Hlavní obsah

„Zámek je jako naše dítě, od něhož nemůžeme odejít,“ říká rodina o opravě památky na Plzeňsku

Čečovice

Zamilovali se do zámku v Čečovicích na jižním Plzeňsku. Tamější ruinu, která se měla zbourat, na poslední chvíli koupili a rozhodli se ji zachránit. Nadšenci památku opravují už více než čtvrt století a postupně jí vracejí dobovou tvář.

Nadšenci zachraňují zámek v Čečovicích na jižním PlzeňskuVideo: Klára Mrázová, Novinky

Článek

Teď dotáhli rekonstrukci reprezentačního sálu ve východním křídle. „To je v současnosti nejkrásnější místnost, kterou jsme zrovna zkolaudovali,“ pochlubila se Miroslava Šusová, místopředsedkyně Klubu Ladislava Lábka.

O zámku se dozvěděla v 90. letech díky studentům archeologie a antropologie na plzeňské filozofické fakultě, kde působila. „Přesvědčili mě, abych vstoupila do spolku. Stejně se rozhodl můj syn. A začátky nebyly vůbec jednoduché,“ přiznala.

Dovnitř zatékalo

Na památku byl už totiž vypsaný demoliční výměr. „Ještě předtím vyhořel, takže chyběly střechy. Dovnitř deset let zatékalo,“ vzpomínala místopředsedkyně. Vlastník neměl o svůj majetek zájem, a tak ho spolek za symbolickou korunu získal.

Dobrovolníci odstranili náletové dřeviny a prostory vyklidili. „Vynosili jsme snad tisíce kyblíků suti,“ vypočítala. Pak začali shánět peníze na střechu a zajištění statiky. A podařilo se. „Náklady vyšly na zhruba deset milionů korun,“ vyčíslila Šusová.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Miroslava Šusová se synem Jiřím před zámkem

V současnosti se záchraně věnuje hlavně její rodina, tedy manžel, syn se ženou a blízcí přátelé. „Trávíme tady spoustu času, ale máme i své povinnosti a koníčky,“ poznamenal syn Jiří Šus. O uplynulém víkendu v Čečovicích uspořádali folk-country festival. A výtěžek ze vstupného opět půjde na opravu památky.

Jako naše dítě

Druhou pravidelnou kulturní akcí je Barokní veselice. „Jsme moc vděční za pomoc a dotace, které dostáváme. Bez nich by to nešlo. Nicméně u každého projektu je potřeba finanční spoluúčast, takže na tu si musíme ideálně vydělat,“ nastínila Šusová.

Radost má z toho, že se návštěvníci na místo pravidelně vracejí. Mimochodem původně šlo o gotickou tvrz, jež prošla v 17. a 18. století přestavbou. „Práce tady máme ještě opravdu dost. Ale zámek je jako naše dítě, od něhož nemůžeme odejít. A každý jeho posun nás těší,“ podotkla devětašedesátiletá žena.

Třeba štukatér Jan Ruda teď naproti reprezentativnímu sálu obnovuje rozetu na stropě. „Některé květiny scházely, takže jsem udělal model podle jedné původní a zbytek vyrobil ze sádry,“ vysvětlil řemeslník. Hotovo bude zhruba za čtrnáct dní.

„Je to zázrak,“ radují se lidé na Klatovsku. Zachránili varhany, na které hrál Jakub Jan Ryba

Hudba

Výběr článků

Načítám