Hlavní obsah

Z běžné pokojovky vypěstovali v kanceláři během 15 let takřka stometrovou Adélu

Manželé Allie a Des Brennanovi mají firmu v anglickém hrabství Gloucestershire a do její kanceláře si před 15 lety přinesli z domova potos. Ten se u nich v práci vysloveně zabydlel. A poněkud rozrostl… Nyní měří úctyhodných 91,5 metru. Svou kolosálností tak trochu připomíná filmovou květinu Adélu.

Před 15 lety přinesla do kanceláře rostlinu, ta obrostla celý open spaceVideo: AP

Článek

Všechno začalo zcela nenápadně a všedně. Manželé Brennanovi z městečka Stonehouse si před 15 lety pořídili v hobbymarketu květinu do koupelny. Byla to popínavá rostlina zvaná potos.

Pěstitelé ji rádi doporučují jako ideální rostlinu pro začátečníky. Je totiž velmi nenáročná na péči a především rychle roste. Její dlouhé převisy nejlépe vyniknou při zasazení do zavěšeného květináče.

Brennanovým se ale květina rozrostla už v koupelně a brzy jí tam začalo být těsno. Než aby ji zkracovali, rozhodli se potos přemístit do kanceláře, kde pro ni bylo místa habaděj.

A květina se skutečně začala činit. Po 15 letech je jí doslova plná kancelář. Měří totiž 91,5 metru a každý měsíc se její délka zvětšuje v průměru o 15 cm. Hlavní stonek vyrůstá z velkého květináče, odtud se pne pod stropní podhled, pokračuje dál do prostoru, sklesává k pracovištím zaměstnanců a opět stoupá vzhůru. Volně vytváří odnože, které nechávají majitelé zakořenit.

Foto: AP

Před 15 lety si Des Brennanová přinesla do kanceláře rostlinu, ta obrostla celou místnost.

Foto: AP

Majitelé rostlinu dokonce pojmenovali a místní květinářství ji sponzoruje.

Potos se díky svým rozměrům stal v okolí v podstatě celebritou mezi rostlinami, a dokonce má svého vlastního sponzora - místní zahradnické centrum. Brennanovi odtamtud získávají veškerý materiál potřebný k jeho pěstování, ať již jde o hnojivo, květináče nebo cokoli dalšího.

„Naše květina je celkem dost populární a všichni klienti, kteří k nám do kanceláře přicházejí, ji velmi dobře znají. Když jsou Vánoce, zdobíme ji. Zavěsíme na ni okolo 3500 světélek a dalších dekorací,“ prozradila v reportáži deníku New York Post Des Brennanová.

Majitelé svou rostlinu pojmenovali. Pokřtili ji Audrey II. podle masožravky z hororového muzikálu a osmdesátkového filmu Malý krámek hrůz. Pro nás by to byla samozřejmě Adéla podle známé obří (a rovněž masožravé) květiny z komedie Oldřicha Lipského Adéla ještě nevečeřela (1978).

Chcete bohatě kvetoucí orchideje? Zjistěte, jaký květináč a péči potřebují

Zahrada

Související články

Výběr článků

Načítám