Hlavní obsah

Zemité odstíny jsou trendem podzimu. Jak je zařadit do každého interiéru?

Se začínajícím podzimem přichází jisté zklidnění a zpomalení. V interiéru se tak místo černo-bílých kontrastů nebo extravagantních vzorů uplatňují spíš zemité tóny jako hnědá, béžová, khaki nebo okrová, které působí příjemně, hřejivě a celý prostor zútulní. Letos jsou navíc velkým trendem a výhodou je, že se snadno kombinují i s neutrálními nebo naopak výraznějšími barvami. Přinášíme vám inspiraci, jak je do vašeho bytu nebo domu zakomponovat, a to od podlahy až po strop.

Foto: Envato Elements

Podzim vyzývá k volbě zemitých barev v interiéru.

Článek

Pokud plánujete větší úpravy, doporučujeme do zemitých tónů ladit i samotné podlahy, které mohou být ze dřeva, korku, bambusu i jiných přírodních materiálů. Mnohdy ale stačí jen efektní doplňky, především koberce, běhouny či předložky.

I tady ale budou nejlépe vypadat organické materiály v čele s vlnou nebo kokosovými vlákny a mořskou trávou. Jejich odstíny přitom mohou vát i do jemně metalické nebo nazelenalé, hlavní je, aby společně s ostatními doplňky vytvořily tu správnou atmosféru.

Stěny by pak měly zůstat bílé, světle šedé nebo béžové, aby celek nepůsobil překombinovaně.

Přehledný slovníček interiérových stylů aneb Poznáte scandi, vintage nebo glamour?

Bydlení

Nábytek v zemitých barvách

Dále se zaměřte na nábytek v surovém nebo ještě lépe mořeném dřevě, které sladíte do čokoládové nebo hnědočervené barvy. Stejnou službu vám ale udělají také podsedáky nebo čalounění ve zmiňovaných odstínech.

Nehledě na to, že právě látky a tkaniny s sebou nesou pohodlí a příjemné teplo od nohou. Zároveň podzim přeje i křeslům a sedačkám z pravé kůže či z avantgardně vyhlížejícího buklé.

A nakonec myslete také na vybavení ložnice. Zde atmosféru přírody pozvolna se připravující na období zimního spánku podtrhnou hlavně nadýchané peřiny a polštáře v barevné paletě inspirované podzimní přírodou.

Foto: Envato Elements

Velmi dobře se zemité barvy uplatní v ložnici.

Přírodní materiály do každé místnosti

Zemité barvy jsou přírodou nejen inspirované, ale do jisté míry ji také oslavují a symbolizují spojení s ní. Nejčastěji se uplatňují v hojně využívaných prostorách, tedy ve vstupních halách nebo obývacích pokojích. Své místo ale mají také v ložnicích a dětských pokojích a všude tam je reprezentuje hlavně přírodní dřevo a nejrůznější textilní materiály.

Šanci jim ale můžete dát také v koupelně, kde má prostor i přírodní kámen, například žula v šedém provedení nebo také luxusní mramor. Tyto kameny na rozdíl od klasické keramiky zaujmou netradiční texturou a dají celému prostoru nový rozměr. Bez hřejivých detailů v podobě dřevěných poliček nebo huňatých předložek se ale samozřejmě neobejdou.

Foto: Envato Elements

Zemité barvy snadno uplatníte při zařizování domova v různých stylech, například etno, boho, ale i třeba rustikálním.

Moderní design i rustikální styl

Výhodou zemitých tónů je jejich všestrannost, vždy vám pomohou dosáhnout požadovaného vzhledu a umožní interiér zařídit jak s minimalistickým, tak maximalistickým přístupem.

Velký důraz je kladen na zmiňované struktury materiálů, čisté linie a ostré úhly, které za každých okolností působí sofistikovaně. Rozhodně se tedy nemusíte omezovat jen na jeden styl, ale můžete zemité tóny vnést do ultramoderního bytu i interiéru chalupy, které vládnou spíš rustikální prvky.

Foto: Envato Elements

Podzim je obdobím zklidnění a přemítání. K tomu se velice pěkně hodí nějaké velké, pohodlné křeslo. Pokud stojí u krbu, je takové zákoutí přímo ztělesněním podzimní útulnosti.

I do škol nebo kanceláří

Kromě domácností můžete zemité tóny často vidět také ve školách, školkách nebo kancelářích. Důvodem je jejich působení na lidskou psychiku, které má hned několik rovin. Podle bytových designérů i psychologů totiž dokážou zklidnit emoce a vytvořit příjemné studijní nebo pracovní prostředí. Navíc podporují kreativitu a soustředění a naopak potlačují rušivé elementy.

Nebojte se kombinovat. Eklekticismus spojuje nejlepší prvky z různých stylů

Bydlení

Anketa

Máte rádi zemité barvy?
Ano, a nejenom na podzim.
84,9 %
Docela ano.
6,3 %
Nevadí mi.
1,6 %
Moc ne.
4,1 %
Ne. To není nic pro mě.
3,1 %
Celkem hlasovalo 730 čtenářů.
Související témata:
Zemité barvy
Podzimní trendy

Související články

Slaďte se doma barevně s přírodou

Interiér laďte do teplých odstínů podzimu a chladnějších tónů zimy. Vítané jsou zemité tlumené barvy, světle béžová, kaštanová, čokoládová, které zklidňují....

Výběr článků

Načítám