Článek
Ocelová i litinová přenosná ohniště se vyrábějí v mnoha tvarech a velikostech, s grilovacím roštem i bez něj. Typy ve tvaru mísy (s průměrem 60 a 80 cm) mohou být posazené na nožkách, případně na podstavci z betonu, kameniny, který v některých případech disponuje místem pro uskladnění dřeva.
Výšku volíme tak, abychom se k ohništi příliš neohýbali. Tento problém řeší modely s pojistnou kladkou. Zvlášť lze dokoupit také stabilní trojnožku s kladkou a grilovacím roštem, který polohujeme řetízkem, navijákem přes kladku v horní části trojnožky.
Klasické zahradní krby ze šamotových cihel, žárobetonu mají vedle grilovací plochy většinou i udírnu. Trendem jsou designové mobilní krby z litiny a ocele ve tvaru kuželu, kotlíku či antické amfory, většinou opatřené jemným drátěným ochranným krytem proti polétavým jiskrám.
Anketa
TIPY: |
---|
Na ohništích a v krbech s grilovacím roštem připravíme drobné chuťovky jako grilované sýry, zeleninu, špízy. |
Ohniště situujeme do bezpečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. |
K hašení nepoužíváme vodu ani jinou tekutinu. Ohniště přiklopíme, čímž omezíme přístup vzduchu, a necháme vychladnout. |
Grilovací rošt po použití otřeme a vyčistíme od zapečených nánosů. K tomu slouží drátěné kartáče, trocha vody s octem a sodou. |