Hlavní obsah

Péče o podzimní trávník: Při posledním sestřihu buďte velkorysí

Chcete, aby váš trávník vytvořil v příštím roce stejně krásný zelený koberec jako letos? V tom případě mu musíte věnovat na podzim alespoň trochu péče. Horké a suché letní počasí ho mohlo poškodit. Také zátěž v podobě dětských prázdninových her si vybírá svoji daň. Mírnější a vlhčí podzimní počasí a trocha údržby ale pomohou trávníku, aby se dobře zotavil.

Foto: Envato Elements

Pokud má trávník na jaře obrazit v plné síle, je dobré mu na podzim věnovat trochu péče.

Článek

Během září a počátku října nastává správný čas na vertikutaci, tedy provzdušnění. Když nevidíte půdu mezi travními stébly, je ten správný okamžik pustit se do vertikutace. Odstraňte travní plsť, kterou tvoří zbytky posekané trávy, mech a jiné nečistoty. Vertikutátor rozryje malými noži půdu. Díky tomu se do ní bude lépe vsakovat voda a travní koberec se snáze vyrovná s přestálým letním suchem.

Vertikutací také zvýšíte cirkulaci vzduchu mezi stébly a nebudete mít problém s plísněmi nebo růstem mechu. Máte-li hotovo, zvažte plošné posypání trávníku slabou vrstvou písku. Stane se součástí zeminy a svojí zrnitostí přispěje k její propustnosti.

Vyberte hnojivo pro větší odolnost

Většina trávníků se po náročném létě zotaví bez jakéhokoli hnojení. Jestliže je ale vážně v žalostném stavu, sáhněte po výživě vhodné pro aplikaci na podzim. Speciální podzimní hnojivo podpoří růst kořenů, ale nikoliv stébel, a právě to je důležité. Pokud byste použili univerzální či jarní hnojivo, trávník by nasadil celkově na růst a jen by jej to naopak vysílilo.

KVÍZ: Co všechno víte o podzimních plodech?

Zahrada

Podzimní hnojivo na trávník má vysoký obsah potaše a fosfátů, látek, které ochrání trávu před působením mrazu a ledu. Také draslík, kterého najdete v podzimním hnojivu více než dusíku, zvyšuje odolnost rostlin.

Počkejte si na vláhu

Rozhodnete-li se trávník pohnojit, udělejte to před deštěm. Živiny se pak velmi dobře vsáknou i hlouběji do půdy. V případě, že do jednoho dne po pohnojení nezaprší, nezbude vám nic jiného než trávník zalít. Jestliže máte v úmyslu zvýšit pH půdy, která je příliš kyselá, můžete trávník vápnit.

Pusťte se do oprav

Podzim je vhodným obdobím k opravám trávníku, pokud se v něm vytvořily holé plochy, propady a hrboly. Nový výsev bude úspěšný, protože půda je během září stále ještě dostatečně teplá, ale už pominul silný letní žár. Proto tráva stihne vyrašit ještě před zimou. V říjnu ale semena zpravidla už nevyklíčí, takže s dosetím holin byste si měli pospíšit a všechno zvládnout během září.

Můžete také začistit okraje trávníku, pokud zarůstají. Plochy trávníku, které jsou příliš zhutnělé po letním zatížení, lehce propíchejte vidlemi.

Zbavte se odolného plevele

Kdy naposledy sekat trávník? Odpověď je jasná: Dokud roste. Záleží tedy většinou na počasí. Bude-li dostatek slunečního svitu a vláhy, může to být klidně až v listopadu. Trávník obvykle přestává růst, když venkovní teploty klesnou pod 9 °C.

Důležitá je výška posledního sečení. I v případě, že patříte k horlivým příznivcům kraťoučkého anglického trávníku, měli byste být tentokrát velkorysejší. Zastřihněte svůj pažit před zimou na výšku zhruba 4-6 cm. Nebude jím tak snadno pronikat mráz, který dokáže velmi nepříjemně poškodit kořeny.

Po posledním sečení si také najděte čas na vypichování odolného plevele. Významně si tím ulehčíte práci, která by vás jinak čekala na jaře.

KVÍZ: Poznáte, co vám roste na zahradě?

Zahrada
Související témata:
Péče o trávník

Související články

Potěšte se podzimní paletou barev

Při plánování venkovního prostoru je třeba uvažovat v delším časovém horizontu. Může to být trochu otrava (chceme to tam přece mít krásné hned), ale kdo...

Podzim má rád červenou

Chlad dotírá na stromy a vhání jim do tváří ruměnec. I psí víno zrudlo až za ušima. Burgundská červeň, karmín a šarlat opadavým stydlivkám náramně sluší....

Půvab podzimního zlátnutí listů

Místo květů, které jsou už mimo hru, teď v zahradě upoutává pozornost žloutnoucí listí. Je to způsob, jakým se loučí se životem, ale tak jímavý a krásný, že...

Výběr článků

Načítám