Hlavní obsah

Podzim je ideální dobou pro začátek realizace zahradních kuchyní na příští sezónu

Nejvhodnější čas pro plánování a realizaci venkovních kuchyní je právě na podzim a v zimě. Máte totiž jistotu, že kuchyň bude vyrobena a realizována na příští letní sezónu. A jaké jsou aktuální trendy? Integrované pípy na pivo, litinové plotny na přípravu placek i přírodní materiály.

Foto: Charlie Oven

Ve venkovních kuchyních se stále častěji objevují i výrazné syté barvy a udírny.

Článek

Venkovní kuchyně by měly předně dobře sloužit účelu, pro který vznikají, a brát v potaz, pro kolik osob se v nich bude jídlo připravovat a kolik lidí se bude v kuchyni pohybovat. Výhodou je, že v nich zpravidla není problém vytvářet větší kuchyňské ostrůvky.

Trendem v oblasti venkovních kuchyní jsou drobné vychytávky. Vyznavači dobrého piva tak určitě ocení možnost nechat si přímo do zdi venkovní kuchyně zabudovat pípu. Zájem je i o návrat k přípravě tradičních pokrmů ve venkovních kuchyních, kromě grilů, ohnišť, pecí na chléb a udíren i o venkovní sporáky s litinovou plotnou, které jsou používány například pro přípravu placek nasucho. Do retro kuchyní tak můžete zakomponovat i levné kousky z bazarů.

Foto: Evanto Elements

Do exteriérů k tradičním českým chalupám se budou hodit kuchyně v retro stylu.

V kurzu jsou dlouhodobě také přírodní materiály. Venkovní kuchyně by měla navazovat na zahradu, a čím lépe bude s přírodou korespondovat, tím lépe. Prim tak hrají popínavé rostliny na konstrukci stavby, trámoví, šindele, zelené střechy i využití kamene.

V kurzu jsou přírodní materiály i volba dekoru podle vzorníku RAL

Trendem je i použití přírodních materiálů, jednoduchost a funkčnost. Ve venkovních kuchyních se tak objevují masivní stoly a stolky, u kterých je dobře vidět struktura dřev, originální tvary a krásná kresba letokruhů. Kromě využití odolného a tvrdého dřeva vhodného do exteriérů zažívá boom i využití pískovce, který je dobře opracovatelný a ten kvalitní je také velmi odolný. Dobře se hodí do kuchyní zařízených v přírodním, Provence a rustikálním stylu.

Foto: Evanto Elements

Na chaty a chalupy přijdou vhod kuchyně s prvky dřeva nebo z pískovce.

Vyhledávané jsou pracovní desky a opláštění venkovních kuchyní, jež jsou odolné vůči povětrnostním vlivům a je u nich možná volba dekoru podle klasického vzorníku RAL, který je celosvětově uznávanou stupnicí barevných odstínů. Díky tomu tak kuchyně lehce sladíte s celkovým zařízením exteriéru a jeho barevností. Do luxusnějších exteriérů tak můžete umístit třeba venkovní kuchyň se vzorem trendy bílého nebo zeleného mramoru.

Foto: MyFace

V kurzu jsou i metalické prvky a použití mramorového vzoru.

Mějte na paměti, že ve venkovních kuchyních se vyplatí mít pracovní plochu otočenou směrem k jídelnímu stolu nebo baru tak, aby jedinec připravující pokrmy mohl být i v kontaktu s hosty. Dobře si také rozmyslete délku pracovní desky. Měli byste na ni být schopni pohodlně umístit tolik talířů, kolik máte židlí u venkovního jídelního stolu.

Foto: Evanto Elements

K soudobým strohým až brutalistním stavbám se hodí masivní kuchyně z betonu.

Je dobré myslet co nejpraktičtěji a neopomenout prostor na malou nebo i větší venkovní lednici. Ta umožní skladování masa, zeleniny i nápojů, které je lepší v parném létě podávat vždy vychlazené.

Trendy mramorová servírovací prkénka vydrží roky ve stejné podobě

Lifestyle
Související témata:
Zahradní kuchyně

Související články

Výběr článků

Načítám