Hlavní obsah

Vypěstujte si na zahradě ořešák, strom vládce bohů

K tradičním symbolům podzimu patří vlašské ořechy. Možná už jste si nějaké posbírali vedle cesty. A třeba jste si řekli, že byste rádi v budoucnu měli tento strom na zahradě. Poradíme, který pořídit a jak o něj pečovat, abyste se v dalších letech mohli těšit z vlastní úrody.

Foto: Envato Elements

Kdo by nestál o vlastní bohatou úrodu vlašských ořechů?

Článek

U nás nejběžněji pěstovaný druh ořešáku je ořešák královský, latinsky juglans regia. První část jeho latinského jména je odvozena ze slov jovis glans, tedy Jupiterovy ořechy. Druhá část pak znamená královský. Obojí zřejmě pochází z římských mýtů o Jupiterovi, vládci bohů.

Ačkoli nám půjde zejména o plody ořešáku, je dobré zmínit, že ořechové dřevo je tvrdé a pevné. Má pestrou kresbu se suky a jde o ceněnou surovinu používanou na výrobu nábytku.

Listy a slupky vlašských ořechů produkují teple hnědé barvivo. Vlašský ořech má rovněž dlouhou historii použití v tradiční medicíně.

Tipy, jak skladovat zeleninu, aby vám dlouho vydržela

Zahrada

Dožívají se až 200 let

Listnatý krasavec se vyznačuje rozložitou korunou a silným kmenem. Mladé stromy mívají kůru olivové barvy, která se postupně mění na stříbřitě šedou a tvoří se na ní pukliny. Ořešáky jsou jednodomé (samčí a samičí květy mají na jednom stromě). Samčí květy tvoří 5-15 cm dlouhé převislé jehnědy. Samičí květy rostou v malých, vzpřímených hroznech a jsou opylovány větrem.

Listy vlašského ořechu jsou zpeřené, lístky mají uspořádané v párech na obou stranách stonku. Obvykle jde o pět až devět oválných lístků s hladkými okraji.

Stromy mohou dorůst výšky 30 m i více metrů, s rozpětím koruny až 15 m. Nehodí se proto příliš na malé zahrádky, kde budou ostatní rostliny zastiňovat. Se šířkou koruny počítejte rovněž při výsadbě v blízkosti domu.

Ořešáky rostou poměrně pomalu, ale už jako mladé stromy bývají silné a mohou dosáhnout své konečné výšky během 20 až 50 let. Ořešáky bývají dlouhověké, ve svém přirozeném prostředí se dožijí i více než 200 let.

Máte na zahradě kyselou, nebo zásaditou půdu? Udělejte si test pH a zvětšete úrodu

Zahrada

Kde sazenici ořešáku pořídit

Kromě nákupu v zahradnictví (cena se pohybuje v závislosti na odrůdě a velikosti, která je 50 až 150 cm, za cenu od 300 do 1000 korun) je docela dobře možné narazit na jeho mladé rostlinky na zahradě. Ořešáky se totiž dobře šíří samovýsevem, jemuž navíc pomáhá i volně žijící zvěř, zvláště veverky a myši.

Bohatou úrodu kvalitních plodů získáte z roubovaných odrůd, jež budou navíc plodit už v mladším věku, zhruba po třech letech. Většina odrůd vlašských ořechů je samosprašná, ale k dosažení nejlepších plodů je ideální vysadit dva nebo více stromů různých odrůd.

Jak pěstovat ořešák

Mladý ořešák zasaďte nejlépe do vlhké, ale dobře odvodněné půdy na místě s plným sluncem. Když se uchytí, je na péči nenáročný. Ořešáky je nejlepší vysazovat v období od listopadu do března, kdy mají vegetační klid. Stromy, které se prodávají v květináčích, můžete vysazovat po celý rok. Není to ale vhodné v horkém nebo naopak mrazivém počasí. Pozdní podzim nebo začínající vlahá zima jsou nejlepší dobou na výsadbu ořešáku.

Foto: Envato Elements

Před sušením několik ořechů rozloupněte, abyste ověřili jejich stav.

Stromek dostatečně zalévejte

Před výsadbou navlhčete kořenový bal stromku. Půdu dobře připravte a přidejte do ní kompost. Vykopejte čtvercovou výsadbovou jámu o rozměrech cca 50 × 50 cm. Vložte do ní stromek, zasypte zeminou a jemně zpevněte půdu kolem paty stromu. Strom dobře upevněte, aby ho neohrozil vítr.

Aby se uchytil, bude potřebovat pravidelnou a dostatečnou zálivku. Během prvního vegetačního období ho proto zalévejte v intervalech několika dnů. Podpoříte tím vývoj hlubokých kořenů. Udržujte půdu kolem základny bez trávy a plevele v okruhu alespoň jednoho metru. Stromek tak nebude muset bojovat o vodu a živiny. Na jaře přidejte kolem základny stromu mulč z vyzrálého kompostu.

Elegantní sporýš: Jak ho udržet v zahradě každý rok

Zahrada

Jak prořezávat větve

Ze zahradnictví či školky si donesete stromek nejspíše ve tvaru špičáku, tedy nerozvětveného kmínku s vrcholovým pupenem. Korunu je vhodné zakládat ve výšce 150 až 210 centimetrů nad zemí. Po založení pak nechte stromek dva až tři roky růst volně a teprve pak jej můžete začít tvarovat.

Ořešáku můžete řezem pomoci, aby si vytvořil silné centrální větve a rostl tak hodně do výšky, anebo je naopak odstranit, abyste nasměrovali jeho expanzi do stran.

Dospělé ořešáky nejsou na prořezávání příliš náročné. V období od poloviny léta jednoduše odstraňte odumřelé, poškozené nebo nemocné větve a ty, které se kříží. Tento čas je pro tuto akci nejvhodnější. Vyhnete se krvácení, kdy strom ztrácí mízu.

Foto: Envato Elements

Se sklízením ořechů je nejlépe počkat, až samy opadají, někteří lidé je však raději sklízí klácením. V takovém případě však hrozí, že ne všechny sklácené plody budou už plně zralé.

Jak sklízet ořechy

Při sklizni vlašských ořechů používejte gumové rukavice. Jinak skončíte na několik dní s charakteristicky hnědýma rukama.

Vlašské ořechy sbírejte na podzim, kdy slupky začínají praskat a ukazuje se skořápka uvnitř. Odstraňte zbytky slupek co nejdříve drátěným kartáčem, předejdete tím vzniku plísní.

Před sušením otevřete několik skořápek, abyste se ujistili, že mají uvnitř plně vyvinuté vlašské ořechy. Pokud jsou ořechy dobře vyvinuté, osušte zbývající plody a uložte je na chladném a suchém místě.

Vlašské ořechy jsou nejenom chutné, ale navíc i zdravé. Mají protizánětlivé účinky a jsou dobré pro správnou kondici šedé kůry mozkové. Posilují nervy, obsahují pro organismus užitečné omega-3 nenasycené mastné kyseliny.

Škůdci a choroby ořešáků

Roztoči způsobují tvorbu hálek na listech, i když zpravidla neohrozí celkové zdraví stromu. Vlašské ořechy jsou také náchylné k útoku mšic, zavíječů, vrtulí a houbových chorob, jako je například antraknóza, při které se na listech tvoří rozšiřující se hnědé skvrny. Listy se poté deformují a opadávají. Napadené listy je třeba zlikvidovat. Bakteriální skvrnitost vlašského ořechu poškozuje plody. Vytváří černé skvrny a plody jsou poté černé a sesychají.

Chcete bohatě kvetoucí orchideje? Zjistěte, jaký květináč a péči potřebují

Zahrada

Související články

Bělotrn je nejkrásnější s doprovodem

Bělotrn modrý (Echinops ritro) není obyčejný bodlák, co jenom bodá jako jehelníček, nýbrž švarný galán s pověstí nenáročného vytrvalce a fintila. S výškou až...

Výběr článků

Načítám