Článek
Hrst slaďoučkých malin, voňavých švestek nebo po ránu načesaných listů čerstvého salátu je lákavou motivací.
V čem spočívá výhoda vlastních výpěstků? Především v tom, že prostě víme, co jíme. Již od vložení semínka do půdy máme proces růstu pod dohledem. Nemusíme se bát např. efektů z nadměrně používaných hnojiv. Navíc pohled na první klíčky, nové lístečky, poupata a květy, které se záhy mění ve zralé plody, přináší pocit radosti i satisfakce.
Sortiment užitkové minizahrádky
Užitková zahrádka se nemusí krčit někde na vzdáleném okraji vedle kompostu. Dobře promyšlený záhon můžeme buď šikovně a nenápadně zakomponovat do okrasné výsadby, nebo z něj přímo vytvořit místo středu pozornosti.
Pravda, s bramborami a celerem to asi nevyjde, ale s mnoha dalšími a zejména s nově vyšlechtěnými, mnohotvárnějšími a barevnějšími odrůdami to půjde vcelku snadno.
- Už z dálky tak mohou svítit jasně žluté cukety a oranžové dýně, řádky zeleného salátu probarví listy červené čekanky, temně fialový lilek vedle oranžové papriky.
- Pravým skvostem se můžou stát červená i žlutá forma řapíkového mangoldu, nejrůzněji zakřivené mini papričky, koktejlová rajčátka ve tvaru hrušky, abstraktní růžice květáku Romanesco nebo plody cukrového melounu.
- Obyčejný pór, česnek, křen, fenykl sladký, ledový salát a kadeřávek výsadbu ozdobí svými listy a natěmi.
- Ani milovníci květů nepřijdou zkrátka. O bílou a růžovou záplavu se na jaře postarají jabloně, třešně, meruňky a hrušně. Zajímavá květenství má ale i cukrová kukuřice. Popínavý fazol šarlatový rychle ozelení pohledovou zástěnu a v létě ji ozdobí ohnivě červenými květy. Lichořeřišnice a pažitka poskytují dokonce květy, které se mohou i jíst. A když rozkvete dobromysl a brutnák, je to pravá pastva pro oči!
Venkovské uspořádání
Pro venkovskou zahradu jsou typické přírodní materiály a barevnost. Její pojetí je uvolněnější a soustřeďuje se na klasické, osvědčené, robustní druhy ovoce a zeleniny. Venkovskému stylu se přizpůsobují cestičky, povětšinou tvořené kůrou, drobnými oblázky nebo prkny a také ohraničení záhonků, které je jednoduché - laťkové, cihlové nebo vypletené z vrbových proutků.
Pěkné jsou květinové obruby plné aksamitníků, měsíčků a levandule tam, kde se užitková zahrada jemně prolíná do okrasné části. Uplatnění najdou rovněž oblouky porostlé růžemi a lískové pruty obepnuté voňavým hrachorem.
V moderním stylu
Pro městskou užitkovou zahrádku jsou více typické geometrické tvary, formálně uspořádané záhony, střídmé vybarvení a moderní materiály, jako je beton a plast. Záhonky jsou ohraničené pevným materiálem nebo nízkým, přísně střiženým zimostrázovým plůtkem. Nejrůznější nádoby a květináče, stejně jako branky a treláže, bývají z kovu. Cesty jsou obvykle sestavené z dlažby či dřevěných bloků a pozemek bývá často lemován udržovaným živým plotem nebo ovocnými stromy na špalírech.
Na balkon i terasu
Je-li veškerá naše venkovní plocha omezena pouze na rozměry lodžie, balkonu, terasy nebo jen okenní římsy, vybereme si takové druhy, které lze s úspěchem pěstovat v nádobách, hrncích a truhlících.
Pěstitelský úspěch a bohatou úrodu nám přinesou koktejlová rajčátka, papriky a salát.
Do truhlíků se báječně hodí rychle rostoucí ředkvičky, hrášek, rukola, roketa a nepostradatelné bylinky. V nádobách zase najdou své místo zakrslé jablůňky, třešně, stromkový rybíz, angrešt a borůvky.
Nezbývá-li místo na podlaze, pokračujeme do výšky. Využijeme praktické stojany a regály, na zeď nainstalujeme truhlíky a ke stropu závěsné koše, ze kterých sklidíme lahodné jahody nebo převislou saturejku. Nádoby umístíme na slunce a pamatujeme na pravidelnou zálivku, která je nadmíru důležitá. Případným nedostatkem vody totiž utrpí chuť plodů. Odolné, vytrvalé rostliny necháme přes zimu venku, nádoby přisuneme ke stěně a obalíme bublinkovou fólií nebo jutou. Bylinky přeneseme dovnitř a necháme přezimovat na okenním parapetu.
Sladká odměna
Pěstování ovoce a zeleniny vyžaduje spoustu práce, často i mnoho starostí (boj se škůdci a chorobami) a někdy přináší i zklamání. Nenechme se ale odradit. Na neúspěch zapomeneme v okamžiku, kdy na stůl položíme třeba od sluníčka vyhřátá rajská jablíčka, osvěžující jahodovou zmrzlinu zdobenou čerstvými lístky máty.