Hlavní obsah

Vysaďte teď jarní cibuloviny, v příštím roce se budete kochat záplavou barevných květů

Nic na jaře nerozzáří zahradu krásněji než cibuloviny. Nabídnou záplavu barev dříve, než se většina trvalek, stromů a keřů odváží vystrčit první zelené lístky. Pokud se do jejich výsadby pustíte právě teď, můžete si užívat jejich barvy už příští rok od února do května.

Foto: Envato Elements

V trsech to jarním cibulovinám sluší nejlépe.

Článek

Pokud pro cibulky jarních květin vyrazíte do zahradnictví, ale nemáte hned možnost je zasadit, dejte pozor, kam je dočasně uložíte. Vyberte pro ně suché a chladné místo, dokud nebudete připraveni je zasadit. Menší cibulky, jako například sněženky, rychle vysychají, takže je zasaďte co nejdříve po zakoupení.

Na jaře kvetoucí cibuloviny jako například sněženky, krokusy nebo hyacinty a narcisy byste měli vysadit nejpozději v říjnu, protože půda je stále teplá a cibulky mohou dobře zakořenit a uchytit se, než nastane zimní vegetační klid.

Výjimkou z tohoto pravidla jsou cibulky tulipánů, kterým naopak prospívá listopadová výsadba, abyste zabránili šíření houbové choroby zvané tulipánový požár. Ta se projevuje tím, že listy jsou zdeformované a zakrnělé a vypadají, jako by je sežehl oheň. Chladnější počasí snižuje riziko nakažení touto chorobou.

Říjen na zahradě: Poslední sklizeň a zazimování, nová výsadba i péče o trávník

Zahrada

Zimní výsadba většinou nevadí

Jarní cibuloviny ale můžete většinou bez problémů vysadit klidně až v prosinci za předpokladu, že nebudou panovat mrazy. V takovém případě ale pravděpodobně pokvetou o něco později než obvykle, nebo u některých v prvním roce vyraší pouze listy.

Obecně však platí, že výsadba pevných, zdravě vypadajících cibulek může přinést dobré výsledky i během zimy, takže když prošvihnete podzimní termín, nemusí to být taková tragédie.

Potřebují slunce a propustnou půdu

Vysazujte cibulky přímo do záhonů nebo do květináčů do hloubky přibližně trojnásobku jejich velikosti. Menším cibulkám, například sněženek, postačí menší hloubka, cca 5 cm. Větší cibulky půjdou hlouběji, hyacinty, tulipány nebo narcisy cca 10 cm, u velkých cibulí hyacintů to může být klidně i 15 cm.

Jarní cibuloviny potřebují slunce nebo polostín a volně propustnou půdu, do které přidejte trochu hnoje. Na hnojení cibulovin je dobré použít hnojivo s postupným uvolňováním živin.

Foto: Envato Elements

Hloubka sázení cibulek se odvíjí od jejich velikosti. Čím větší, tím hlouběji.

Vytvořte si barevný koberec

Pokud máte na zahradě příliš těžkou půdu, přidejte do ní během výsadby trochu písku pro vylehčení. Dobrá drenáž půdy je velmi důležitá, v lehčí půdě totiž nehrozí hniloba cibulí.

Vysaďte tolik jarních cibulovin, kolik si můžete dovolit nebo na kolik máte na zahradě místo – nejlépe vypadají vysazené hromadně, ať už v zemi nebo v květináčích. Některé se ujmou i na místech pod stromy nebo na trávnících a vytvoří tak přirozeně vypadající pestrobarevný koberec, což v kontrastu se zeleným trávníkem vypadá nádherně.

Foto: Envato Elements

Jarní cibuloviny můžete sázet nejen na záhony, ale také do květináčů.

Nechte listy přirozeně odumřít

Většina jarních cibulovin je vytrvalá a za vhodných podmínek se objeví rok co rok na místě, kde jste je původně zasadili. Dejte proto cibulkám po odkvětu tekuté hnojivo, než pro ně přijde období vegetačního klidu. Tím jim dodáte živiny, které si uschovají na příští rok. Případně cibulky po odkvětu vykopejte a znovu je na podzim vysaďte.

Před vyjmutím z půdy ale nechte jejich listy vždy úplně odumřít – i tímto krokem zajistíte cibulkám sílu na příští rok. Nenechte se zlákat k tomu, abyste vadnoucí listy předčasně odřezávali. Je důležité, aby u nich proběhl přirozený proces odumírání.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Ačkoli to není nezbytně nutné, tulipánům vykopání cibulek prospěje. Odmění se příští jaro velkými zdravými květy.

Vykopávat po odkvětu, nebo ne?

Pokud jste cibulky po odkvětu a zaschnutí listů vykopali, uložte je přes léto na chladném místě. Ve skutečnosti ale jejich vykopávání není nutné. Jak jsme poznamenali, většina z nich je vytrvalá a nepotřebuje to. Záleží tedy spíše na vás, zda je v půdě necháte a budete se z nádhery květin těšit příští rok na stejném místě, nebo zda na podzim vymyslíte nějaký nový vzor či obrazec na trávníku či na záhoně a zasadíte je jinam.

Vykopávání cibulek obecně prospěje třeba tulipánům, ty se vám za to odvděčí záplavou silných a velkých barevných květů.

Zelenina, kterou můžete vysít nebo vysadit na sklonku sezony

Zahrada
Související témata:
Cibuloviny

Související články

Výběr článků

Načítám