Článek
Vegetační doba této zeleniny je pouhých pět až šest týdnů, což znamená, že zhruba od poloviny měsíce března už můžeme sklízet. A nejen vitaminy obsažené v nich umí dělat s naším organismem hotové divy!
Bulvičky jsou totiž velmi bohaté na vitaminy, minerální látky a kyseliny. Obsahují velké množství vitaminů B a C, což se příznivě odráží na odolnosti organismu proti nejrůznějším virům. Co v sobě ještě nesou?
- Kyselina listová podporuje správnou krvetvorbu a vyrovnává některé chemické procesy v mozku, čímž přispívá k udržení emoční rovnováhy.
- Sirné silice ulevují od infekcí trávicího traktu a pozitivně ovlivňují střevní peristaltiku.
- Draslík má příznivý vliv na zdraví srdečního svalu, vápník zase podporuje tvorbu kostí a chrupavek.
- Karoten pomáhá udržet zdravé oči a přispívá ke zdravému zbarvení kůže. Bylo dokonce vědecky prokázáno, že ředkvičky dokážou působit proti vzniku kamenů ve žlučových a močových cestách.
- Ředkvičky jsou také vhodné při dietách spojených s redukcí tělesné váhy.
Pěstování je hračkou, i když…
Ředkvičky mají rády slunné stanoviště s dostatkem vláhy. Vyhovuje jim lehká až středně těžká půda s dostatkem živin, na podzim je proto vhodné, abychom na jejich budoucí stanoviště zaryli kompost namíchaný např. s chlévským hnojem.
Zato hnojení před zasetím je velice nevhodné, bulvičky totiž následně obsahují velké množství dusíkatých sloučenin, což by rychle unavilo náš organismus.
- Přebytek dusíku v půdě rostliny značně oslabuje, žloutnou jim listy a bývají napadány škůdci.
- Ve velmi těžké jílovité půdě nám ředkvičky neporostou. Vzhledem k tomu, že jílovité složky vážou vodu, dochází k rychlému znehodnocení všeho, co má růst. Ředkvičkám nejčastěji začnou černat kořeny a vadnout listy. Stejný zdravotní stav se vyskytuje i v chladném prostředí při zářijovém výsevu a také tehdy, jestliže často prší.
- Ředkvičkám se dobře daří i na balkonech a terasách v nádobách, hlubokých alespoň třicet centimetrů. V tomto případě je vegetační doba zhruba o dva týdny delší než při pěstování na záhonech nebo ve skleníku, případně pařeništi.
Použití všeho druhu
Při prvním jarním vysetí bulvičky obsahují nejvíce silic, způsobujících onu známou a pro někoho nadmíru snesitelnou pálivost. Ta se dá zmírnit při konzumaci posolením.
- Nejlépe chutnají ředkvičky za syrova, např. rozložené na chlebu s máslem nebo jako součást různých pomazánek a salátů, kterým pomohou získat na výrazné chuti.
- Do vařených pokrmů se ředkvičky nepoužívají, protože varem dojde k zániku všech užitečných látek v nich. Nevýhodou ředkviček je, že se nedají příliš dlouho skladovat.
Dejme si pozor na dřepčíky
Dřepčíci jsou malí broučci, kteří velmi často ředkvičky napadají. Postupně vykusují pletiva z jejich listů. Prvotním příznakem napadení jsou nepravidelně vykousané díry v listech. Při napadení velmi silného rázu celá rostlina zakrní.
Dřepčíků se zbavujeme insekticidním přípravkem (např. Decis). Problémem je, že tito brouci začínají být proti postřikům rezistentní a ošetření na ně nemá výraznější vliv.
V případě nezlepšení zdravotního stavu rostlin je dobré vyzkoušet několik přípravků, některý z nich určitě zabere. Nejúčinnějším přípravkem v současné době je Karate Zeon 5 SC.
Mnoho odrůd i barev
Ředkvičky se nabízejí ve více než čtyřiceti různých kultivarech a mnoha barevných odstínech. Z nejznámějších jmenujme např. rané červené odrůdy Fortuna F1, Lidka, Lucinka, Ria, Slavia, Vinara F1 a další.
Mimochodem, kultivar Slavia je nejvhodnější pro velmi rané únorové výsevy.
Z bílých ředkviček se nejčastěji s úspěchem pěstují odrůdy Albena a Rampouch, z fialových to pak je známá Viola, ze žlutých příznačně nazvaná odrůda Zlata.
Mezi nové přírůstky do rozsáhlé rodiny ředkviček patří bílá Blanka a pak jasně červené Ester a Primara F1.
Jak správně nakoupit a co dál
Vždy při nákupu osiva pamatujme na to, že není vhodné kupovat osivo starší dvou let – může se totiž stát, že nevzejde. Jestliže jsme nuceni použít osivo postaršího data výroby, vyplatí se nám vyzkoušet klíčivost.
Zkouška klíčivosti
Do vaty nebo substrátu zasejeme semínka a během deseti dnů by se měla většina osiva probudit k životu. Rychlost testu zvýšíme, použijemeli průtažnou potravinářskou fólii, kterou zakryjeme vršek zkušební nádoby.
Díky tomuto jednoduchému testu se přesvědčíme o tom, zda budeme mít v létě velkou úrodu.