Článek
Na trhu je spousta druhů grilů lišících se velikostí, typem paliva i účelem. Vybírat lze od malých přenosných přes nejrůznější soudky a kulové modely až po velké odklápěcí s odkládacími plochami a doplňkovými komorami pro uzení apod. A i když není zas tak těžké se v nich zorientovat, je třeba mít na paměti pár základních věcí: nejčastější počet účastníků grilovaček, možnosti dokupování paliva a kulinářskou zdatnost uživatelů.
Dalším důležitým aspektem je rychlost přípravy jídla a výsledná chuť. „Někdo dává přednost tradičním metodám grilování a miluje nezaměnitelnou vůni a chuť pokrmů připravených na dřevěném uhlí. Jiní preferují rychlé a pohodlné grilování i snadnou ovladatelnost plynového grilu,“ říká Vladislav Líkař ze společnosti Fieldmann.
„Zvažujte proto všechny potřeby u koupě grilu více dopředu – raději volte větší plochu pro grilování, širší možnost dokoupení příslušenství a variabilitu, často k tomu beztak po pár letech a zkušenostech dojdete,“ doplňuje Viktor Večeřa ze společnosti Uni Hobby.
Vykouzlete malý ráj z terasy, patia či dvorku
Klasika: Grily na dřevěné uhlí
Grily na dřevěné uhlí jsou klasikou a pokrmy na nich připravené mají tu pravou autentickou chuť grilovaných jídel. Topí se v nich dřevěným uhlím nebo dřevěnými briketami (vydrží déle a o něco méně špiní), což jídlům dodává charakteristické kouřové aroma. Tyto grily mají často kulatý, obdélníkový nebo válcovitý tvar. Mohou být vybavené víkem, které pomáhá udržovat nad roštem teplotu a kouř. Pokud nemají být natrvalo na jednom místě ve venkovní kuchyni či na terase, je rozhodně vhodné volit modely s kolečky. Jejich provedení věnujte při výběru pozornost. Větší a bytelně provedená jsou rozhodně výhodou. Ve víku či jinde po těle grilu bývají vyříznuté ventilační otvory, které zakrývá klapka. Opět si všímejte provedení. Možnost otevření a zavření většinou nestačí. Různé stupně pootevření jsou ideální pro dobrou a snadnou regulaci teploty uvnitř grilu.
- Výhody: Autentická chuť, vysoká teplota, relativně nízké náklady na provoz.
- Nevýhody: Delší doba na roztopení (ideální je pořídit si i tzv. zapalovací komín, tedy plechovou nádobu, v níž se nechá uhlí rozhořet), nutnost udržovat uhlí ve žhavém stavu a sledovat, aby se zbytečně nerozhořívalo plamenem, potřeba likvidace popela, náročnější čištění.
Pro koho se hodí: Ideální pro tradiční milovníky grilování, kteří si užívají proces přípravy a autentickou chuť grilovaných pokrmů, či pro rodinné oslavy a setkání s přáteli, kde je dostatek času na přípravu a grilování i následný úklid.
Zahradní slavnost vyšperkujete girlandami a dekorativními závěsy
Rychlé a bezstarostné: Plynové grily
Pro rychlé rodinné večeře, pikniky a grilování během týdne, kdy není tolik času na přípravu, se velmi dobře hodí plynové grily. Mají obvykle moderní design s nerezovými prvky. „Často jsou opatřeny nejenom rošty, ale i několika hořáky nebo kamenem pro přípravu pizzy. Některé pak díky infračervenému záření dokážou masu dodat lahodnou krustu a zlepšit jeho chuť. Disponují vždy také velkými odkládacími plochami, úložným prostorem pro grilovací náčiní a kolečky pro snadný přesun,“ popisuje Libor Valenta ze společnosti Bauhaus. Bývá obvyklé, že ve víku či jinde mají integrovaný teploměr pro možnost přesného nastavení teploty ohřevu. Velmi praktickým prvkem jsou postranní odkládací plochy, ve spodní části pak bývá úložný prostor pro plynové lahve.
- Výhody: Rychlé zahřátí, snadné ovládání teploty, méně kouře a popela.
- Nevýhody: Vyšší pořizovací náklady, závislost na plynových lahvích, absence autentické kouřové chuti.
Pro koho se hodí: Plynové grily jsou velmi populární díky rychlosti přípravy pokrmů a snadné obsluze. Jsou přímo skvělou volbou pro začátečníky a také pro každého, kdo chce grilovat rychle a bez komplikací.
Čím se topí v plynovém grilu
Pro plynový gril je vhodný jak propan, tak butan. Ke grilům se používají nejčastěji lahve o velikosti od 5 kg do 11 kg. Pro některé grily se hodí také kapalné plynové směsi. Ty hoří, stejně jako propan, až při −30 °C, což se vyplatí při zimních grilovačkách. Naopak butan nehoří při teplotě pod 0 °C.
„Spotřeba plynu závisí na výkonu grilu, tedy na počtu kilowattů (kW). Průměrná spotřeba u 1 kW se pohybuje kolem 100 g plynu za hodinu. Gril s výkonem 12 kW tedy spotřebuje při plném vytížení cca 1 200 g plynu za hodinu. To znamená, že 5kg plynová lahev vám pro takový model vydrží při plném vytížení cca 4 hodiny,“ uvádí na svém webu společnost Obi.
Bydlete na zahradě přes celé léto
Pohodovka na balkon: Elektrické grily
Elektrické grily jsou obvykle kompaktní a mají moderní vzhled. Nezřídka mají povrch nejenom kovový, ale také z plastu. Některé modely jsou navrženy pro stolní použití, zatímco jiné mají stojan pro venkovní grilování. Jsou ideální tam, kde je důležitá jednoduchost a rychlost, například pro přípravu pokrmů na balkoně. Jednoduše řečeno, pokud žijete ve městě, elektrický gril bude vaše volba. Stačí jej zapojit do zásuvky a můžete začít grilovat.
- Výhody: Snadná a obvykle i přehledná obsluha, nekouří, lze je proto použít v interiéru a na balkoně či terase bez rizika, že by si stěžovali sousedé.
- Nevýhody: Nižší maximální teplota, závislost na elektrické energii, chybí tradiční kouřová chuť.
Pro koho se hodí: Elektrické grily jsou ideální volbou pro obyvatele měst žijící v bytech, kteří chtějí grilovat na balkoně nebo terase, eventuálně pro každého, kdo si chce dopřát grilovačku také třeba během zimy, u sebe doma.
Solární sprchy jsou praktickou vychytávkou na zahradu
Pro gurmány: Keramické grily
Keramické grily, označované rovněž jako kamado grily, mají typicky tvar vejce postaveného na špičce. Doplňovat je mohou postranní sklopné odkládací plochy a většina modelů je umístěna na pevném stojanu s kolečky pro snadnou manipulaci. Jejich obal není z plechu, ale ze silné vrstvy keramiky. „Keramická pec grilu umožňuje dosažení teplot od 100 do 425 °C, přičemž se teplota rovnoměrně rozkládá ve 2 cm silné keramické stěně. To umožňuje dlouhodobě udržovat vysokou a konstantní teplotu, a zároveň i vysokou vnitřní vlhkost během pečení. Jídlo se proto tolik nevysušuje a zůstává uvnitř šťavnaté i při dlouhém a pomalém dušení,“ vysvětluje Petr Tichý ze společnosti Hecht. „Konstrukce tohoto grilu vychází z po staletí osvědčené japonské trouby, proto je i velice úsporný, oproti běžnému grilu spotřebujete jen přibližně 50 % uhlí,“ dodává.
- Výhody: Vynikající tepelná izolace, univerzálnost, dlouhá životnost, schopnost udržet stabilní teplotu.
- Nevýhody: Vysoké pořizovací náklady, těžší konstrukce, delší doba na zahřátí.
Pro koho se hodí: Tyto grily jsou vhodnou volbou pro náročné uživatele a gurmány, kteří chtějí experimentovat s různými technikami grilování. Využít je lze pro pečení i uzení. Keramický gril bude ozdobou nejrůznějších výjimečných událostí a oslav, protože pokrmy v něm připravené udělají na hosty skutečný dojem. A ostatně na znalce i gril sám o sobě.
Do bytu i na cesty. Jak vybrat lednici
Pod stan i do parku: Přenosné grily
Vzhled: Přenosné grily jsou malé a lehké, často s rukojeťmi nebo sklopnými nohami pro snadnou přepravu i pohodlné skladování. Mohou mít tvar kulatý nebo obdélníkový, přičemž z hlediska paliva se vyrábějí v různých variantách: na dřevěné uhlí, na plyn i na elektřinu.
- Výhody: Mobilita, možnost grilování kdekoli.
- Nevýhody: Menší grilovací plocha, omezené funkce, nižší výkon.
Pro jakou příležitost: Ideální pro kempování, pikniky, výlety a jiné venkovní aktivity, kde je potřeba lehký a přenosný gril.