Hlavní obsah

Péče o fuchsie: Barevné krásky jsou náročné, ale zdobí balkon i zahradu po celou sezonu

Fuchsie se právem řadí mezi jedny z nejkrásnějších květin. Mohou být světlé i tmavé, vzpřímené, polopřevislé nebo převislé. Všechny druhy ale mají jedno společné, a to nádherné barevné květy, které je zdobí od poloviny května až do začátku října. Stačí se o ně pečlivě a pravidelně starat, protože jsou poměrně náročné na zálivku i hnojení. Na druhou stranu přežijí v různých podmínkách a můžete je pěstovat na záhoně i v květináči. Jak se o ně starat, aby vám dělaly radost po celé vegetační období?

Foto: Envato Elements

Fuchsie jsou krásky, které se za péči odměňují nádhernými květy.

Článek

Jde o rostliny z čeledi pupalkovitých, které pocházejí z tropických a subtropických oblastí Jižní Ameriky. Přesto jim vyhovuje polostín a snášejí spíš chlad a vlhko než horko a sucho. Nejlépe se fuchsiím daří při teplotě od 10 do 25 °C, a pokud je pěstujete venku, vyžadují místo chráněné před přímým slunečním zářením. Zejména kultivary se světlými květy jsou náchylné na popálení.

Přesazování a letnění

Ještě před přemístěním na letní stanoviště byste měli fuchsie přesadit. Pomůžete tak jejich zdravému růstu i bohatému květenství. Ideálním obdobím je konec března nebo začátek dubna. A pokud jde o substrát, vybírejte spíš humózní a kyselejší variantu, zhruba s pH 6. Jinak ale záleží na vás, jestli ho koupíte už připravený, nebo si pomůžete zahradnickým kompostem či příměsí písku a perlitu.

Foto: Envato Elements

Fuchsie patří do čeledi pupalkovitých.

Zálivka podle počasí

Ve vegetačním období se fuchsie neobejdou bez vydatné zálivky, ale pozor si musíte dát i na přemokření. Mohly by tak snadno uhnít, což platí i pro pěstování v květináčích, které musí stát volně, aby z nich voda odtékala. Kromě samotných rostlin raději kontrolujte i stav substrátu a květiny zalévejte pouze v případě, že v mezičase substrát opravdu vyschl.

Divizny jsou krásné, inteligentní i užitečné

Zahrada

Požadavky na vlhkost se dále liší i podle konkrétního druhu, ale obecně mají tyto květiny rády vlhký vzduch. Ocení tedy i rosení, ale jen ve chvíli, kdy na ně nesvítí přímé slunce.

Během zimy si fuchsie vystačí s menším množstvím vody. Zalévejte je tedy zhruba jednou za dva až tři týdny. Vždy ale záleží na vlhkosti substrátu, podle kterého nejlépe poznáte, kdy je potřeba zálivku navýšit. A to platí i pro jarní měsíce, během kterých se fuchsie začínají připravovat na období vegetace.

Časté hnojení

Málokteré rostliny potřebují hnojivo tolik jako právě fuchsie, které ho na jaře a v létě vyžadují zhruba dvakrát týdně. Začít je nutné už v první polovině dubna a poslední hnojení si naplánujte na konec srpna, kdy končí vegetační období. Na jaře neuděláte chybu s vícesložkovým hnojivem, jež obsahuje dostatek dusíku. Později naopak zvyšte množství draslíku, fosforu a hořčíku, které podporují květenství.

Foto: Envato Elements

Fuchsie lze pěstovat jak na záhonech, tak v květináčích. Zvládnou chlad, ale ne mrazíky. Proto je před těmi prvními zavčas přeneste do interiéru.

Řez a tvarování

Aby byly fuchsie ještě krásnější a dosáhly požadovaného kompaktního tvaru, už v březnu odstraňte slabé zimní výhony a zkraťte ty nové. Poslední řez byste pak měli stihnout do poloviny dubna, tedy do chvíle, než vyraší první poupata. Později bude potřeba pravidelně stříhat odkvetlé květy i násady plodů, které jinak rostlinu zbytečně oslabují. Jen myslete na to, že po zaštipování vykvete fuchsie nejdříve za čtyři týdny.

Včasné zazimování

Chlad těmto rostlinám nevadí, ale mráz by pro ně mohl mít fatální následky. Před zimou, tedy v době prvních mrazíků, je proto přesuňte do interiéru, ideálně do chladné místnosti se stálou teplotou od 5 do 10 °C, dostatkem vlhkosti a denního světla. Zalévat je v tuto dobu stačí jen minimálně, ale nezapomeňte předem ostříhat výhony. Zabráníte tak jejich dřevnatění a nedáte šanci chorobám a škůdcům.

Řízkování, očkování a další nejčastější způsoby množení růží

Zahrada

Související články

Výběr článků

Načítám