Hlavní obsah

Zelené eldorádo pro kočky

Parádní schovka, masážní drbátko, vyhřívaný pelíšek a pár kvítek pro potěchu i užitek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vše ryze přírodní a bio. Pokud o tomhle vaše chundelatá kamarádka zatím jen sní, je načase jí to splnit. Odměna v podobě spokojeného vrnění vás nemine.

Foto: Adéla Mclintock

Kapradiny evokují džungli, kde se domácí šelmička může schovat a uplatnit své odvěké instinkty

Článek

Nejen u kočky bytové, ale i té venkovské, jejímž revírem je zahrada, je třeba zajistit, aby se nenudila, užila si spoustu legrace a pohody. Když při budování eldoráda pro mňoukavé mazlíky pozvete na pomoc přírodu, snadno si získáte přízeň i té největší kočičí rebelky a sami budete mít z výsledku radost a prospěch.

Vzhůru do výšin

Kočce chované v bytě pořiďte škrabadlo, jinak se můžete rozloučit se záclonami. Do zahrady pak vysaďte strom, nejlépe vzrostlejší. Vás ochrání před úpalem, domácí šelmičce poslouží drsná borka jako pilník na drápky a žebřík vedoucí za dobrodružstvím. Nejen z lezení, ale i ze skoku do výšky má potěchu. Proto další stromek pěstujte ve vysoké nádobě. Zvlášť oblíbená je podle všeho cesmína a jedle s pružnými větvemi a tuhými listy, které celý rok poskytují výtečné služby včetně česání vousků, masáže hlavy a hřbetu.

Vypěstujte si kytice s vůní léta

Zahrada

Lepší než kino

Proč ta kočka očka poulí na komuli s levandulí? Hypnotizující pohledy vysílá také k echinaceám a dobromysli. Jejich květy v teplých slunných dnech praskají ve švech pod náporem motýlů, kteří předvádějí jedno z nejúchvatnějších představení, jaké jen léto může nabídnout. A tomu ani ukrutný postrach myší neodolá. Třepetání pestrých křídel představuje skvělou zábavu, která bystří kočičí smysly.

Schovka ve stínu kapradí

Kapradiny se na Zemi zelenaly dávno předtím, než se ozvalo mňoukání. Proti prvohorním jsou ty dnešní učinění trpaslíci, ale stále dost vysoké a husté na to, aby se mezi nimi kočka cítila jako vládkyně džungle a pilovala tam odvěké instinkty. Nejedovaté papratky, osladiče, sleziníky a další druhy chtějí vlhčí, humózní půdu ve stínu.

Pro pěstování v bytě se hodí parožnatka, netík, ledviník. Vlastníte-li labužníka à la komiksový kocour Garfield, který kapradiny baští ke svačině, zvažte pěstování v závěsných košících.

Zeleň k nakousnutí

Ač je domestikovaný tygřík každým coulem masožravec, přeje si, abyste mu v květináči pěstovali trávníček ze semen pšenice, ovsa či ječmene. Obsahuje totiž důležitou vlákninu, která podporuje zažívání a čistí trávicí soustavu od chlupů, kůstek, peří, šupin a parazitů.

Když přidáte pokojové rostliny, jako jsou zelenec (Chlorophytum comosum), bambusová tráva (Pogonatherum paniceum) nebo šáchor Zumula (Cyperus alternifolius), takříkajíc zabijete dvě mouchy jednou ranou. I jejich listy po rozžvýkání působí proti zácpě, navíc svou poddajností svádějí k hraní.

Domácnost se zvířaty může být čistá

Tipy a trendy

Krásné a legální kočičí drogy

Šantu kočičí i modrou (Nepeta cataria a N. x faassenii) si sami zamilujete pro pěkné květy a vůni. Micka se v nich rozkošnicky válí a okusuje lístky nabité látkami s antistresovým, mírně sedativním účinkem.

Podobné je to s ožankou kočičí (Teucrium marum). Kvůli citlivosti na mráz můžete tuhle středomořskou, tymiánem vonící bylinu s růžovými kvítky pěstovat v květináči buď jako jednoletou, nebo přenosnou.

Zcela mrazuvzdorný, na záhon či vlhčí louku ideální je léčivý kozlík lékařský (Valeriana officinalis). Micky jsou z něj paf. Nikoli z jeho fešné figury a květů, ale z kořenů s psychoaktivním actinidinem a pachem, který lze přirovnat k upocené myši z kozího chlívku. Usušené kořeny nasekejte a přidejte do kočičích hraček. Některé kočky zkrotnou jako beránek, jiné vzplanou vášní nebo se euforicky rozdovádí na vlně nové energie.

Nirvána na kompostu

Už jste někdy slyšeli kompost vrnět blahem? Pokud ano, pak jste záhy také odhalili jednu z kočičích vášní. Ač je kočka nadmíru čistotná, bez ostychu se rozvalí na haldě tlejícího odpadu ze zahrady a kuchyně.

Sluníčko a půdní organismy svým snažením rozložit organickou hmotu na humus kompostovou hromadu příjemně roztápějí a z blaženého výrazu kočičího ksichtíku je jasné, že teplo dělá mrštnému tělíčku moc dobře. Materiál hromaďte ve vzdáleném koutě zahrady, s horní vrstvou vysoko nad zemí, aby chlupatou bonvivánku nic nerušilo a s pocitem bezpečí si tam klidně zdřímla.

Magický svět mezi kopci

Zahrada
Související témata:

Související články

KVÍZ: Poznáte plemeno kočky na obrázku?

Kočky člověka nepřestanou udivovat svou ladností, mrštností, vytrvalostí ani hravostí. Jsou ideálními společnicemi pro každého, kdo má rád blízkost...

Když na zahradě zacinkají mini zvonky

Našla by se spousta jiných kytek právě tak houževnatých a mnohostranně použitelných. Ale ne všechny se rozkošností vyrovnají trpasličím zvonečkům. Dlouhověké...

Výběr článků

Načítám