Hlavní obsah

Zásady udržitelnosti může splňovat nejen rodinný dům, ale i chalupa

Udržitelnost a respekt k přírodě. To je trend, který je ve stavebnictví i architektuře už delší dobu zřejmý. Staví se pasivní domy, mění se legislativa pro výrobce stavebních materiálů a stavební chemie. A stavitelé budou brzy sledovat i uhlíkovou stopu všech použitých materiálů.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Smyslem je, aby domy byly co nejméně energeticky náročné. Vše se zpřísňuje, každá novostavba už nyní musí mít energetický certifikát. A určitě dojde na posouzení i starších objektů. Jestli uvažujete o rekonstrukci, neváhejte a začněte co nejdříve. Zkuste se podívat, zda by vám vyhovovaly dotační programy. Jsou tři: Nová zelená úsporám Light, Nová zelená úsporám StandardOprav dům po babičce.

Co se starším domem?

Starší domy mají vyšší energetickou spotřebu než moderní nízkoenergetické či pasivní novostavby. Tak co s tím?

  • Určitě se snažte odstranit tepelné mosty, následně zateplit fasádu a zaizolovat střechu.
  • Volte pouze ekologické materiály, bez chemie, recyklovatelné. Jedním z hlavních kritérií ve stavebnictví bude brzy i uhlíková stopa. Materiály, které nebudou trendu odpovídat, nepůjde v rámci rekonstrukce použít. Musí obstát ve všech ohledech v testech: do ovzduší neuvolňovat žádné toxiny, freony, formaldehydy ani jiné škodlivé látky.
  • Nízké spotřebě energií se ve starším objektu přiblížíte i s výměnou netěsnicích oken, dveří. Zkuste popřemýšlet o nových technologiích, které využívají sluneční záření: fotovoltaika, fototermika, v kombinaci s rekuperací. To je ovšem možné jen v dobře izolované stavbě.

Jak ohřívat vodu energií ze slunce

Bydlení

Lze z chalupy udělat pasivní dům?

Zdá se to jako sci-fi, ale s dostatkem financí a odbornou radou je možné proměnit i venkovskou chalupu na pasivní dům. Má to smysl ve chvíli, kdy chceme chalupu obývat bez obav v létě, v zimě a cítit se komfortně. A neváhejte, pokud plánujete odstěhovat se na chalupu na důchod či si užívat home office na venkově.

Čím začít? Nejdříve proveďte důkladnou revizi reálného stavu, identifikujte veškeré stávající materiály a navrhněte vhodné použití nových. Zjistěte s odborníkem místa, kde nejvíce dochází k energetickým ztrátám.

Achillovou patou bývá podlaha

Pronikání vlhkosti do staré chalupy i leckterého rodinného domu souvisí často s nedostatečnou izolací podlahy.

Standardním postupem proto bývá vykopání původní konstrukce podlahy a vytvoření izolované skladby s moderními materiály.

Dále bude třeba zaizolovat původní zdivo: to bývá většinou hliněné nebo dřevěné. Obvykle odborníci doporučují difuzně otevřené izolační systémy: měkkou PUR pěnu nebo minerální vatu.

Ale pozor, více než skrze stěny mnohem více tepla utíká střechou. Chalupy se proto nevyhnou instalaci podstřešní fólie. Praktické jsou opět lehké, difuzně otevřené izolační systémy, které zajišťují vzduchotěsnost a nezvyšují statické zatížení střechy. Izolace jsou nezbytné tehdy, kdy se na chalupě aktivně využívají podkrovní prostory. V zimě se snadno vytopí, v létě nedojde k přehřívání.

Jak ušetřit? Zateplit a chytře ovládat provoz

Tipy a trendy

Zelená střecha? Proč ne…

Šikmá i rovná střecha může být ekologická, na pohled atraktivní a „pomáhat“ domu jít cestou energeticky úspornějšího bydlení. Přinese úsporu na topení i chlazení, zlepší celkové klima uvnitř nemovitosti i v bezprostředním okolí. Udržuje ideální vzdušnou vlhkost, bezprašnost, střechu chrání před UV zářením.

Pro definitivní rozhodnutí, zda si zelenou střechu na starší dům pořídit, bude potřeba oslovit statika, který posoudí únosnost zdí stavby.

Zelené střechy pomohou ušetřit energie v zimě i v létě a zároveň pročistí vzduch ve svém okolí

Tipy a trendy

Anketa

Plánujete proměnit chalupu na trvale obývaný domov?
Ano, časem to v plánu máme.
17,5 %
Už jsme to udělali.
23 %
Ne, výhledově to v plánu nemáme.
59,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 252 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám