Hlavní obsah

Voňavou levanduli si můžete vypěstovat doma i na zahradě

Pokud se vám líbí známé snímky nekonečných levandulových polí z jižní Francie a rádi byste si je ve zmenšené podobě dopřáli u sebe na zahradě, ale nejste si jistí, jak byste pěstování této středomořské bylinky zvládli, nebojte se a jděte do toho. Není to totiž příliš složité. Levandule zkrášlí každý záhon, dobře roste v květináčích a po sklizení skvěle voní v sáčcích, solích a při vaření.

Foto: Envato Elements

Ač se to nezdá, levandule je poměrně nenáročná a odolná rostlina, která si z pár dnů sucha rozhodně vrásky dělat nebude.

Článek

Levandule (lavandula) je nádherná, přitom celkem nenáročná rostlina. Stačí, když si osvojíte několik zásadních pravidel, jak na ni. Jde o houževnatou a překvapivě i odolnou bylinu – třeba v Kalifornii dokáže růst i na parkovištích, což byste od ní nejspíše nečekali. V našich podmínkách se nejčastěji pěstuje levandule úzkolistá neboli lékařská (lavandula angustifolia) vytvářející keříky vysoké 20–60 cm.

Nádherný dekorativní prvek

Levanduli je možné tvarovat tak, aby vytvořila nízký živý plot nebo aromatický lem podél cesty. Ve skalce ji lze použít solitérně coby dominantní rostlinu nebo v bochánku několika rostlin. Vytvoří tak výrazný dekorativní prvek.

V bylinkové zahrádce by určitě neměla chybět. Její šedozelené listy kontrastují s fialovými květy. Docela dobře se jí daří i v nádobách. Především v květináčích, protože tam těží z lepšího odvodnění a cirkulace vzduchu.

Foto: Envato Elements

Levandule má v domácnosti spoustu využití, ať již jako bylinka v kuchyni, nebo jako aromatická rostlina zahánějící moly v šatníku či podporující příjemné usínání.

Výsadba a péče

Nejlepší je zasadit levanduli na jaře, jakmile pominou poslední mrazy (tedy v květnu). Rostlinky levandule sázejte v rozestupu 30–45 cm na místo s dostatkem slunečního světla a písčitou, dobře odvodněnou a mírně zásaditou půdou (ideální je pH v intervalu 6,7–7,3).

Levandule si potrpí na dobrou cirkulaci vzduchu. Zcela ideální je vytvořit pro ni na záhonu malé kopečky, za kterých může shlížet na ostatní květiny, eventuálně pro ni vytvořit „hrůbky“, jako třeba pro brambory nebo jahodníky. Levanduli takové umístění pomáhá vypořádat se s eventuálním nadbytkem vláhy.

Do půdy přimíchejte trochu kompostu či jiné bohaté organické hmoty, a pokud je půda příliš těžká, určitě do ní přidejte písek. K vlastní sadbě vyberte jen silné, vitální mladé rostliny.

Krásná zahrada bez čekání

Zahrada

Dobrým místem, kde se bude levanduli dařit a kde se zároveň bude i pěkně vyjímat, jsou vyvýšené záhony, okraje kamenných zídek anebo místa poblíž vrcholů svahů.

Levandule dobře zvládá suché podmínky, takže ji musíte zalévat pouze tehdy, když je horní vrstva půdy o tloušťce cca 5 cm suchá. Podpořte tvorbu květů pravidelnou dodávkou hnojiva.

Šikovné triky, jak zařídit, aby vám květiny ve váze vydržely co nejdéle

Zahrada

Pravidelně zastřihávejte květy

Aby vám levandule vytvořily pěkné huňaté bochánky, je potřeba je prořezávat a zastřihávat. Začněte hned na jaře, kdy začnou znovu růst. A pak můžete pokračovat dál i přes léto, kdy tímto pravidelným zástřihem podpoříte kvetení.

Stonky sklízejte, jakmile jsou dostatečně velké pro využití. Nesklízejte ovšem více než jednu třetinu rostliny najednou. Pokud odříznete květy, zastřihněte rostlinu tak, aby trochu prořídla. Díky tomu ji necháte otevřenou pro lepší cirkulaci vzduchu.

Pozor na vlhké teplo

Když je hodně teplo a vlhko, rostliny může napadnout houba. V takovém případě jim zhnědnou listy. Riziko tohoto problému snížíte mulčem navrstveným v okolí rostlin. Využít k tomu můžete například oblázky nebo kolem základny rostliny nasypte písek, aby docházelo k rychlejšímu odpařování vody.

Foto: Envato Elements

Levanduli můžete pravidelně sklízet po celou sezonu kvetení. Nikdy ale neostříhejte více než třetinu jednoho keříku.

Sklizeň a sušení

Květy levandule si udrží svoji vůni po celé měsíce, když je sklidíte těsně předtím, než se zcela otevřou. Chcete-li květy sušit, nasbírejte svazek stonků a zavěste ho vzhůru nohama na tmavé, dobře větrané místo, abyste zachovali barvu a typickou vůni a zabránili plesnivění stonků.

Použití levandule

Levandule je nejenom nádhernou bytovou dekorací, ale dá se použít i k jídlu. Čerstvé květy se hodí do omáček, marinád a dezertů. S křehkými sušenými květy zacházejte opatrně a používejte je do čajů, solí, potpourri, vonných sáčků a různých dekorací pro zkrášlení domova nebo proti hmyzu.

Levandule: Jak ji využít v kuchyni i kosmetice

Zdraví

Související články

Výběr článků

Načítám