Článek
První otázka je, kde kvalitní sadbové brambory vůbec získat. Někteří lidé si myslí, že k sadbě klidně mohou použít brambory zakoupené v běžném obchodě s potravinami. To je ale opravdu velká chyba. Tyto brambory jsou totiž často ošetřeny inhibitorem růstu, který je udrží déle čerstvé a zároveň zabraňuje jejich klíčení. Jsou přece primárně určeny k jídlu, nikoli do záhonu. S takovou sadbou zkrátka bohaté úrody určitě nedocílíte.
Organická sadba může trpět chorobami
Když brambory ze supermarketu tedy nejsou vhodnou sadbovou volbou, možná byste v souladu s ekologickým hlediskem rádi sáhli po organicky pěstovaných bramborách. Ty sice nebudou ošetřeny růstovým inhibitorem, ale zase mohou být náchylné k chorobám přeneseným z období jejich růstu. Úroda by potom také nestála za mnoho.
To, co potřebujete, je certifikovaná sadba brambor bez známek chorob z dobrého zahradnictví. I tak ale vybranou sadbu před zpracováním důkladně prohlédněte a vyhoďte všechny hlízy, které mají měkká místa, praskliny, modřiny nebo známky hniloby.
Dřeviny s dekorativními plody zahradu v zimě rozzáří
Pusťte se do práce už nyní
Než hlízy zasadíte, důkladně je proberte a vyberte jen zcela zdravé a pěkně velké hlízy. Ty nechte předklíčit. Urychlíte tak růst a sklizeň raných brambor klidně i o 14 dnů. Pokud jste nedočkaví a chtěli byste si na letošní úrodě pochutnat co nejdříve, můžete se pustit do práce už nyní. Budete totiž potřebovat čtyři až šest týdnů, než hlízy vytvoří opravdu silné a zdravé klíčky.
Připravte si mělkou lísku – ideální je pro tento účel karton od vajec. Na sadbových bramborách nechte maximálně tři tzv. očka (z nich vzejdou klíčky) na jedné straně, zbytek opatrně odštípejte. Jednu bramboru po druhé potom vkládejte na lísku či do mističek kartonu od vajíček. Očka pro klíčení musí být vždy umístěna nahoře.
Tma jim nepomůže
Poté lísku nebo karton uložte na cca 4-6 týdnů na chladné místo, kde panují teploty cca 10-15 °C a jasné světlo. Možná teď namítnete, že uskladněné brambory přece raší i ve tmě. Ano, máte svým způsobem pravdu.
Má to ale jeden podstatný háček. Za takových podmínek získáte jenom dlouhé světlé výhonky, které se velmi snadno lámou. Takto vznikající klíčky se jen ženou za světlem, kterého se jim nedostává. Budou tedy dlouhé a slabé. Takové do záhonu vůbec nepatří, nic by z nich nevyrostlo.
Jak zvýšit šance na úspěch
Pokud budou mít hlízy dostatek světla, vyrostou na nich podsadité, robustní, silné a tmavě zelené klíčky (pozor, u každé odrůdy vypadají trochu jinak). Ty mají mnohem větší šanci v podmínkách na venkovním záhoně uspět. Jakmile jsou klíčky dlouhé cca 2-2,5 cm, nastává správný okamžik, abyste s nimi vyrazili do záhonu.
Existuje ale ještě jedna možnost, jak znásobit pravděpodobnost, že sazenice budou při výsadbě opravdu silné a venku se snadno a rychle aklimatizují. Zhruba 10 dní před plánovaným datem výsadby je zasypejte trochou kompostu. Samozřejmě s nimi přitom zacházejte opatrně, abyste přitom neulomili již vyrašené klíčky. Do doby výsadby by hlízy měly pustit kořínky, což jim na záhoně výrazně usnadní situaci.
Hlízy můžete nakrájet
Nemusíte sázet celé neporušené brambory. Sadbové hlízy je možné před výsadbou také nakrájet na kousky, protože rostlina se nakonec ujme i z části hlízy. Každý kus nařezané sadbové brambory by ale měl obsahovat alespoň jedno tzv. oko s klíčkem, ze kterého vyraší nová rostlina.
K nakrájení sadbových brambor použijte ostrý a čistý nůž, abyste nezpůsobili hnilobu hlíz nebo na ně nepřenesli nějakou chorobu. Pokud je budete řezat, udělejte to asi dva dny před plánovanou výsadbou. Tak získají čas, aby si na řezné hraně stihly vytvořit ochranu, která zabrání hnilobě, zatímco budou na záhoně rašit a zakořeňovat.
K řezání jsou samozřejmě vhodné pouze větší hlízy. Pokud máte sadbové brambory menší než pingpongový míček, rozhodně je zasaďte celé.
Práce, která se vyplatí
Brambory vždy sázejte vyrašenými klíčky nahoru a lehce je zasypte zeminou. Pokud jste je předtím nakrájeli, řezná strana musí vždy směřovat dolů do země.
Dáte-li si s přípravou sadby brambor práci, jakou jsme výše popsali, není to v žádném případě ztracený čas. Vyplatí se to. Budete mít úrodu o dost dříve než ostatní, a navíc se budete moci pochlubit většími hlízami.