Hlavní obsah

Šikovné triky, jak zařídit, aby vám květiny ve váze vydržely co nejdéle

Léto je dobou, kdy se zahrady rozzáří záplavou barev květinových záhonů. Kdo by se s nádhernou kyticí nechtěl potěšit i doma v interiéru. Nařezat ji na zahradě a prostě vložit do vázy s vodou ale nestačí. To bychom se s ní brzy loučili. Jak udržet kytici naživu co nejdéle? Nabízíme vám tipy, jak toho docílit.

Foto: Envato elements

Letní zahrada i louky jsou zdrojem spousty nádherných květin. Proč si jejich společnost nedopřát i doma?

Článek

Květiny přinášejí do našich domovů krásu. Zlepšují náladu, symbolizují pohodu. Prodloužením životnosti květin si můžete tuto radost dopřát po delší dobu.

Začněte správnou vázou

Správná péče o řezané květiny začíná už vhodnou volbou vázy. Zajistěte květinám tu nejlepší možnou podporu, tedy vázu odpovídající jejich velikosti a charakteru. Pro lehčí a křehčí květiny použijte vyšší vázu. Máte kytici těžkých květů se silnými stonky, jako jsou například gerbery? Můžete je umístit do masivní nižší vázy.

Vázu před použitím důkladně vymyjte mýdlem, aby v ní nebyly nějaké bakterie. Poté ji nezapomeňte důkladně vypláchnout čistou vodou, protože ani zbytky mýdla květinám neudělají dobře.

KVÍZ: Pěstovaly je už naše babičky. Znáte tradiční okrasné květiny?

Zahrada

Zbavte květiny listů

Před vložením kytice do vázy odstraňte nadbytečné listy, které by jinak skončily pod hladinou. S větším množstvím listů ve vodě stoupá možnost vzniku hniloby. Každý den potom květinám odstraňujte uvadlé listy a květy, tím také zabraňujete hnilobě.

Odřízněte stonky

Před vložením květin do vody seřízněte každé z nich šikmo stonek (přibližně 2,5 cm), což jim umožní absorbovat více vody. Řez veďte pod úhlem ideálně cca 45°, aby mohly absorbovat vodu, i když stojí na dně vázy. Tím, že zmenšíte plochu, kterou se květina dotýká dna vázy, snížíte riziko vzniku hnilobných procesů. Stonky květinám seřízněte vždy po několika dnech znovu. Vždy přitom používejte čistý nůž nebo nůžky.

Foto: Envato elements

Před vložením květin do vázy je šikmo seřízněte.

Vyberte správné místo

Důležité je umístění kytice. Většina lidí bude hledat v bytě takové místo, kde se budou květy nejlépe vyjímat. Někdy to ale může být kontraproduktivní.

Nestavte vázu blízko zdrojů tepla, což nejsou jen radiátory, ale také kuchyňské spotřebiče (trouba, sporák, ale i zadní strana lednice). Nadměrné teplo snižuje životnost květin. Vhodným místem není ani okenní parapet, kde na kytici bude celý den pražit slunce.

Lepší je takové místo v bytě, kde panuje stín a lehký chládek. Váza by také neměla stát u klimatizace, větráků, ventilace nebo v otevřeném okně, tedy všude tam, kde je průvan. Ten může způsobit dehydrataci květin.

Nestavte kytici ani poblíž mísy nebo koše s ovocem. Některé druhy ovoce (jablka, banány) při svém dozrávání uvolňují malé množství ethylenu, jenž urychluje dozrávání a také může urychlit odkvetení kytice.

Foto: Envato elements

Nezapomínejte vodu ve váze pravidelně měnit!

Voda musí mít pokojovou teplotu

Květinám pravidelně vyměňujte vodu. Nemusí to být denně, ale jednou za 2-3 dny určitě ano. Pokud se váza ušpiní, opět ji umyjte. Dbejte na to, aby voda měla pokojovou teplotu. Nejvhodnější je používat převařenou vodu, ovšem až poté, co po varu vychladne.

Zajistěte výživu

Pokud jste si kytici nenařezali na zahradě či na louce, ale koupili v květinářství, dost možná jste si spolu s ní přinesli i sáček s výživou, kterou rozpustíte ve vodě ve váze. Co ale dělat v případě, že tento sáček nemáte?

Nevěšte hlavu a smíchejte dvě polévkové lžíce cukru s dvěma lžícemi jablečného octa a to vše přidejte do vody. Cukr je pro květiny skvělou potravou, ovšem podporuje množení bakterií. Tomu zase zabraňuje jablečný ocet. Podobně má výživu dodat cukr obsažený v sodovce, které můžete do vázy nalít čtvrtinu hrnku. Někdy se doporučuje také rozdrtit do vody tabletu aspirinu. Tento lék má díky obsahu kyseliny salicylové snižovat pH vody, tedy okyselovat ji a tím bránit vadnutí květin a opět i množení bakterií.

KVÍZ: Křehké znalosti? Předveďte své povědomí o porcelánu

Tipy a trendy

Šampioni ve výdrži

Velkou výdrží se vyznačují orchideje, lilie, karafiáty nebo chryzantémy. Kytice z nich vám při správné péči mohou dělat radost klidně i 2-3 týdny. Většina ostatních květin vydrží 5-12 dnů.

Růže mají rády chladnější a sušší místnosti, uvítají jablečný ocet. Pokud naopak chcete podpořit rozkvetení poupat, můžete do vody přidat pár kapek vodky. Tulipány také potřebují chlad, vadí jim průvan, dobrým tipem je naopak přidat jim podle potřeby trochu studenější vody ve chvíli, když rozkvetou. Slunečnice budou vděčné za slunnější stanoviště a uvítají lžíci cukru. Pivoňky si žádají teplotu maximálně 18 °C.

Foto: Envato elements

Uvažujte nad vhodným umístěním vázy s kyticí, na noc ji dejte na chladné místo, například do komory.

Nejlépe je květinám v ledničce

Zmiňované triky jsou oblíbené domácí způsoby, jak prodloužit životnost kytic. Ovšem zahradníci se na ně dívají spíše skepticky. Co doporučují oni? Pochopitelně dávají přednost květinové výživě dodávané s kyticí z květinářství. Ta obsahuje cukry, okyselovač pH a antimikrobiální látky.

Dalším jejich doporučením je dát kytici přes noc do lednice, protože květy déle vydrží při nižších teplotách. To ostatně v mnoha květinářstvích dělají a osvědčuje se to jako nejlepší způsob. S chladem to ale zase nepřehánějte. Málokdo zřejmě bude mít v lednici tolik místa, aby se mu tam váza s kyticí vešla. Pomůže však třeba i uložení do chladnějších prostor, například do spíže, a to alespoň přes noc.

Na lak na vlasy zapomeňte

Co se ale rozhodně nedoporučuje, je stříkat čerstvé květiny lakem na vlasy. I toto patří k často používaným trikům, ale čerstvé květiny tyto chemikálie naopak poškodí. Jsou vhodné jedině na sušené květiny jako výztužné činidlo.

KVÍZ: Znáte dobře tradiční balkonové květiny?

Zahrada
Související témata:
Řezané květiny

Související články

Kdepak plevel, to září knotovky

Kdo nechodí po krajině naslepo, všiml si jistě už někdy překrásných knotovek. Z jaké zahrádky asi utekly? Ba ne, neutekly. V přírodě jsou doma. Ač duší...

Vypěstujte si kytice s vůní léta

Jaká kytice potěší nejvíc? Ta, kterou natrháme na vlastním záhonu! Při výběru květin k řezu zacílíme na největší esa, jež má léto v rukávu: na letničky. Jsou...

Výběr článků

Načítám