Hlavní obsah

Založte si kopřivovou jíchu. Získáte přírodní hnojivo, které nemá konkurenci

Hledáte univerzální, ekologicky šetrné a bezpečné hnojivo? Dobrou zprávou je, že si ho můžete vyrobit úplně sami, a tak vás nebude stát ani korunu. Navíc díky tomu zneškodníte část kopřiv, které vás na zahradě trápí. Budete z nich totiž připravovat zákvas, známý spíš pod názvem kopřivová jícha. Postup je velmi jednoduchý a za dva týdny můžete vesele hnojit většinu rostlin. Naprosto zázračně ale působí tento elixír na plodovou zeleninu.

Foto: Envato Elements

Výhodou kopřivové jíchy, kromě jejích blahodárných účinků na zahradní rostliny a stromy, je fakt, že se tímto způsobem zbavíte na zahradě nemalého množství kopřiv.

Článek

Kopřivová jícha se vám bude jako hnojivo hodit od druhé poloviny června až do konce srpna. S přípravou ale začněte už nyní, na konci května. Jednak proto, že kopřivy teď ještě nemají semena, takže se nebudou dále množit, a jednak si nechte dostatečný časový předstih kvůli kvašení. Tento proces trvá zhruba 14 až 21 dní v závislosti na počasí.

V základu budete kromě čerstvě utržených kopřiv nasekaných na menší kousky potřebovat jen odstátou dešťovou vodu a vhodnou nádobu. Kopřivy v nádobě zalijte a nezakrývejte. Pokud ale chcete jíchu vylepšit, nebojte se přidat v nižším poměru ani další rostliny, například mátu, heřmánek, kostival, přesličku nebo levanduli. A objevují se i verze jíchy připravené z jiných rostlin, například z měsíčku lékařského či kostivalu.

Použít můžete jak velký plastový kyblík, tak dřevěné vědro, jen dejte pozor, aby byly všechny kopřivy ve vodě ponořené. Jednou denně pak nezapomeňte směs promíchat a zhruba za dva týdny bude připravena k použití. To, že je jícha hotová, poznáte podle toho, že se na hladině přestanou tvořit bublinky. Potom ji stačí už jen smíchat s vodou v poměru 1:10 a můžete začít s pravidelným hnojením. Ideální frekvence je jednou za 10 až 14 dní. Pro častější použití se lépe osvědčuje méně koncentrované hnojivo, proto ho někteří zahradníci ředí i v poměru 1:50.

Odkvetlé šeříky, rododendrony i tulipány: Co udělat, aby vám zdobily zahradu i napřesrok

Zahrada
Foto: Envato Elements

Kopřivy je do jíchy potřeba nasekat na drobnější kusy, aby začaly snáze kvasit.

Všestranné využití bez vysokých investic a rizika kontaminace

Kopřivová jícha obsahuje všechny důležité látky pro růst rostlin a tvorbu zdravých plodů a navíc jim pomáhá účinně bojovat proti škůdcům, především proti mšicím. Je zdrojem dusíku, draslíku, fosforu, zinku i železa, a tak zejména na plodovou zeleninu působí jako zázračný elixír. Nejvíce vám za tento životabudič budou vděčná rajčata, ale také papriky, okurky, zelí nebo okrasné a ovocné keře. Stejně tak ji ocení mnohé bylinky, a dokonce i pokojové rostliny. Nehodí se pouze na luštěniny, česnek a cibuli, kterým vadí příliš velké množství dusíku. Navíc ušetříte za nejrůznější kupovaná hnojiva a zároveň se nemusíte obávat kontaminace jako při použití kvašených slepičinců nebo ředěné močůvky.

Vylepšené složení bez zápachu

Víceméně jediným problémem kopřivové jíchy je to, že nepříjemně zapáchá. I s tím si ale dokážou vynalézaví zahradníci poradit. Předpřipravenou jíchu v tomto případě smíchají s 12 až 15 díly vody a vzniklý roztok nalijí do průhledné nádoby. Je důležité, aby propouštěla sluneční záření, protože jen tak se v jíše vytvoří sinice a řasy. Opět hraje roli počasí, ale přibližně za týden začne voda zelenat a vylepšená jícha je na světě.

Anketa

Znáte kopřivovou jíchu?
Ne, teď o ní čtu poprvé
16,4 %
Bylo mi to povědomé
7,8 %
Ano, samozřejmě
75,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3020 čtenářů.

KVÍZ: Pěstovaly je už naše babičky. Znáte tradiční okrasné květiny?

Zahrada

Související články

Magický svět mezi kopci

Zahrada schoulená v kopcích Penninské vrchoviny na severu Anglie žije klidným tempem. Ale v květnu, to je jiná! Hotový útok na smysly! Nad tropickou bujností...

Výběr článků

Načítám