který mohou turisté nově navštívit v rámci komentovaných prohlídek, a mohou se tak pokochat maximálním možným luxusem.

2. Koupání na pláži i v mracích

Dubaj je jedním z poměrně mála míst vzdálených do šesti hodin letu, kde si můžete koupání užít celoročně. Průměrná teplota moře v nejchladnějších měsících lednu až březnu neklesá pod 21 stupňů a blíž k létu stoupá až ke 33 stupňům Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Mezi oblíbené pláže patří Jumeirah.

S občasným deštěm je třeba počítat snad jen na začátku roku. Nejpříjemnější denní teploty panují od září do dubna a léto je velmi horké, s až 36 stupni Celsia v srpnu, nejteplejším měsíci. Na druhou stranu podobné teploty letos panují i v Česku a Dubaj má ve všech vnitřních prostorách velmi spolehlivou klimatizaci a nabízí pro tyto případy nesčetné množství aktivit.

Vyjma těch nejkrásnějších soukromých pláží, kam je možné si zaplatit jednodenní vstup a užít si takto dočasně služby těch nejlepších hotelů světa, je možné se zdarma koupat na veřejných plážích nebo v těch nejfuturističtějších bazénech.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Nekonečný bazén na zavěšené konzole byl otevřen teprve nedávno.

Nejnověji je v nabídce One Za’abeel Infinity Pool, „zavěšený“ nekonečný bazén v budově hypermoderního hotelového resortu s designem mrakodrapu, kde se můžete ve výšce mraků kochat dubajskými mrakodrapy přímo z vody.

3. Světová gastronomie

Dubaj je bezesporu mekkou jedlíků. Nachází se v ní až 13 tisíc restaurací, z nichž si vybere opravdu každý. Vyjma tradičních arabských chutí si tam pošmáknete na skvělé indické, thajské, japonské, americké či evropské kuchyni.

Obdobně jako jednorázové vstupy na pláž nabízí ty nejlepší hotely tematické brunche či odpolední čaje a svačiny. Ideální je pak spojit zážitkovou gastronomii s nádherným výhledem z některého z mrakodrapů.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Dubaj, to je vysoká gastronomie ve vysokých podlažích…

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

... i tradiční pokrmy jako čerstvě smažená lokma.

Navzdory tomu, že místní nekonzumují alkohol, turisté ano, často ve větším než malém množství, a proto se Dubaj pyšní i jedněmi z nejlepších barů světa.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Ačkoli alkohol je pro místní tabu, pro turisty to rozhodně neplatí.

4. Adrenalinové atrakce

Ať už se chcete projet skluzavkou akváriem plným žraloků, lyžovat, zatímco je venku přes 30 stupňů, proletět se nad uměle vytvořenými ostrovy, nebo se vyřádit v zábavních parcích všeho druhu, v Dubaji jste na správném místě.

Mezi nejoblíbenější místa, kam vyrazit s dětmi, patří rozlehlý areál Dubai Parks and Resorts, kde čeká legoland tradiční i vodní, svět Realu Madrid i pohádkových a filmových postav Motiongate se Shrekem, šmouly, postavičkami z Madagaskaru, Kung Fu Pandy a dalších.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vchod do Dubai Parks and Resorts

Větší děti a dospělí, kteří milují adrenalin, by si neměli nechat ujít plně zastřešený IMG Worlds of Adventure s těmi nejdivočejšími atrakcemi.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Dubai Garden Glow potěší malé i velké.

Poklidná večerní zábava pro rodiny i romantická procházka pro páry čeká v barevně zářícím Dubai Garden Glow.

5. Zábavná muzea

V Dubaji se zaručeně přesvědčíte, že i muzea mohou bavit. Ta tamější jsou vysoce interaktivní a myslí jak na děti, tak na dospělé. Jedním z nejnavštěvovanějších je teprve v roce 2022 otevřené Muzeum budoucnosti. Čekají v něm robotické exponáty, vize toho, co nás čeká a nemine, i líbivé expozice jako pestrobarevná holografická banka všech živých organismů planety.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Muzeum budoucnosti má vskutku vizionářskou architekturu.

O minulosti, současnosti i budoucnosti Dubaje se můžete dovzdělat v tamějším „Rámečku“. Dubai Frame rovněž patří k divům architektury a vyjma vzdělávací funkce plní i estetickou a vyhlídkovou. Ti odvážnější se na jeho vrcholu mohou projít po proskleném chodníku 150 metrů nad zemí.

Zdarma můžete navštívit i novou Knihovnu Mohammeda bin Rašída s hernou v dětské sekci, v horním patře se pak ukrývá kolekce vzácných knih z celého světa.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Dubai Frame vypráví příběh minulosti, současnosti i budoucnosti města.

Moderní muzea a umělecké galerie čekají i v ultra hipster umělecké čtvrti Alserkal Avenue. Pokud cestujete s dětmi, nenechte si ujít interaktivní herní muzeum OliOli. Malí návštěvníci od 2 do 11 let tam mohou testovat automobily, rakety a vznášedla a prozkoumat dalších více než 40 zábavných expozic.

6. Arabské tradice

O historii a tradicích Dubaje se dozvíte jak v některém z výše zmíněných muzeí, tak především v Deiře, historické čtvrti města a centru „staré Dubaje“. Užijte si typickou arabskou atmosféru při procházení úzkých ulic a poslechněte si zpěv muezzina u některé z mešit.

V SMCCU, Centru kulturního porozumění šejka Muhammada bin Rášida Ál Maktúma ve čtvrti Al Fahidi, se můžete bez uzardění zeptat na cokoli, co souvisí s islámem, mnohoženstvím či postavením žen v arabské společnosti.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Ramadán v SMCCU není jen o jídle, ale především o představení tradic a kultury.

Chcete-li tradice emirátu prozkoumat do hloubky, vyrazte o ramadánu, který se příští rok koná po celý březen.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

V poušti se můžete seznámit se zvyky beduínů.

Tradiční kulturu a zvyky beduínů můžete poznávat i na výletě do pouště. Ať už na safari v džípech, historických landroverech, na čtyřkolkách, na kole, na hřbetě velblouda, v horkovzdušném balonu, či na motorovém paraglidu vysoko nad dunami.

7. Nákupy po staru i megalomansky

Nákupy v Dubaji jsou rovněž od všeho trochu. Tedy spíš od všeho hodně. Můžete se ztratit mezi značkami zvučných jmen v jednom z největších nákupních center světa Dubai Mall s více než 1200 obchody nebo vybírat čaje a hedvábí na tradičním souku s kořením. Hned vedle něj se nachází i zlatý trh, kde vám budou oči přecházet jen při pohledu do výloh.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Dubai Mall je jedním z největších nákupních center světa.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Tradiční trhy by byla škoda vynechat.

Ručně vyráběné zboží z celého světa pak seženete v módních krámcích napříč modernějšími čtvrtěmi. Ale to nejlepší, co si z Dubaje můžete přivézt, jsou především krásné vzpomínky.

Zeptejte se v Dubaji na cokoli: O ramadánu, mnohoženství i zahalování

Cestování

Kam s dětmi v Dubaji

Cestování
Související témata:

Související články

Kam s dětmi v Dubaji

Dubaj je městem budoucnosti a pro dospělé má lákadel, že by byl problém je spočítat. Kam ale vyrazit, pokud cestujete s malými dětmi? I na ně v blízkovýchodní...

Výběr článků

Načítám