Článek
Oblíbené suroviny, způsob jejich přípravy a množství podle počtu strávníků jsou důležitými kritérii při výběru grilu. Od nich se odvíjí jeho velikost a rozměry přípravných ploch.
Dále počet hořáků u plynového grilu, tj. zóny se samostatnou regulací a teploměrem, možnost přímého či nepřímého grilování až po příslušenství vybraného modelu, jako např. vhodný otočný rožeň, kámen na pizzu, modulové rošty, wok a další.
Pro venkovní využití volíme grily se stabilní konstrukcí z nerezové nebo smaltované oceli. Práškově lakovaná ocel není vůči vnějším podmínkám tak odolná. Mají být také mobilní nebo snadno přenosné a solidně zpracované.
Kvůli případnému popálení vybereme raději dvouplášťový poklop, po dovření musí perfektně sedět. Oblíbené jsou rošty ze smaltované litiny, které skvěle akumulují teplo a snadno se čistí.
Plynové grily pro více lidí
Běžný plynový gril se postará o menu pro početnější společnost. Ovládání je pohodlné, zkontrolujeme lahev s propanovým plynem, připojíme na ni regulační přípojku, otočíme ventily.
V případě automatického zapalování se hořáky zapalují pouze stisknutím zapínacího knoflíku. Po zapálení hořáků zavřeme poklop a zhruba za 10 minut můžeme při správné teplotě grilovat.
Je libo čmelín, motýlovník či jiný hotýlek? Zahradě jen prospějí
Při zavřeném poklopu funguje gril jako horkovzdušná trouba. Přípravu jídla neprovází kouř, nehrozí ani přepálený tuk. Toto tzv. nepřímé grilování oceníme u silných steaků, při přípravě pečeně.
Samozřejmě gril umožňuje i přímé grilování na roštu nad plynovým hořákem, které je vhodné pro přípravu zeleniny, ovoce, klobás. Na bočních hořácích je prostor pro omáčky a polévky.
K novějším technologiím patří třeba TRU-Infrared systém, spojující výhody grilování na dřevěném uhlí s výhodami grilování na plynu. Horký vzduch stoupající z hořáků prochází patentovanou TRU-Infrared mřížkou vyzařující infračervené teplo, které udržuje maso šťavnaté. Na mřížce je položen rošt z nerez oceli potažený porcelánovou vrstvou.
Trh nabízí také plynové grily s lávovými kameny. Kameny ohřívané hořáky zajišťují rovnoměrný žár, jejich porézní povrch vsákne odkapávající tuk, takže nehrozí vzplanutí.
Hybridní plynové grily umožňují grilovat i na dřevěném uhlí. Zásobník s uhlím prostě jen vložíme mezi rošt a plynové hořáky. Uhlí se rozpálí rychle, rovnoměrně a můžeme grilovat.
Vytvořte si z terasy či patia relaxační zónu
Péče o plynový gril spočívá v zavření víka a vypalování roštu asi 10 minut při nejvyšší teplotě. Ještě teplý, nikoli horký, gril pak vydrhneme grilovacím kartáčem.
Grily na uhlí pro klasiky
Grily na dřevěné uhlí, chipsy nebo brikety jsou většinou snadno přenosné, můžeme si je vzít do kempu, k táboření. Patří k nejlevnějším. Milují je lidé, kteří vnímají grilování jako obřad s delší dobou roztápění, lehkým doprovodným kouřem a následným přikládáním. A proč ne?
Uhlíky zažehneme půl hodiny předtím, než pokládáme maso na rošt, a mezitím se věnujeme přátelům, popíjení nebo přípravě dalších surovin. Během grilování dáváme pozor na odkapávání tuku přímo na uhlíky, aby nedošlo ke vzplanutí. Gril na dřevěné uhlí umístíme vždy do závětří, aby se kousky popela nelepily na pokrmy a netrápil nás kouř.
Skleníky a fóliovníky výrazně prodlužují úrodnou sezonu
Na trhu jsou k dostání různé modely bez víka, kotlíkové typy umožňují jídlo po přiklopení doudit. Přikládání usnadní výškově nastavitelný rošt, moderní typy grilů mají systémy usnadňující zapálení a stejně tak i uhašení, např. QuickStart a QuickStop.
Rošt obvykle zbavíme nečistot vypalováním, tj. grilováním naprázdno, dokud se z něho nepřestane kouřit. Po ochladnutí jej očistíme kartáčem, mastnotu setřeme savým papírem, ošetříme doporučeným čističem.
Elektrické grily na balkon
Na terase, na balkoně máme snadný přístup k přívodu elektřiny, takže si můžeme dovolit venkovní elektrický gril. Zpravidla má poklop, který urychluje přípravu jídla a udržuje stabilní teplotu uvnitř i při nepříznivém počasí. Většinou je určen pro menší počet strávníků.
Samozřejmostí by měly být nepřilnavá, snadno udržovatelná grilovací plocha, odkapávací nádoba, možnost regulace teploty. Některé typy mají stojan pro grilování venku i doma. Příkon se pohybuje v rozmezí 1200 až 2200 W, čím vyšší, tím rychleji se gril zahřeje. Grilovací plochu čistíme kartáčem nebo houbou.
Pozor! Grilování na balkoně vyžaduje ohleduplné chování k okolí! Nejde pouze o vůni, ale také o hluk grilující společnosti. Je proto na místě se zeptat sousedů, případně je na party rovnou pozvat.
Anketa
Digitální revoluce
Během grilování hlavně začátečníkům pomůže moderní digitální teploměr propojený s chytrým mobilním telefonem. Díky nim můžeme regulovat i dva různé pokrmy na grilu současně. Jak?
Teplotní čidla umístěná v surovinách či na poklopu grilu komunikují (nejčastěji přes tepelně odolné kabely) s centrální jednotkou, která většinou zobrazuje skutečnou a požadovanou teplotu uvnitř masa.
Teplotní průběh sledujeme prostřednictvím aplikace na chytrém mobilu. Teploměr nás upozorní na dosaženou požadovanou teplotu. U některých aplikací si vyžádá elektronický pomocník signálem a zprávou na displeji např. otočení grilovaného pokrmu na roštu.