Hlavní obsah

Při zalévání balkonovek v létě dejte pozor na teplotní šok

Ve slunných letních dnech většina balkonových květin pěkně prospívá. Všeho ale musí být uměřeně a příliš vysoké teploty a nedostatek vláhy nedělá dobře žádné. Pozor musíme dávat zvláště tehdy, pokud jsou balkon nebo terasa orientovány jižně a jihozápadně.

Foto: Envato Elements

Květiny na balkonech a terasách v horkých dnech zalévejte nejlépe ráno, eventuálně večer. Používejte odstátou vodu pokojové teploty. Nikdy ne studenou přímo z kohoutku, jinak utrpí teplotní šok.

Článek

Prvním krokem ke správné péči o květiny je už jejich vhodný výběr pro konkrétní balkon či terasu. Měli byste zohlednit množství světla, které na balkon přichází. Je rozdíl, zda budou květiny umístěné na přímém slunci, v polostínu či plném stínu, a tomu je pak potřeba přizpůsobit volbu druhů květin. Pokud špatně vyberete, budou se rostliny trápit a chřadnout. Těm, které mají rády slunce, se nebude dařit na balkoně orientovaném na sever.

Vhodný výběr rostlin

Pro jižní balkony se hodí petúnie, aksamitníky, kakosty či hledíkovky, lobelky nebo například sedmikrásky. Nádhernými květy vás odmění, pokud je budete pravidelně zalévat. V parných dnech jednou denně, případně podle potřeby i dvakrát.

Více stínu než slunce na severně orientovaných balkonech ocení fuchsie, begonie, netýkavky, zvonky, pryšce nebo čechravy.

Letní péče o zahradní okrasné květiny: Jak jim pomoci přežít horké počasí

Zahrada

Květiny potřebují prostor

Podstatný je i výběr nádoby, do které květiny umístíte. Můžete sáhnout po keramických truhlících či květináčích nebo jejich plastových variantách, případně také po závěsných koších. Obecně se doporučuje spíše keramika.

Důležité ovšem je, aby měly rostliny v nádobě dost velký prostor a je nezbytné, aby květináče či truhlíky měly zajištěny dostatečný odvod vody.

Roli hraje i barva nádoby

Myslete i na další drobnosti, třeba barvu nádoby. Tmavé květináče se budou v létě vlivem slunečního záření rozpalovat na vyšší teplotu, takže rostliny v nich umístěné budou potřebovat větší zálivku. Nádoby z pórovitých materiálů mají zase tendenci ztrácet více vláhy, i tomu je třeba množství vody přizpůsobit. V květináčích a truhlících s větším objemem nevysychá půda tak rychle, proto není v létě nutná tak častá zálivka jako u malých nádob.

Pozor na přeschnutí půdy

Dostatečná zálivka je alfou a omegou letní péče. Pokud půda v květináči přeschne, může se stát, že se květiny již nevzpamatují. Budou trpět teplotním stresem a nedostatkem vláhy.

Důležité je vyhnout se přímému zalévání rostlin. To znamená zalévat nikoli přímo do květináče, ale do misky, v níž je nádoba s květinami umístěná. Je zřejmé, že miska musí být dostatečně vysoká, aby v ní bylo možné vytvořit dostatečně vysokou vrstvu vody, která otvorem v květináči (truhlíku) bude vzlínat až ke kořenům rostlin. Můžete také zvolit samozavlažovací truhlíky. Díky tomu si substrát udrží správnou vlhkost.

Foto: Envato Elements

Aby květiny v truhlících pěkně kvetly, potřebují častou zálivku a pravidelné hnojení.

Půda rychleji vysychá

Je třeba počítat s tím, že v létě jsou balkonové květiny vystaveny zvýšenému množství slunečního svitu. Slunce a vítr více vysušuje půdu kolem nich, a to je třeba mít na paměti. Proto vždy před zálivkou kontrolujte vlhkost půdy a přizpůsobte množství vody aktuálním potřebám rostliny.

Na zálivku používejte vodu pokojové teploty

Zalévejte květiny brzy ráno nebo později večer, kdy je slunečního svitu minimum. V horkých dnech zalévejte i dvakrát denně. Nikdy nechoďte zalévat v poledne. Vždy mějte připravenou vodu pokojové teploty, ideálně trochu odstátou. Dobrý postup je natočit si vodu večer a nechat ji přes noc odstát pro ranní zálivku. Nikdy neberte studenou vodu přímo z vodovodu. Mohli byste květinám zejména v horkých dnech způsobit teplotní šok, na který by mohly zareagovat i zastavením růstu.

Některé balkonové květiny nemají rády přemokření půdy, proto buďte opatrní. Je důležité mít na dně truhlíku nebo květináče drenáž.

Kupujete hnojiva v zahradnictví? Můžete vyzkoušet i domácí zdroje

Zahrada

Přihnojujte jednou týdně

Na začátku léta je správný čas balkonové květiny dostatečně přihnojit, abyste podpořili jejich růst a tvorbu květů. V dalším období jim zajistěte správnou výživu dávkováním hnojiva do zálivky jednou týdně. Řiďte se v dávkování návodem na obalu používaného hnojiva. Jestliže květiny žloutnou, můžete jim pomoci získat živiny roztokem síranu železa. Jinak pokud jde o hnojiva, volte ta s vyváženým podílem dusíku, fosforu a železa.

Foto: Envato Elements

Za pravidelnou péči a umístění do vhodného prostředí se květiny odmění spoustou květů.

Stříhejte uschlé a odumřelé květy

Odkvetlé a uschlé květy pravidelně odstraňujte během celého léta. Podpoříte tím tvorbu dalších květů a zároveň udržíte rostliny zdravé. Uhnívající květy totiž představují vlhké prostředí, v němž se mohou rozvíjet choroby, zejména plísně a hniloba. Bude-li nutné použít insekticidy proti škůdcům, aplikujte je ráno a za bezvětrného počasí.

Zajistěte rostlinám zastínění

Sledujte pozorně růst svých rostlin. Pokud zjistíte, že je příliš horko nebo na ně dopadá nadměrné množství slunečních paprsků, umístěte je dočasně do polostínu nebo jim zajistěte vhodné zastínění po část dne, kdy slunce nejvíce praží. Rostliny zvyklé na stín většinou snesou i polostín, ale nikoliv přehnanou porci slunečního svitu.

Jak zatočit s plísněmi na zahradě

Zahrada

Související články

Výběr článků

Načítám