Článek
Zelený nášup na zimu
Vysaďte odolné odrůdy salátu vhodné pro pěstování přes zimu. Stále je čas je zasít – ale musíte být opravdu rychlí. Vysévejte je na začátku podzimu a zakryjte. Sazenice pak vysaďte na záhon do vzdálenosti cca 25 cm od sebe. Panuje-li teplé počasí, je druhou možností vysít semínka salátů přímo na záhon do řádků asi 30 cm od sebe a poté vzrostlejší sazeničky vyjednotit.
Dávejte pozor, aby vám úrodu nelikvidovali slimáci. Vytrhávejte mezi jednotlivými rostlinami plevel, ať mají co nejvíce vzduchu a světla a nikdo jim nekradl zálivku a živiny. Pravidelně trhejte vnější listy a ty ve středu nechte růst pro další sběr.
Kořeněná chuť rukoly doladí saláty
Rukola je také poměrně odolný druh listové zeleniny. Pěstuje se v podstatě stejným způsobem jako salát a její kořeněná chuť bude skvěle ladit s jemnějšími listy zimních salátů v pokrmech. Vysévá se obvykle v létě a často se vám vysemení dříve, než ji stihnete otrhat. Můžete ji ale zasít i na podzim.
Zasejte do jednoho místa pět semen a dodržujte mezi jednotlivými shluky semínek na záhoně vzdálenosti cca 25 cm. Jakmile jsou listy rukoly dostatečně velké, pravidelně je sklízejte. Pokračujte v jejím opatrném otrhávání přes zimu, dokud příští jaro rostliny nevykvetou.
Zahradní radosti na začátku podzimu
Ředkvičky na chroupání k masu
Pro podzimní výsev se výborně hodí i ředkvičky. Můžete klidně a bez obav ještě zvolit klasické letní. Na řadu ale samozřejmě přicházejí hlavně zimní odrůdy nebo také můžete zkusit asijské ředkvičky.
Vysévejte semena do řádků, kde máte prostor, a vyrašené rostlinky vyjednoťte. Pokud jste sáhli po letní odrůdě, nechte mezi nimi cca 3 cm prostoru. Zimní odrůdy ovšem vyrostou větší, takže budou potřebovat mezeru cca 15 cm.
Máte-li o úrodu ředkviček strach, klidně je můžete vysít do nádob, a až udeří chladnější počasí, tak je schovat. Chřupavé ředkvičky vám přijdou k chuti třeba k masu v době, kdy je už čerstvých vitaminů pomálu.
Jarní potěšení jménem cibule
Později na podzim přichází řada na sadbu cibule. Ze semínek si můžete vypěstovat sazečku, kterou na jaře příštího roku jako když najdete. Protože potřebujete jen malé cibulky, máte k dispozici širší škálu termínů výsadby, aniž by v zemi trpěla zimou.
Rovněž tak přichází správný čas začít sázet cibuli pro budoucí jarní úrodu. Není totiž nic chutnějšího než první jarní cibulky, symbol rozvíjejícího se zeleného života. V létě pak můžete sklízet větší cibule pro pestré kuchyňské využití.
Sázejte cibuli do řádků cca 12 cm od sebe. Některé odolné odrůdy cibule včetně japonské ale můžete také vysít přímo ze semen k přezimování. Na začátku příštího léta vám potom vytvoří extra velké cibule.
Česnek nejenom do bramboráku
Prima nápad je vysadit ke konci podzimu také česnek. Rozlámejte jeho hlavičky na jednotlivé stroužky a zasaďte je do připravené zeminy s drobivým charakterem. Vysazujte do řádků vzdálených od sebe asi 15 cm a mezi dvěma stroužky ponechte prostor cca 10 cm.
Pokud ale u vás bývá velmi chladná zima, bude lepší počkat s výsadbou česneku do jara. Nebo můžete zasadit jednotlivé stroužky do květináčů a pěstovat je pod krytem a na záhon přemístit, až se na jaře trochu oteplí. Vlastní česnek využijete nejenom do bramboráku, ale zahřejete se díky němu i skvělou česnečkou.
Fava fazole také nezklamou
Za zřejmě nejodolnější druh fazolí ze všech bychom mohli označit fava fazole (jinak také zvané bob koňský). Tak proč to s nimi nezkusit ještě teď, před začátkem zimy? Vysaďte je ke konci podzimu. I v tomhle případě ale platí podobně jako u česneku, že pokud jsou u vás zimy obzvlášť chladné, bude vhodnější počkat na jaro. Fazole vkládejte do 5 cm hlubokých jamek 15 cm od sebe a poté zakryjte.