Hlavní obsah

Zahraniční hvězdy na Designbloku představují křeslo inspirované listem papíru i nápady pro zelenější města

Na letošním Designbloku (2.-6. 10.) mohou návštěvníci zkoumat nejen novinky z tuzemského designu, mohou se nechat inspirovat i řadou zajímavých zahraničních kousků. Festival navštíví Ron Arad, Winy Maas, Panter & Tourron, Studio Färg & Blanche, Patrizia Moroso a tři desítky dalších zahraničních hostů.

Foto: Archiv festivalu Designblok, Ron Arad and Associated ldt +Todd White Art Photography, Studio Eye (koláž)

Hlavním zahraničním hostem je designér Ron Arad, autor křesla One Page. To je inspirováno listem papíru.

Článek

Hlavním zahraničním hostem Designbloku je letos britský designér, architekt a výtvarník Ron Arad. Plodný tvůrce se narodil v Izraeli, ale žije a tvoří ve Spojeném království. Jeho studio pracuje pro přední světové značky jako Moroso, Vitra, Kartell, Magis nebo Alessi. Ron Arad byl už v roce 2002 oceněn titulem Královský designér pro průmysl - Royal Designer for Industry, v roce 2011 mu byla udělena londýnská medaile za design.

Ikona současného britského designu, svérázný postmodernista i emeritní profesor na prestižní Royal College of Art tentokrát na slavnostním zahájení převzal i tuzemskou Cenu Designbloku za mimořádný přínos designu a veřejnosti.

Hlavní zahraniční host v Praze představuje nové křeslo

Novinka z jeho tvorby pro italskou značku Moroso, konkrétně ergonomické křeslo One Page, je v rámci akce k vidění v showroomu Konsepti v pražských Holešovicích. Křeslo je inspirované otáčejícím se listem papíru. Má pětibodovou otočnou základnu z tlakově litého hliníku a je vyráběno s naklápěcím mechanismem nebo bez něj.

Nizozemci navrhli kampus pro vývoj umělé inteligence. Z výšky připomíná monoskop

Tipy a trendy

„Před mnoha lety mě ke spolupráci oslovil i Bořek Šípek a s Prahou mám spojený dům od Franka Gehryho i revoluci, která byla důležitá pro celou Evropu. V Londýně jsem se seznámil s Evou Jiřičnou nebo Janem Kaplickym, možná bych si vzpomněl na nějaké tenisty, ale více zkušeností s Českem bohužel nemám. Přál bych si vaši zemi poznat lépe a těším se, že to na Designbloku napravím,“ říká Ron Arad.

Nizozemský architekt odhalí svou vizi o budoucnosti měst

Čestným hostem letošního ročníku je nizozemský architekt, krajinář a urbanista Winy Maas. Je spoluzakladatelem známého studia MVRDV, globálně působící architektonické kanceláře oceňované za inovativní a experimentální přístup. Jeho stavby jsou hodně nekonvenční a hravé.

Návštěvníkům Designbloku nabízí pohled na budoucnost měst prostřednictvím projekce dokumentu The Green Dip, která je k vidění v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze po celou dobu trvání festivalu.

Dokument přináší inspiraci pro užití zeleně v architektuře a představuje různé možné přístupy k jejímu umísťování v ní.

Foto: Archiv festivalu Designblok

Architekt Winy Maas přijíždí s dokumentem The Green Dip.

Film ukazuje, jak mohou města fungovat jako samostatné ekosystémy plné zeleně a života uvnitř i vně budov. Dokument nabízí možné návody, jak by se města mohla stát mnohem zelenějšími biomy a lépe čelit klimatické krizi.

Na speciální výstavě sběratelského designu Art House v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze se představuje i přední slovinská designérka Lara Bohincová, která se věnuje navrhování nábytku, osvětlení i šperků.

Z poslední doby velmi zaujala její kolekce inspirovaná oblými krásami křivek ženského těla.

Designérka Lara Bohincová navrhla sedací nábytek inspirovaný ženským tělem

Tipy a trendy

Ze zahraničních hostů stojí za zmínku i švýcarské designérské duo Stefano Panterotto a Alexis Tourron ze studia Panter & Tourron, které v rámci akce představuje modulární pohovku Anagram Sofa.

Tito designéři se při navrhování nábytku dlouhodobě snaží o udržitelnost a využívají recyklované a recyklovatelné materiály.

Foto: Archiv festivalu Designblok, Vitra

Stefan Panterott a Alexis Tourron přijeli představit pohovku Anagram, jejíž díly si mohou uživatelé spojovat dle potřeby.

Pokud jste se ještě na Designblok nevypravili, máte čas do neděle 6. října 2024. Navštívit můžete expozice na Pražském hradě, v Muzeu Prahy, Bastionu Florenc, Uměleckoprůmyslovém museu a na dalších lokacích po Praze. Součástí akce je řada přednášek, výstav a workshopů.

Největší designový festival v Česku začíná. Jeho tématem je Mládí a hýří neotřelými nápady

Lifestyle
Související témata:
Ron Arad

Související články

Výběr článků

Načítám