Hlavní obsah

Žhavé trendy designu: Syté barvy, inspirace přírodou a udržitelnost

Víte, jaké jsou žhavé trendy bytového designu? Odráží naše nastavení, sny a touhy. Nebojíme se být odvážní, chceme změnu, ale zároveň toužíme po klidu a harmonii. Proto nepřekvapí extravagantní barvy, stejně jako udržitelnost a inspirace přírodou.

Foto: Envato Elements

Jedinečnost každému interiéru dodají prvky v jasných, sytých barvách.

Článek

Zajímá nás udržitelnost

Velký zájem je o recyklovatelné materiály, živé stěny a dekorace inspirované přírodou. Souhrnně tento trend vnímáme jako Eco design. Intuitivně tíhne k harmonii, udržitelnosti a k výrobkům, které využívají suroviny, jako jsou dřevo, železo, sklo a kámen. Důležitá je dlouhá životnost produktů, zajímá nás, zda jdou opravit a snadno demontovat, aby se daly využít případně i jinak, když nám už doslouží.

Barevné tapety

Dominantní, nepřehlédnutelné, vyzývavé. Tapety nejsou dekorací v pozadí, prosazují se. A začínají se používat i na neobvyklých místech: v chodbách, na stropě, nebo dokonce i vnitřních stranách skříní. Jsou nekonvenční, umějí překvapit.

Kovový lesk i mat

Dříve byl kov v interiéru chápán jako studený a neosobní prvek, teď se vnímá v jiné roli: je symbolem elegance a osobitosti. V popředí jsou umělecky zpracované kovové skulptury, zrcadla v kovových rámech nebo nábytek s kovovými nohami. Velmi často se používají matné laky a s nimi roste poptávka po matných odstínech.

Pět malých kroků k větší úspoře vody

Bydlení

Mix starého a nového

Letité kousky, které máme rádi, jsou prověřené časem a stále nás oslovují. Takové je dobré mít doma, nezbavovat se jich, dokonce je záměrně pořizovat v bazarech. Zkuste je kombinovat s novým minimalistickým nábytkem. Staré kousky mají charakter a přinášejí do interiéru tradici, moderní pak eleganci a jednoduchost. A vše společně se „snáší“ báječně.

Touha po otevřených interiérech

Takové přání splní sklo. Zejména tzv. aktivní skla, která umožňují regulovat světlo a průhlednost, což vytváří rovnováhu mezi intimitou a otevřeností. A s tím souvisí i snaha propojovat exteriér s interiérem. Pojítkem jsou živé rostliny a přirozené denní světlo.

Umění pro každého

Originální díla nemusejí vždy být cenově nedostupná. Mladí začínající autoři nabízejí kvalitní kousky a lze si je dopřát. Jsou vyjádřením našeho vkusu a přinášejí do interiéru jedinečný příběh, myšlenky, barvy, atmosféru. Oblíbené jsou výrazné 3D nástěnné obrazy, které vytvářejí dramatický efekt.

Barvy jsou emoce

Smělé a výrazné odstíny, jako je hluboká modrá, smaragdově zelená či burgundská červená, jsou odstíny „sebevědomé“, které dodají interiéru hloubku, dramatičnost. Vyvážit je lze pastelovými tóny, jako je pudrově růžová, mátová zelená či barva letního nebe. Jsou uklidňující a něžné. Nebojte se je vzájemně kombinovat.

Pohodlí a útulná atmosféra

Vhodné jsou měkké textury, protože ve vlastním domově je důležité pohodlí. Prémiové materiály jsou samet, kašmír či měkká vlna. Dále pohovky a křesla s hlubokými sedáky a měkkým polstrováním. Nezapomeňte na polštáře, plédy.

Velký formát keramických obkladů se těší velké oblibě. Je však třeba vědět, jak na něj

Bydlení

Anketa

Máte rádi interiéry, kde jsou použité syté barvy?
Ano, to se mi líbí.
25,4 %
Jen když jich není příliš a dobře ladí.
44,5 %
Obvykle moc ne.
18 %
Ne, to se mi vůbec nelíbí.
12,1 %
Celkem hlasovalo 283 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám