Hlavní obsah

Tipy, jak skladovat zeleninu, aby vám dlouho vydržela

Podařilo se vám letos vypěstovat bohatou úrodu kořenové nebo jiné zeleniny? Pokud ano, možná s přicházejícím podzimem váháte, jak ji skladovat. Poradíme, jak si v chladných měsících roku zajistit nášup vitaminů.

Foto: Envato Elements

Měli jste letos bohatou úrodu? Poradíme, jak ji správně skladovat.

Článek

Samozřejmě nelze všechny plodiny nacpat do ledničky. Tolik místa v ní nemáte, a navíc některé zelenině ani takové podmínky příliš nevyhovují. Proto přichází na řadu tmavé, chladné, suché a dobře větrané místo. Proč musí mít právě takové vlastnosti?

  • Tma – absence světla znamená, že zelenina nevyklíčí.
  • Chladno, ale ne přílišné vlhko – zelenina zůstane co možná nejdéle čerstvá, ale nebude hnít vlivem velké vlhkosti.
  • Dobré proudění vzduchu – s dostatečným přístupem vzduchu zelenina nebude plesnivět nebo hnít.

Ideální ke skladování je spíž nebo sklep splňující popsané parametry.

Foto: Envato Elements

Svázané cibule i uložené v síťce skladujeme nejlépe tak, že je zavěsíme.

Voňavou levanduli si můžete vypěstovat doma i na zahradě

Zahrada

Cibule potřebuje vzduch

Cibule ve vhodných podmínkách vydrží 4-6 měsíců. Nejprve ji nechte zaschnout a poté její nať odstraňte. Cibuli pak naskládejte do sítěk, ve kterých na ni bude proudit vzduch. Nejlepší je, když může síťka s cibulí volně viset v prostoru.

Pokud chcete, aby zavěšená cibule působila navíc dekorativně a rádi si děláte věci postaru, můžete cibuli splést do copů, jako to dělaly naše babičky: V takovém případě samozřejmě nať neodstraňujte, budete ji potřebovat k pletení. Samotné pletení copu není nijak složité, vyžaduje jen trošku zručnosti a provázek.

Neskladujte cibuli v blízkosti brambor, protože způsobuje jejich klíčení. Stejně zacházejte s česnekem. Také je pro něj nejvhodnějším obalem síťka, případně jej lze svazovat stejným způsobem do copů. Na rozdíl od cibule neškodí bramborám.

S bramborami je trochu potíž

Ve sklepě či ve spíži vám dobře uskladněné brambory vydrží klidně i půl roku nebo déle. Před uložením do košů, misek nebo plátěných či papírových pytlů z nich odstraňte veškerou zeminu a nechte je trochu zaschnout.

Nikdy je ale nedávejte do ledničky. Skladování brambor v lednici může zvýšit množství cukru, který obsahují. To vede k vyšším hladinám chemické látky zvané akrylamid. I když se tato chemikálie v bramborách vyskytuje přirozeně, je považována za potenciální karcinogen. Při uchovávání brambor mimo lednici proto snížíte riziko zvýšení hladiny této látky v plodině.

Foto: Envato Elements

Brambory můžeme skladovat v pytlích, ovšem v takových, které umožňují větrání.

Kořenová zelenina by měla větrat

Kořenovou zeleninu před uložením nikdy neomývejte. Pokud se mrkve urodilo hodně, lze ji stejně jako další kořenovou zeleninu skladovat ve sklepě. Důležitá je teplota, neměla by být vyšší než 5 °C, ale zároveň neklesnout pod bod mrazu.

Je dobré, aby sklep měl větrání a dostával se do něj chladný vzduch. Mrkev totiž uvolňuje ethylen, který je nutné odvětrat a zároveň potřebuje chlad a vlhkost k prodloužení trvanlivosti. Kořenovou zeleninu můžete ve sklepě vložit do bedny s mírně navlhčeným pískem. Platí to i pro ředkvičky; takto budou použitelné asi 3 měsíce. Červená řepa ve sklepě vydrží přikrytá navlhčenou utěrkou 1-3 měsíce

Foto: Envato Elements

Kořenovou zeleninu zbavíme před uskladněním hlíny jen nahrubo.

Zeleninu a ovoce skladujte odděleně

Pozor při skladování zeleniny a ovoce. Neukládejte je blízko sebe. Je známým faktem, že některé druhy ovoce, jako jsou například jablka, produkují plyn zvaný etylen, který urychluje proces zrání. Což při skladování během zimy příliš nepotřebujeme.

Existuje ale i další důvod, proč není dobré umisťovat ovoce a zeleninu vedle sebe. Zatímco většina ovoce potřebuje prostředí s nízkou vlhkostí, značná část zeleniny naopak jistou míru vlhkosti pro to, aby vydržela dlouho čerstvá, vyžaduje.

Foto: Envato Elements

Zeleninu skladujeme zvlášť, ovoce umístíme ve sklepě raději co nejdále od ní.

Pomůže i blanšírování

Máte-li bohatou úrodu zeleniny, kterou nespotřebujete, řešením může být rovněž její blanšírování a následné zmrazení. Očištěnou a nakrájenou zeleninu stačí na minutu nebo dvě ponořit do vroucí vody a poté ihned osvěžit ve studené. Takto zpracovaná a následně zmražená vám vydrží v mrazáku až rok.

Pozor však na to, které druhy zeleniny chcete zamrazovat. Ne všemu bude v mrazáku dobře. Mrazení se nehodí třeba pro lilek, artyčoky, saláty nebo brambory či ředkvičky.

Foto: Envato Elements

Blanšírovanou zeleninu můžeme ukládat do mrazáku v igelitových sáčcích, ale také například v krabičkách, které jsou snadno skladovatelné.

Máte na zahradě kyselou, nebo zásaditou půdu? Udělejte si test pH a zvětšete úrodu

Zahrada

Související články

Záhony vytvořené pro labužníky

Se stoupajícími cenami roste touha pěstovat zeleninu na vlastní zahradě. Domácí úroda je zárukou lahodných chutí i čerstvosti. Zorganizujeme-li záhony tak, aby...

Jak si založit biozahradu

Ovoce a zelenina vypěstované bez nebezpečné chemie jsou impulzem pro založení zahrady fungující na přirozených přírodních procesech. Smysl má však jen tehdy,...

Výběr článků

Načítám