Hlavní obsah

Říjen na zahradě: Poslední sklizeň a zazimování, nová výsadba i péče o trávník

V říjnu už definitivně končí sklizeň a je potřeba se soustředit hlavně na úklid a zazimování. Zároveň ale začíná příprava na novou sezonu a nastává ideální čas na výsadbu cibulovin, ovocných stromů nebo okrasných dřevin. O slovo se hlásí také trávník, který před prvními mrazíky ještě potřebuje péči. Projděme si, jak jednotlivé činnosti zvládnout co nejlépe.

Foto: Envato Elements

Podzim na zahradě má své kouzlo. Zahrádkáře ale také čeká ještě plno práce.

Článek

Zazimování teplomilných druhů

Nejen vyloženě exotické, ale i teplomilné rostliny musíte včas ochránit před poklesem teplot. Kořeny vřesů nebo jahodníků tedy přikryjte nejlépe mulčovací kůrou a chvojím, zatímco u popínavek a travin se doporučuje spíš netkaná textilie. Malé květináče s rostlinami můžete zapustit do půdy a přikrýt chvojím. U těch větších dbejte na to, aby mráz nepronikl k jejich kořenům. Obalte je tedy geotextilií nebo pletivem, přisypte substrát a mulč.

Hlízy a cibule okrasných rostlin je lepší vykopat a uskladnit na suchém a temném místě, které by mělo být i dobře odvětrané. Bez újmy přečkají zimu například ve sklepě, v garáži nebo komoře. Před uložením je ale pečlivě očistěte a osušte a vyhněte se používání plastových nádob či sáčků. Vlhkost jim totiž opravdu nesvědčí. Nakonec myslete i na prázdné záhony, které si po konci sezóny zaslouží okopat, zrýt a pohnojit.

Foto: Envato Elements

Před zimou si záhony zaslouží poslední péči, aby byly na jaře připravené k novému osetí.

Poslední sklizeň

V říjnu ještě zdobí zahradu květy některých trvalek. Kochat se můžete astrami, třapatkami nebo chryzantémami. Stále se sklízí dýně, šípky či aronie, případně také podzimní jablka, hrušky nebo švestky. Výhodou těchto pozdních odrůd je, že při správném skladování vydrží klidně celou zimu. Nezapomeňte ale ani na zeleninu jako petržel, růžičkovou kapustu nebo čínské zelí. První mrazy by možná přežila, ale proč to riskovat.

Foto: Envato Elements

Na záhonech dozrávají dýně a další zelenina.

Zelenina, kterou můžete vysít nebo vysadit na sklonku sezony

Zahrada

Výsadba růží i cibulovin

Pokud chcete mít zahradu jako z pohádky, dejte šanci různým druhům růží, které se sází právě v tomto období, Vhodná chvíle je i pro vysazení tulipánů, kosatců, hyacintů nebo sněženek. A pokud panuje příznivé počasí, měly by se na začátku října ujmout i narcisy, krokusy a další okrasné cibuloviny. Ze zeleniny se sází především česnek, kterému svědčí teplota pod 10 °C. Jen byste to měli stihnout do prvních mrazů. Někteří zahradníci sázejí během října také cibuli, ředkvičky, mrkev nebo petržel, ale ty je vždy potřeba chránit netkanou textilií.

Ovocné a okrasné stromy

Ve druhé polovině října můžete ještě vysazovat ovocné i jehličnaté stromy, kterým vyhovuje období vegetačního klidu, kdy ale půda ještě není promrzlá. Jen s broskvemi doporučujeme počkat do jara, protože jsou na poškození mrazem náchylnější. Pozdě naopak není na živý plot z listnatých dřevin nebo na některé ovocné keře od maliníku přes angrešt až po rybíz. A když si pospíšíte, stihnete i jahodový záhon. Zálivku pak přizpůsobte množství srážek, ale vězte, že i říjen může být suchý.

Úklid a péče o trávník

Kromě shrabání listí je nutné odstranit i zbytky uvadlých květenství nebo mírně zastřihnout některé keře. Určitě ale neprovádějte hluboký řez, ten by mohl dřeviny před zimou zbytečně oslabit. Zhruba v polovině měsíce pak naposledy posekejte trávník, ale před zimou ho raději nechte vyšší než obvykle, aby lépe odolal mrazům. Dále mu prospěje pohnojení a provzdušnění, a pokud během léta došlo k poničení větších ploch, právě teď je čas na jejich dosev.

Péče o podzimní trávník: Při posledním sestřihu buďte velkorysí

Zahrada

Související články

Výběr článků

Načítám