Hlavní obsah

Žena žije na protipožární věži v lese. Nejbližší obchody má 56 kilometrů daleko

Zajímavé místo k bydlení si vybrala Američanka Courtney McIntoshová. Žije totiž v protipožární hlídkové věži v Novém Mexiku. Ta stojí uprostřed lesů, k nejbližší výspě civilizace je to rovných 56 kilometrů. Společnost jí dělá jen Kapitán Pepperoni - její pes.

Žena žije na protipožární hlídkové věži v lese, nejbližší obchody má 56 kilometrů dalekoVideo: AP

Článek

Čtyřiatřicetiletá Courtney se v dubnu letošního roku nastěhovala do nového domova. Žije ovšem na místě, jež by patrně nelákalo každého. Jejím domovem je protipožární hlídková věž uprostřed Národního lesa Santa Fe v Novém Mexiku. Les má rozlohu 6475 km2. K nejbližším sousedům nebo do obchodu to má Američanka 56 kilometrů daleko.

Courtney ve věži pouze nebydlí, ale především hlídá les. Jakmile by zaregistrovala oheň nebo jen kouř, musí okamžitě zalarmovat požárníky, aby mohli co nejdříve zasáhnout a požár uhasit. Její základní pracovní doba je desetihodinová. Hlídka jí začíná v osm hodin ráno a končí v šest večer.

Aby nemusela na věž neustále dojíždět, dostala možnost ve věži bydlet. K dispozici má prostor o ploše jen něco málo přes 16 m2. Má zde elektřinu, vařič i malou lednici. Voda tu ovšem chybí. Dojíždí pro ni k nejbližší stanici strážců parku, kterou má vzdálenou 15 minut.

Partneři trvale žijí v protipožární věži, nemohou si ji vynachválit

Tipy a trendy

Na nákup jezdí dvě hodiny, proto většinou nakupuje jen jednou týdně. Na ten den si zpravidla bere volno a využije ho i k dalším úkonům spojeným s údržbou svého domova - vyřizuje poštu, pere (ve vodě, kterou si doveze) a uklízí.

Když má hlídku, chodí na pochůzky, nebo aby se nějak zabavila, čte si a poslouchá podcasty.

Foto: AP

Žena žije na hlídkové protipožární věži v lese, nejbližší obchody má 56 kilometrů daleko

Courtney pochází z Detroitu a má 36letého přítele Michaela, který byl ale u ní na věži jen jednou. S prací v záchranných složkách má mladá žena značné zkušenosti. Pracovala v nich celkem osm let. Věnovala se i dobrovolnickým aktivitám.

„Hledala jsem způsob, jak odejít ze záchranných složek. Toužila jsem po samotě a narazila jsem na sociálních sítích na člověka, který žije na protipožární hlídkové věži. Vyptala jsem se ho tedy na rady a prohlédla si různé okrsky a vyplnila přihlášky, až jsem nakonec tuto práci dostala,“ popisuje pro agenturu SWNS Courtney, jak ke své práci a neobvyklému bydlení přišla.

Ve věži žije pouze se svým psem, Kapitánem Pepperonim. „Vážně miluju tu samotu, která je s mou prací spojená. Užívám si propojení s přírodou,a navíc mám spoustu volného času. Jsem šťastná, že se můžu starat o krajinu,“ pochvaluje si.

Dva roky čekání a výcvik

Na svou práci si ale musela počkat. Přihlášku mezi požární hlídky poprvé vyplnila před dvěma lety. Pak ji podávala ještě dvakrát a štěstí se na ni usmálo až na podzim roku 2023.

Slovenská obec se může pochlubit věží inspirovanou pohádkou Na vlásku

Tipy a trendy

Než se vydala na „svou“ věž, musela nejprve projít náležitým výcvikem. Udělala si certifikát online a byla potěšená, že se během kurzu dozvěděla spoustu užitečných věcí, které pro svou práci může využít. „Dozvěděla jsem se například mnoho o tom, jak se chová požár v lese,“ říká.

Mladá žena letos slouží prvním rokem a smlouvu má do září roku 2025. Na věži musí pobývat za jakéhokoli počasí a ve všech ročních dobách. Kromě hlídkování musí také pravidelně sledovat počasí, hlavně teplotu, vlhkost vzduchu a oblačnost. Má nárok také na dovolenou, ale rozhodla se, že si ji ušetří až na samý závěr své služby. Její plat činí v přepočtu 372 korun na hodinu.

„Rodičům bylo líto, že od nich odcházím, jsme si velice blízcí. Ale zároveň měli radost z toho, co mě čeká. Také kamarádi mě podporovali, protože věděli, že tohle bylo přesně to, po čem jsem toužila,“ vysvětluje Courtney.

Mám možnost vzít si dva dny v týdnu volno. Ale obvykle si beru jen jeden, anebo, když mám dost zásob, jedu dva týdny v kuse.
Courtney McIntoshová

Její den začíná v půl sedmé ráno, kdy vstane a udělá si kávu. Během toho už sleduje, zda se někde něco neděje - požár se nejdříve ze všeho projeví kouřem. V půl desáté sepíše hlášení o počasí a zaznamená, pokud pršelo. Totéž se opakuje v jednu hodinu po poledni a pak už zbytek dnes jen hlídá, jestli někde neuvidí dým.

„Hlídková věž bývá mezi pátou a půl šestou odpolední hodně rozpálená. Proto jdu obvykle ven na procházku. Po návratu si uvařím večeři, cvičím jógu a kolem desáté už spím,“ popisuje svůj denní režim mladá žena a pokračuje: „Mám možnost vzít si dva dny v týdnu volno. Ale obvykle si beru jen jeden, anebo, když mám dost zásob, jedu dva týdny v kuse.“ Ve dnech, kdy na věži není, ji musí někdo zastupovat.

I to je důvod, proč ani neplánuje cesty za rodiči do Detroitu. „Kdyby nastala nějaká vážná rodinná situace, tak bych se vrátila, ale jinak mám v plánu tam jet, až mi tady skončí služba,“ říká Courtney.

Zasvěcena vodě. V Dubaji vyroste věž s vodními prvky a zcela unikátním potápěním ve VR

Tipy a trendy

Anketa

Líbil by se vám takovýto život o samotě uprostřed divočiny?
Ano, moc!
55,9 %
Asi by mi nevadil.
18,1 %
Spíše moc ne.
8,4 %
Ne, o to by rozhodně nebylo nic pro mě.
17,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12908 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám