Hlavní obsah

Zahradní radosti na začátku podzimu

Mnohé zahrady jsou překrásné začátkem léta, ale na jeho konci nebo na začátku podzimu už to tak není. Toho si byla vědoma zahrádkářka Pauline Cloughová z městečka nedaleko anglického hradu Bamburgh, a proto do svého zeleného království pustila jen rostliny, které kvetou opakovaně nebo si drží barvu a fazonu celý rok.

Foto: Adéla Mclintock, Novinky

Zahrada lehce zdivočela. Bujná vegetace do prostředí poutavě začlenila pařez s obnaženými kořeny.

Článek

Pod šmouhami mračen svítí ostrůvky zeleně, vyzývavě kvetou hortenzie a divoce vlají trávy pocuchané vzduchem vanoucím od moře. Kakosty, floxy, denivky, montbrécie, ale i fuchsie, které u nás musíme na zimu uklízet, si tady bezstarostně rostou jako všední křoví, dál rozdávají radost a ve spojení s trávami propůjčují okolí statku šmrncovní grády.

Lehce zdivočelý ráz výsadby má prý na svědomí pandemie. Majitelce se natolik zalíbil, že už by neměnila.

Nově nabytá svoboda

Dovolte trvalkám a keřům, ať se vyvíjejí, jak jim velí přirozenost, a je veta po formální uspořádanosti. O tom se Pauline přesvědčila během pandemie, kdy k ní nemohli docházet pomocníci. Rostliny vytušily svobodu a směle překročily vymezené hranice záhonů, takže mezi nimi dnes prosvítají jen úzké stezičky. Ty člověka nutí být v intimním kontaktu s kontryhelem, čistcem i jinými trvalkami.

Jak zlepšit růst a odolnost pokojových a zahradních rostlin? Dopřejte jim dávku aspirinu

Zahrada

Občas schytáte škrábanec od růží, ale jinak je to prožitek příjemný, zvlášť když se vám okolo kotníků vrhá aromatická šanta s levandulí. Obě voničky se tu nevázaně vysemeňují a zjemňují okrajové linky trávníku.

Působivé upoutávky

Zjištění, že člověk nemusí lpět na dokonalosti, aby vzniklo něco krásného, bylo pro majitelku osvobozující. Ani vy se nebojte a stejně jako ona do záhonu klidně postavte pařez s obnaženými kořeny. Po šestnácti letech se tu nenajde místečko, které by neupoutalo.

Foto: Adéla Mclintock, Novinky

Bronzoví sudokopytníci v ohrádce ze zimostrázu jsou vtipnou třešničkou na dortu vydařeného dvorku u selského stavení.

Bronzoví jeleni v ohrádce ze zimostrázu dávají zahradě vtip. Obydlí pro hmyz a ptáčky svědčí o vstřícnosti k přírodě. A když se vítr opře do trav provázejících hortenzie, probouzí se v ní živelnost mořského příboje.

Foto: Adéla Mclintock, Novinky

Kopule z dužnatých netřesků přitahuje pohledy od jara do zimy. Vytvořit se dá snadno.

Na podstavci vprostřed záhonu budí zájem dužnatá kopule z netřesků. Návod na ni je jednoduchý: drátěný koš, ve kterém se běžně zavěšují balkonovky, obraťte a nasaďte ho na květináč vyplněný kamením. Pak mezi mřížky vtlačte sazeničky a současně dosypávejte substrát do středu vznikající kopule, která se brzy zahustí a bude zdobit i v zimě.

Foto: Adéla Mclintock, Novinky

Bujná zeleň se vrhá okolo kotníků cestou ke skleníku. Užitečnost není jeho jedinou předností. Je i překrásným doplňkem.

Skleník v centru dění

Nově nabytou uvolněnost výsadby akcentují geometricky tvarované krušpánky (zimostrázy), které se ve zdejším přímořském klimatu těší pevnému zdraví, a nízký trávník natažený jako kulečníkové plátno mezi brankou a skleníkem.

Foto: Adéla Mclintock, Novinky

Poutavá letní dohra. Hortenziím už nehrozí úžeh z horka a kvetou, jak nejlépe dovedou.

Skleník s příčkami natřenými na bílo je nejen užitečnou, ale také krásnou součástí zdejšího vytříbeného zahradního inventáře. Bez jeho přívětivé náruče by majitelé větrného pozemku nepoznali chuť domácích rajčat.

Chcete-li si podobný pořídit, nezdráhejte se situovat ho do samého centra pozornosti. Do okrasné zahrady ho pomohou včlenit stromky s účesem z přesně vykroužených oblin vyzvednutých do vzduchu na vysokém kmínku. Pauline si u zahradníka pořídila hotová dílka. Vymodelovat si lízátka ale můžete sami prakticky z jakékoli dřeviny. Chce to jen ostré nůžky, trpělivost a trochu cvičené oko.

Péče o podzimní trávník: Při posledním sestřihu buďte velkorysí

Zahrada

Související články

KVÍZ: Poznáte, co vám roste na zahradě?

Mnoho lidí má na zahradě spoustu stromů, někdo třeba i kousek lesa, a tak na podzim kromě tradiční úrody ovoce či zeleniny sklízí také houby. Letošní rok je na...

Výběr článků

Načítám