Článek
Kopřivová jícha se vám bude jako hnojivo hodit od druhé poloviny června až do konce srpna. S přípravou ale začněte už nyní, na konci května. Jednak proto, že kopřivy teď ještě nemají semena, takže se nebudou dále množit, a jednak si nechte dostatečný časový předstih kvůli kvašení. Tento proces trvá zhruba 14 až 21 dní v závislosti na počasí.
V základu budete kromě čerstvě utržených kopřiv nasekaných na menší kousky potřebovat jen odstátou dešťovou vodu a vhodnou nádobu. Kopřivy v nádobě zalijte a nezakrývejte. Pokud ale chcete jíchu vylepšit, nebojte se přidat v nižším poměru ani další rostliny, například mátu, heřmánek, kostival, přesličku nebo levanduli. A objevují se i verze jíchy připravené z jiných rostlin, například z měsíčku lékařského či kostivalu.
Použít můžete jak velký plastový kyblík, tak dřevěné vědro, jen dejte pozor, aby byly všechny kopřivy ve vodě ponořené. Jednou denně pak nezapomeňte směs promíchat a zhruba za dva týdny bude připravena k použití. To, že je jícha hotová, poznáte podle toho, že se na hladině přestanou tvořit bublinky. Potom ji stačí už jen smíchat s vodou v poměru 1:10 a můžete začít s pravidelným hnojením. Ideální frekvence je jednou za 10 až 14 dní. Pro častější použití se lépe osvědčuje méně koncentrované hnojivo, proto ho někteří zahradníci ředí i v poměru 1:50.
Odkvetlé šeříky, rododendrony i tulipány: Co udělat, aby vám zdobily zahradu i napřesrok
Všestranné využití bez vysokých investic a rizika kontaminace
Kopřivová jícha obsahuje všechny důležité látky pro růst rostlin a tvorbu zdravých plodů a navíc jim pomáhá účinně bojovat proti škůdcům, především proti mšicím. Je zdrojem dusíku, draslíku, fosforu, zinku i železa, a tak zejména na plodovou zeleninu působí jako zázračný elixír. Nejvíce vám za tento životabudič budou vděčná rajčata, ale také papriky, okurky, zelí nebo okrasné a ovocné keře. Stejně tak ji ocení mnohé bylinky, a dokonce i pokojové rostliny. Nehodí se pouze na luštěniny, česnek a cibuli, kterým vadí příliš velké množství dusíku. Navíc ušetříte za nejrůznější kupovaná hnojiva a zároveň se nemusíte obávat kontaminace jako při použití kvašených slepičinců nebo ředěné močůvky.
Vylepšené složení bez zápachu
Víceméně jediným problémem kopřivové jíchy je to, že nepříjemně zapáchá. I s tím si ale dokážou vynalézaví zahradníci poradit. Předpřipravenou jíchu v tomto případě smíchají s 12 až 15 díly vody a vzniklý roztok nalijí do průhledné nádoby. Je důležité, aby propouštěla sluneční záření, protože jen tak se v jíše vytvoří sinice a řasy. Opět hraje roli počasí, ale přibližně za týden začne voda zelenat a vylepšená jícha je na světě.