Hlavní obsah

Plánujete vysadit živý plot? Nemusíte volit jenom túje

V tomto podzimním období nastává vhodný čas na výsadbu nového živého plotu. U nás jsou velmi populární túje, které mají tu výhodu, že rychle rostou. Jejich větvičky většinou za rok vyrostou o 25 cm, některé i více. Nemusíte ale sahat jenom po nich. Výběr rostlin vhodných pro živé ploty je mnohem širší, jenom si to málokdo uvědomuje. Jak rostliny vysadit a které druhy zvolit?

Foto: Envato Elements

K nejčastěji vysazovaným stromům do živých plotů patří sice túje, výběr je ale ve skutečnosti mnohem širší.

Článek

Výhodou výsadby živého plotu na podzim je, že v půdě panují téměř dokonalé podmínky k uchycení rostlin. Pořád je ještě teplá, dostatečně vlhká a snadno se v ní kope. Stromkům či keříkům poskytnete dostatek času, aby dokázaly před zimou dostatečně zapustit kořeny. To znamená, že až přijde jaro, budou nastartovány k růstu. Lepší zakořenění znamená, že rostliny budou s příchodem nového vegetačního období v lepší kondici.

Další výhodou výsadby na podzim je, že v příštích měsících budou rostliny v živých plotech potřebovat jenom minimální péči. S poklesem teplot a zvyšováním srážek nebudou mladé rostliny vyžadovat tak velkou zálivku jako v létě. V zimě se navíc obejdou úplně bez zálivky. Přesto si v mírných obdobích podzimu, zimy a jara vytvoří kvalitní kořenový systém.

Podmáčená půda vyžaduje odvodnění

Výsadba a péče o nový živý plot je podobná výsadbě jakéhokoli nového stromu nebo keře. Začněte přípravou půdy, tím rostlinám poskytnete dobrý start do života. Vykopejte pás země široký 60-90 cm a hluboký zhruba na jednu výšku rýče, tedy jako při běžném prorývání zahrady.

Tam, kde půda v zimě hodně nasákne bude třeba vybudovat trvalý odvodňovací systém. Alternativou k němu je vysadit rostliny do pruhu širokého cca 50-70 cm a vyvýšeného nad okolní terén o cca 15-20 cm.

Foto: Envato Elements

Při sázení živého plotu na okraji pozemku počítejte s určitou mezerou, aby nedocházelo ke zbytečným sporům se sousedy či kolemjdoucími kvůli převisům.

Je čas na výsadbu mladých ovocných stromků

Zahrada

Jak vybudovat hraniční plot

Bude-li živý plot tvořit hranici vašeho pozemku, posuňte ho cca 90 cm od hraniční čáry. Zabráníte tím tomu, aby se záhy stal problémem jeho převis na chodník nebo sousedův pozemek. Vzdálenosti rostlin vysazených v řádcích by se měly pohybovat od 30 do 60 cm v závislosti na konečné velikosti dospělých rostlin a požadované velikosti živého plotu. U živých plotů širších než 90 cm vysaďte střídavou dvojitou řadu 45 cm od sebe, s rostlinami ve vzdálenosti 90 cm od sebe. K takovému plotu budete mít snazší přístup při jeho stříhání, hnojení i zalévání.

Správná hloubka

Před samotnou výsadbou odřízněte nožem nebo ustříhněte zahradnickými nůžkami poškozené kořeny. Rozložte kořeny rostliny a ověřte si správnou hloubku připraveného pásu. Stačí k tomu jednoduchý test. Místo, kde ze stonku rostou kořeny, by mělo být ve stejné rovině s okolní půdou. U rostlin pěstovaných v květináčích seškrábněte z horní části kořenového balu kompost, abyste odkryli výchozí bod kořenů.

Foto: Envato Elements

Podzim je ideálním obdobím pro výsadbu živého plotu.

Dodejte rostlinám živiny

Rostliny musíte také pohnojit. Vhodnou volbou je hnojivo s postupným uvolňováním živin. Můžete ho rovnou přimíchat do půdy v jámě určené k výsadbě. Zajistí tak živému plotu všechny potřebné živiny pro první rok růstu. Nepřidávejte ale na dno příkopu přímo k sadbě organickou hmotu. Jak by se rozkládala, keř či stromek by klesly pod úroveň okolního terénu.

Máte-li na zahradě písčitou nebo naopak těžkou jílovitou půdu, smíchejte kompost nebo směs pro výsadbu stromů a keřů s půdou vykopanou z díry na zásyp.

Během výsadby dobře zapracujte půdu mezi kořeny, rostliny zpevněte. Zalévejte je, pokud je půda suchá.

Po výsadbě mulčujte okolí do hloubky 7,5 cm, abyste zabránili růstu plevele, který by okrádal sazenice o živiny.

Jiřinky na zahradě nikdy nezklamou

Zahrada

Bohatý výběr

Kdo nemá zájem o túje, má na výběr spoustu dalších rostlin, z nichž lze vytvářet živé ploty. Z těch stálezelených a polostálezelených je na výběr zimostráz, ptačí zob a tis nebo cypřiš. Do půdy mohou kdykoliv od podzimu do pozdní zimy. Výhodou cypřiše je rychlý růst, do dvou let získáte i dvoumetrový keř. Má rád slunná místa a lehce kyselou humusovitější půdu.

Zimostráz sice neroste tak rychle, ale zase tvoří opravdu hustý keř, což je výhodou, pokud chcete, aby živý plot byl opravdu nepropustný před pohledy sousedů. Také tis roste pomaleji, ale bývá hustý. Z jehličnanů připadá v úvahu na živý plot také cesmína nebo smrk ztepilý i jalovec obecný.

Listnáče vysazujte kdykoliv po opadání listů. Ať to jsou již buky, hlohy nebo habry. Na výsadbu je obvykle nejlepší období od poloviny podzimu až do zimy.

Foto: Envato Elements

Túje jsou prostě klasikou českých zahrad.

Kdy výsadbu raději odložit

Pokud se půda obtížně zpracovává, zejména pokud je zmrzlá nebo podmáčená, je lépe výsadbu živého plotu odložit na jaro. Přes zimu pak uchovávejte rostliny v nějakém přístřešku, kde je nezasáhne mráz. Kořeny zakryjte vlhkou slámou, kompostem a překryjte plastovou fólií, aby nevysychaly.

Nemáte-li ještě pro rostliny připravené místo, můžete je také prozatím vysadit do provizorního příkopu blízko sebe, ale kořeny byste měli pokrýt vrstvou alespoň 20 cm půdy.

Jak si na zahradě každý rok užít barevnou krásu vřesu? Poradíme, jak na to

Zahrada

Související články

Jak uložit zahradní jezírko k zimnímu spánku

Chcete-li, aby vám vaše zahradní jezírko pořád dělalo radost, musíte mu věnovat trochu péče v každé roční době a podzim není výjimkou. Pokud v něm máte vodní...

Výběr článků

Načítám