Hlavní obsah

Sázíme drobné ovoce

Novinky, Jiří Antal

Podzim je hlavním obdobím výsadby ovocných a okrasných dřevin. Traduje se to z doby, kdy byly k dispozici na trhu převážně stromky a keře opadavých listnáčů. Jak připravil půdu pro sazenice? A které druhy drobného ovoce jednoznačně obohatí náš stůl i zahradu?

Foto: Envato Elements

Kdo by si nechtěl v létě pochutnávat na vlastních angreštech, rybízu a dalších drobných plodech?

Článek

Kromě prostokořenných stromků (prodávaných bez substrátu a kontejneru či květináče) a keřů na trhu přibývá i školkařský materiál již kontejnerovaný, zvláště drobného ovoce. Takovou sadbu můžeme vysazovat během celého vegetačního období bez rizika, že se neujme.

Jakou odrůdu a kam?

Ještě předtím, než vůbec přikročíme k výsadbě, měli bychom si pečlivě rozmyslet, jaký druh a jakou odrůdu si pořídíme. Kromě klasiky - rybízu, angreštu, ostružiníku, borůvek, zimolezu - na příčkách oblíbenosti strmě stoupají také dříny, zimolezy, rakytník, hlošina, aktinidie. Závisí to nejenom na podmínkách, které máme, ale také na prostoru a naší předpokládané spotřebě ovoce.

Ideální je, když na sebe dozrávání navazuje, a ne když vše dozraje najednou.

Foto: Envato Elements

Keříkům je třeba na záhonu dopřát dostatek místa, aby se mohly rozrůst.

Pěstitelská strategie

Musíme si uvědomit, že několikacentimetrová rostlinka v kontejneru může mít časem dva i čtyři metry na výšku a dva metry na šířku. To platí např. u muchovníků, zimolezů, dřínů, hlošin, rakytníků, ostružiníků apod.

  • Lepšího výsledku dosáhneme vysazením více odrůd, které se mohou vzájemně opylit.
  • U rakytníků a aktinidií je nutností mezi samičí rostliny umístit jednu samčí.
  • Pro borůvky je nezbytné připravit substrát kyselý pomocí rašeliny a dobré je mulčovat kůrou, hoblinami ze dřeva jehličnatých dřevin.

Příprava výsadbového prostoru

  • Výsadbová jáma musí být tak veliká, aby kořeny byly volně rozprostřené a pod kořeny byla ještě nakypřená zem. Hloubka výsadby zpravidla odpovídá hloubce výsadby ve školce.
  • Použijeme kvalitní substrát, vykopanou zem můžeme použít do horních vrstev.
  • Dobré je přidat dlouhodobě působící hnojivo. Okamžitě působícím hnojivém při výsadbě nehnojíme!

Vysaďte teď jarní cibuloviny, v příštím roce se budete kochat záplavou barevných květů

Zahrada

Výběr článků

Načítám