Hlavní obsah

Vyrobte si hezkou podzimní dekoraci. Vystačíte si s tím, co najdete na zahradě

Podzimní čarování s barvami, do nějž se příroda už pustila, je pro spoustu kreativních lidí inspirací k vytváření nejrůznějších dekorací ať již do interiéru, nebo na zápraží či za okno. A není k tomu třeba mnoho, obvykle si člověk vystačí s tím, co najde na zahradě, nebo třeba při procházce. Pojďte to zkusit také, inspirovat se můžete výrobky naší čtenářky Lindy z Plzeňska.

Foto: Archiv čtenářky

Kdo nemá odřezky z kulatiny, může použít například očištěný kus kůry.

Článek

„Jako základ poslouží uříznuté kolečko kulatiny, kus očištěné borové kůry,“ radí Linda. Stejně dobře můžete však použít i třeba starší oprýskaný kastrol, rendlík anebo lavor, které očistíte a do tří čtvrtin vyplníte kačírkem či jiným podobným materiálem, na nějž jednotlivé přírodniny pokládáte, nebo je do něj zapichujete.

Kdo není příznivcem dekorací „s venkovskou patinou“, může použít i květináč nebo hezkou keramickou mísu.

Poslouží prakticky cokoli

Na zahradě či při procházce do přírody, třeba se psem, nasbírejte nejrůznější přírodniny. Jisté množství práce si ušetříte tím, když už si během výpravy budete zkoušet kombinovat, co se vám s čím líbí.

Věnec ze sušených hortenzií není těžký, přitom je velmi zdobný. Zkuste si ho vyrobit

Jak na to

Za dominantu lze použít hezky vybarvenou menší dýni, pěkné velké rozkvetlé šišky anebo třeba svícen či jen sklenice, do níž pak vložíte čajovou svíčku. Stejně tak lze do dekorace zakomponovat třeba hezkou vázičku, kterou naplníte vodou a řezanými květinami nebo jen třeba větévkami s barevným listím.

Podklad může být ze snítek mechu či drobných větévek nejrůznějších keříků, jako ozdobné prvky použijte květy podzimních okrasných květin, které lze předtím ještě nasušit. Velice dobře vypadají dekorace se sušenými hortenziemi.

Velmi dobře lze použít i nejrůznější drobné plody, například jeřabin, rakytníku, jsou-li uzrálé a hezky vybarvené, tak šípky. Doplnit je můžete skořápkovým plody, tedy nejrůznějšími ořechy, ale i velice dekorativními bukvicemi nebo žaludy či kaštany.

„Já používám hodně vřesy, hortenzie, chryzantémy, šišky, kaštany. Co zahrada dá,“ říká Linda.

Vlastní výroba dekorace

Většinu dekorací vyrobíte skutečně snadno s minimálním množstvím pomůcek. „Žádné laky nebo jiné prostředky na ‚vylepšení vzhledu‘ přírodnin vůbec nepoužívám. Jen tavnou pistoli na přilepení. S tou to jde samo,“ doporučuje svůj osvědčený postup Linda.

Zároveň prozrazuje i jistou „slepou uličku“, kterou se letos vydala a která se nakonec neosvědčila. „Zkusila jsem do kolečka z kulatiny vyvrtat dírky s tím, že jsem si myslela, že do nich budu různé kousky dekorací zapichovat. Ale nakonec to vypadalo jako kytky na střelnici, tak jsem to zase zrušila,“ svěřuje se.

Podobné přehmaty lze ale obvykle poměrně snadno zakrýt, takže i když nakonec nějaký nápad nevyjde tak, jak měl, nic se neděje.

Tip na zábavu s malými dětmi: Vyrobte si plašič ptáků z brambory a pírek

Zahrada

Kam s nimi

Zatímco některými svými výrobky můžete zkrášlit například sváteční tabuli, jiné lze umístit třeba na parapet okna ať na vnitřní, nebo vnější straně. Kdo se rozhodne vytvořit závěsný předmět, dobře jej uplatní na vstupních dveřích. Jinde zase lze dekorovat schody či zápraží.

Obecně však platí, že venku v chladu na chráněném místě tyto výrobky z přírodnin vydrží déle než doma. Že brzy odkvetou, ale vůbec nevadí. Je to příležitost pro výrobu něčeho dalšího, nového.

„Já miluji každé roční období. Vždycky se v přírodě najde něco, čím si lze domov přizdobit,“ uzavírá Linda.

Jak vydlabat halloweenskou dýni

Zahrada
Související témata:
Podzimní dekorace

Výběr článků

Načítám