Hlavní obsah

Péče o trávník během sucha: Jak zajistit jeho přežití

Poslední roky se vyznačují mimořádně horkými léty a to letošní by podle názoru meteorologů nemělo být výjimkou. Pečlivě pěstovaným trávníkům ale přemíra slunečních paprsků škodí. Přestávají růst a hnědnou. Když přijde déšť, zotaví se, netrvá-li sucho příliš dlouho. Jak pečovat o trávník, aby mu letní sucho příliš neublížilo?

Foto: Envato Elements

Během letních veder stačí trávník zavlažovat méně často, ale zato do větší hloubky

Článek

Zásadním krokem je už správný výběr druhu travní směsi. Snažíte-li se na své zahradě udržovat krátký jednodruhový, tzv. anglický trávník, bude v horku trpět mnohem více než porost s určitým podílem kostřavových trav. Plánujete-li zasít nový trávník, vyplatí se proto zvolit pestřejší směsi, jsou většinou vůči suchu odolnější.

Základem je také pravidelná péče, která udrží trávník v dobré kondici. Nejde přitom pouze o zálivku a sekání. Nezapomínejte na vertikutaci, tedy jarní provzdušnění travního koberce. Pamatujte, že energie, kterou trávníku věnujete, se vám vrátí. Vydrží i náročnější podmínky.

Vyprahlý porost nemusíte intenzivně zalévat

Jak působí sluneční paprsky na stonky trávníku? Nejdříve sežehnou jejich vrcholky. Spodní kořeny v zemi ale bývají odolné, pokud je trávník dobře založený a udržovaný. Jakmile přijde déšť, vyraší díky kvalitním kořenům nové zelené výhonky trávy. Bývá proto zbytečné a mnohdy i nereálné chtít denně intenzivně zalévat vyprahlý trávník. To platí zejména v období velkého sucha, pokud máte nedostatek vody anebo obec zalévání trávníků zakázala.

Zadržte dešťovou vodu v zahradě

Jak na to

Dvakrát do týdne by mělo stačit

„V horkém počasí a suchu nemusíte trávník zalévat každý den. V tomto období by měl dostávat cca 2,5 cm vody jednou týdně. Rozdělte zálivku na dvě a zalévejte do hloubky 1,25 cm během týdne,“ uvádí na webu The Spruce krajinářský a zahradnický odborník David Beaulieu. Tento postup podporuje hlubší růst kořenů, díky čemuž je tráva odolnější vůči suchu.

„Zalévejte brzy ráno, mezi východem slunce a zhruba osmou hodinou, aby stébla trávy na slunci rychle vyschla. Zalévání v pozdních odpoledních nebo večerních hodinách často předurčuje trávu k houbovým infekcím. Ranní zavlažování také pomůže do určité míry šetřit vodou. Když si postřikovače pustíte v poledne, velká část vody se odpaří dříve, než stihne prosáknout do půdy a dostat se ke kořenům rostlin,“ doplňují zahradničtí odborníci na webu Univerzity v New Hampshire.

I zhnědnutí je ochrana

Travní koberec je odolnější, než si myslíte, a jakkoliv to vypadá zvláštně, zhnědnutí trávníku je také jeho metodou, jak se ochránit. Máte-li udržovaný porost s dobrým kořenovým systémem, zotaví se poměrně dobře i bez přehnané nadílky vody.

Plevel a mech nemusí znamenat tragédii

Pokud se ale trávník už nachází ve špatném stavu nebo suché období trvá příliš dlouho, může dojít k poškození kořenů. V prořídlém trávníku se po deštích může velice snadno usadit mech a plevel.

Ačkoliv se na první pohled zdá, že to pro trávník znamená naprostou zhoubu, nemusí jít o takovou tragédii. Trávník, ač poškozený, zůstane díky tomu zelený a stane se odolnějším. Až pomine období sucha, můžete se věnovat nápravě, tedy odstranění plevele a mechu.

Nechte trávu vyrůst

Co se s trávou dále děje v období sucha? Zpomaluje její růst. Neměli byste proto porost sekat příliš často. Nebojte se nechat trávu vyrůst do maximální výšky, kterou zahradníci doporučují pro váš druh. Nikdy však nesekejte více než 1/3 stonků. Sekání na krátko během extrémně suchého počasí travní stonky oslabuje.

Posekané zbytky ponechte jako mulč

Pokud trávu během horkého období posekáte, neuklízejte posekané stonky na kompost. Nechte je tam, kde jste je posekali. V trávě poslouží jako mulč a pomohou zadržet vlhkost v půdě. Nedojde k tak silnému odpařování vody z půdy. Kousky posekané trávy by ale neměly být příliš dlouhé a nesmí jich být příliš, jinak budou zbylý porost naopak dusit.

Zkuste část pozemku nesekat

Můžete také zkusit na části svého pozemku nechat trávu růst určitou dobu, třeba měsíc nebo i dva bez kosení. Podpoří to významně odolnost trávníku proti suchu. Vykvetou v něm luční květiny, které přinesou potravu včelkám a dalšímu užitečnému hmyzu.

Během sucha zapomeňte na hnojení

V každém případě nepodlehněte nutkání trávník v době sucha hnojit, i když situace k tomu svádí. „Porost je malinký, trocha živin ho podpoří,“ říká si mnohý majitel trávníku. Jde ale o velkou chybu. Hnojivo podporuje růst, ale v suchu to pro trávník znamená jenom další vysílení.

Jestliže dojde k poškození trávníku suchem, neměli byste na něj používat ani herbicidy. Podzimní hnojení také raději vynechte a odložte jeho ošetření až na jaro následujícího roku. Trávník se díky tomu sám plně zotaví.

Založte si kopřivovou jíchu. Získáte přírodní hnojivo, které nemá konkurenci

Zahrada

Související články

Jak zatočit s plísněmi na zahradě

Plísně na plodinách se chovají zpočátku nenápadně, a tak si jich nemusíte hned všimnout. Varovným signálem je ovšem změna barvy listů rostlin. Jakmile ji...

Výběr článků

Načítám