Hlavní obsah

Tip na zábavu s malými dětmi: Vyrobte si plašič ptáků z brambory a pírek

Pokud máte malé děti, určitě vlastníte doma několik velmi důležitých sbírek. Jednak kamenů, ale také klacků a nepochybně i pírek všemožných velikostí a původu. Právě posledním ze zmíněných úlovků můžete dát novou hodnotu. Zkuste si s dětmi vyrobit jednoduché plašiče ptáků na záhonek. Pokud záhonky nemáte, pořád to mohou být zajímavé dekorace či strašidélka, která lze rozvěsit kdekoli.

Foto: Profimedia.cz

Snad každá domácnost s dětmi vlastní doma sbírku nalezených pírek ptáků. Proč je nevyužít?

Článek

Britský spisovatel a autor knih pro zahrádkáře Simon Akeroyd na svém instagramovém účtu nedávno představil nápad, který nazval Čarodějnictví z Anglie 17. století pro zahrádkáře.

S lehkou nadsázkou tak představuje velice jednoduchý způsob, jak si vyrobit plašicí prvek na záhony, který má odrazovat ptáky od nevítaných návštěv. Na rozdíl od blyštících se dévédéček či jiných podobných lidských výrobků je tento ryze přírodní. A co víc, je vyroben z materiálu, který ptáci tak dobře znají - z peří.

Co potřebujete

Na výrobu plašiče toho nepotřebujete mnoho. Stačí pár věcí, které se najdou v každé domácnosti:

  • 1 větší brambora
  • kousek provázku
  • nebozez či jiný nástroj na vyvrtání dírek do brambory
  • lepidlo (nemusí být nutně potřeba)
  • pírka

Jak na to

Jak již bylo řečeno, výrobu plašičů můžete pojmout jako zábavnou aktivitu pro své děti. Z toho plyne, že celý proces je opravdu triviální a záleží jen na fantazii tvůrců.

Začněte provrtáním brambory skrz na skrz, abyste vytvořili otvor, kterým protáhnete provázek na zavěšení. Pak už jen zapichujte pírka po celém povrchu brambory, tak aby vznikl co nejzajímavější tvar. Pro pírka si opět můžete nejprve předvrtat otvory - pokud v nich nebudou držet, použijte třeba lepidlo.

Má-li být plašič obzvláště účinný, snažte se napodobit obrysy ptáka. Pár pírek dejte dopředu jako hlavu a krk, delší pírka do stran jako roztažená křídla, pár dlouhých pírek dozadu coby ocas. Detailisté mohou přidat i dvě menší pírka na spodní stranu jako nožky ptáka.

Pak už stačí jen hotové dílko zavěsit na záhonek nebo do jeho bezprostřední blízkosti.

I bez záhonu lze výtvor využít

Smutní ale nemusí být ani ti, kteří žádný záhonek nemají. Pernaté brambory lze stále využít jako vtipnou a roztomilou dekoraci doma nebo třeba na balkoně. Konečně, i tam mohou odrazovat holuby od hnízdění nebo alespoň kálení.

Tento nápad si můžete rovněž založit jako tip pro výrobu strašidelných dekorací na Halloween a bavit se pak dál, například vymýšlením „odborných“ názvů vyrobených strašidel. Co třeba taková bandůra brkoslava (Solanum plectra)?

Jak si jednoduše vyrobit dřevník

Jak na to
Související témata:
Plašiče ptáků

Související články

Výběr článků

Načítám